Nikahta veli kimdir? sırasıyla

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Velisi olmayan kızın velisi kim olacak? İslamda Veli izni konusu

Velisi olmayan kizin velisi kim olacak

Bir şey takıldı aklıma.. Bir arkadaşım var ve ne abisi nede amcası var, babası ölmüş. Bildiğim kadarıyla bir amcası var onunla da hiç görüşmüyor. Şimdi bu amcasının izni şart mı kızın evlenmesi için? Yani bu adam kızla konuşmuyor. Bu kız hiç evlenemeyecek mi hayatı boyunca amcası konuşmuyor diye ..?

cevap:

Velisi olmayanın velisi sultandır

Nikah kıydığımız zaman kızın velisi yoksa kızın velayetini biz üstleniyoruz aşağıdaki hadisi şerif’te de belirtildiği üzere bir kızın velisi yoksa oranın sultanı-amiri onun velisidir şu anda öyle bir imkan olmadığı için dini nikah-imam nikahı dini nikahta biz kızının velayetini üstleniyoruz.

‘Sultan, velisi olmayan kimsenin velisidir!’

Hadisin kaynağı: Ebu Avane 4037, Ebu Davud 2083, Tirmizi 1102, Darimi 2/137, İbni Mace 1879, Albani İrva 1040
(24)

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

  1. Soru avatarı
    0
    2022-01-30T12:20:06+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    MERHABA Babadan onay alınmadan başka birisi babamızın yerine vekil olup nikah kiyilabilirmi

  2. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kızın babası olan veli izin vermeden onun yerine nasıl veli olunuyor tövbe tövbe

  3. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da, evlilik sözleşmesi olan nikahın gerçekleştirilmesinde velinin rolü önemlidir. Velilik, evlilikte karar verme yetkisine sahip olan ve evlilik konusunda yetkili olan bir kişinin rolünü ifade eder.

    Genellikle İslam’da, kadının velisi, babasıdır. Babası yoksa, dedesi, amcası veya diğer erkek akrabaları velilik rolünü üstlenebilir. Kadının velisi, evlilik konusunda onay verme veya reddetme yetkisine sahiptir. Bu, velinin, kadının menfaatini koruma ve güvence altına alma amacını taşır.

    Velilik, İslam toplumunda kadının korunması, güvenliği ve haklarının gözetilmesi amacıyla önemlidir. Velinin rolü, evlilik sürecinde kadının rızasını almak, evlilik koşullarını müzakere etmek, şahitlik yapmak ve evlilik akdini resmi olarak gerçekleştirmektir.

    Ancak, önemli bir nokta şudur ki, kadının velisinin onayı, evlilik için kesin bir zorunluluk değildir. İslam hukukunda, evlenme yaşı ve rıza konularında, kadının kendi rızası ve tercihleri de dikkate alınır. Müslüman bir kadın, kendi iradesiyle evlenme kararı verebilir ve velisinin onayını almaksızın evlenebilir.

    Sonuç olarak, İslam’da nikah sözleşmesinde veli, kadının evlilik konusundaki yetkili akrabasıdır. Velinin rolü, evlilik sürecinde kadının menfaatini korumak, rıza almak, koşulları müzakere etmek ve evlilik akdini gerçekleştirmektir. Ancak, kadının rızası ve tercihleri de önemlidir ve evlilik için velinin onayı kesin bir zorunluluk değildir.

    En iyi cevap

Cevapla