Share
Nikah farz mı sünnet mi?
Question
Âyetteki “nikâh edin” tabiri nikâh akdinin farz mı, yoksa mubah mi olduğuna delâlet eder?
Cumhûra göre ayetteki “nikâh edin” tabiri, nikâh akdinin farz değil mubah olduğuna delâlet eder. “Yiyin, için, israf etmeyin.” (Araf 31) âyetindeki “yiyin, için” tabirleri ile “Onun dilediğiniz yerinden yiyin.” (A’raf: 160) ayetindeki “yiyin” tabirinin emir şeklinde olduğu halde yeme ve içmenin farz değil mubah olduğunu ifade etmesi gibi.
Zahirî mezhebi âlimleri ise âyetteki “Nikâh edin.” ifadesinin nikâh akdini farz kıldığı görüşündedirler. Bunlara göre emir ifadesi ancak farz kılmak için kullanılır.
Zâhirî âlimleri, “Sizden kim hür ve Müslüman kadınları nikâhla alacak bir bolluğa güç yetiremezse sabretmeniz sizin için daha ha yırlıdır.” (Nisa: 25) âyetinden ya haberdar değildir ya da gözlerine perde çekildiği için hakikati görmüyorlar. Çünkü, onların dediği gibi ayetteki “nikâh edin” tabiri farzı ifade etmiş olsaydı, bu âyetteki “gücü yetmeyenler” tabiriyle çelişki meydana gelirdi. Hâlbuki mevzumuz ve sûrenin devamındaki ayetler evlenme ve evlilik hukukunu muntazam bir şekilde ortaya koymaktadır.
Nitekim İmâm Fahreddîn Râzî, meseleyi şöyle açıklar: “Sabretmeniz sizin için daha hayırlıdır.” âyetinde Allah (cc.), gücü yetmeyenlerin evlenmemelerinin evlenmelerinden daha hayırlı olduğunu buyurmaktadır. “Sabretmeniz sizin için daha hayırlıdır.” âyeti, nikâhlamanın farz olduğuna değil, gücü yetmeyenler için evlenmemenin sünnet olduğuna delâlet eder.”
Ayetteki “nikâh edin” tabiri üzerine İslam hukukçuları arasında görüş ayrılıkları bulunmaktadır. Cumhur yani çoğunluk, bu ifadenin nikâhın farz değil mubah (izin verilmiş) olduğunu belirttiğini savunmaktadır. Bu görüş, Kur’an’daki diğer emir ifadeleriyle de paraleldir; örneğin, “yiyin, için, israf etmeyin” (Araf 31) gibi ayetlerde yer alan emirler yeme ve içmenin farz değil mubah olduğuna işaret eder. Dolayısıyla, “nikâh edin” ifadesinin de benzer şekilde mubah anlamında olduğunu savunurlar.
Zâhirî mezhebine mensup âlimler ise bu ayetteki “nikâh edin” emrinin nikâhı farz kıldığını ileri sürerler. Onlara göre, emir ifadesi doğrudan farz hükmü taşır. Ancak bu görüş, bazı diğer ayetler ve İslam hukuku açısından çelişkili olabilir. Örneğin, Nisa suresi 25. ayetinde Allah, “Sizden kim hür ve Müslüman kadınları nikâhla alacak bir bolluğa güç yetiremezse sabretmeniz sizin için daha hayırlıdır.” buyurmaktadır. Bu ayet, nikâhın gücü yetmeyenler için farz olmadığını, hatta evlenmemelerinin daha hayırlı olabileceğini ifade eder. Eğer nikâh farz olsaydı, bu durumda bu ayetle çelişki meydana gelirdi.
İmam Fahreddin Râzî de bu durumu destekleyerek, “Sabretmeniz sizin için daha hayırlıdır.” ayetinin nikâhın farz olduğuna değil, gücü yetmeyenlerin evlenmemesinin daha hayırlı olduğuna delalet ettiğini belirtmiştir. Bu da nikâhın her durumda farz değil, durum ve şartlara bağlı olarak sünnet ya da mubah olabileceğini ortaya koymaktadır.
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
İslam’da nikahın hükmü, kişinin içinde bulunduğu duruma göre değişir. Genel olarak dört farklı hüküm altında değerlendirilebilir:
1. Farz (Zorunlu)
2. Sünnet (Tavsiye Edilen)
3. Mubah (Helal)
4. Haram (Yasak)
Bu yüzden nikahın hükmü, kişinin dini, ahlaki ve sosyal durumuna göre değişir. Genel olarak İslam, evliliği teşvik eder ve bireylerin toplumda huzurlu bir yaşam sürmelerini sağlamayı amaçlar.
Bu soru fıkıhta çok temel ve önemli bir konudur. Kısaca özetleyip, ardından âyetteki “nikâh edin” emrinin hükmünü delilleriyle açıklayayım:
Nikâhın hükmü: Farz mı, sünnet mi?
Genel hüküm
Nikâh herkes için mutlak olarak farz değildir.
Fıkıhta nikâhın hükmü kişinin durumuna göre değişir:
Farz olur
Zina tehlikesi kesin olan,
Nefsine hâkim olamayan,
Evlenme imkânı bulunan kimse için nikâh FARZDIR.
Çünkü haramdan korunmanın başka yolu kalmamıştır.
Vacip olur
Zina ihtimali güçlü ama kesin olmayan,
Evlenmeye gücü yeten kimse için vaciptir.
Sünnet (müekked) olur
Nefsine hâkim,
Zina korkusu olmayan,
Evliliğin gereklerini yerine getirebilecek kimse için
nikâh sünnet-i müekkededir.
Peygamber Efendimiz ﷺ:
“Nikâh benim sünnetimdir. Kim sünnetimden yüz çevirirse benden değildir.”
(İbn Mâce, Nikâh 1)
Mubah olur
Ne evlenme arzusu ne de zina korkusu olan kimse için mubahtır.
Haram olur
Eşine zulmedeceğini,
Nafaka, hak ve sorumlulukları yerine getiremeyeceğini bilen kimse için
nikâh haram olur.
Nikâh edin” emri farz mı ifade eder?
İlgili âyet:
“…Size helâl olan kadınlardan ikişer, üçer, dörder nikâhlayın…”
(Nisâ 4/3)
Fıkhî tahlil
Usûl-i fıkıh kaidesi şudur:
Emir (اِفْعَلْ) aslen vücûb (farz) ifade eder.
Ancak karîne (bağlam/delil) varsa bu hüküm değişir.
Bu âyetteki emir neden farz değildir?
Bağlam (karîne):
Âyet, yetimlere zulmetme endişesi bağlamında gelmiştir.
Amaç: Sınırlama ve ruhsat getirmektir, yükümlülük değil.
Fiilî sünnet:
Peygamberimiz ﷺ bekâr kalmayı yasaklamamış, evlenmeyenleri günahkâr saymamıştır.
Sahabe uygulaması:
Sahabeden evlenmeyenler olmuştur; kimse farzı terk etmekle itham edilmemiştir.
Diğer deliller:
“Ey gençler! Sizden evlenmeye gücü yeten evlensin…”
(Buhârî, Nikâh 3)
Bu hadis farz değil teşvik ifade eder.
Sonuç (net cevap)
Nikâh emri:
Aslen mubah / sünnettir
Şartlara göre farz, vacip, sünnet, mubah veya haram olabilir
Âyetteki “nikâh edin”:
Mutlak farziyet ifade etmez
İzin ve teşvik anlamındadır
Kısa özet
Nikâh ibadet yönü olan bir muameledir
Hükmü kişinin durumuna göre değişir
Âyetteki emir farzlık değil, meşruiyet ve ruhsat bildirir