Nazar için okunacak dua, Nazar duası nedir, nasıl okunur?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Nazar değen kişiye ne okunur?

Nazar icin okunacak dua Nazar duasi nedir nasil okunur

Kendisine Nazar (Göz) Değen Kimseye Söylenecekler

اله ال لهم أذهب حرها وبردها و وصبها فم بإذن ال له

“Kendisine nazar değen kimseye şu sözle rukye yapılır: Allah’ın adıyla! Allah’ım onun ateşini de acısını gider. Sonra “Allah’ın izniyle kalk” der.

Hadisi musannifin de (rahimehullah) dediği gibi Nesai ve Hakim de Müstedrek’inde Amir b. Rabia (r.anhu)’dan şöyle rivayet etmiştir: Sehl b. Huneyf ile birlikte yıkanmak için gizli bir gölet aramaya çıktık. Sonunda tenha bir yerde öyle bir gölet bulduk. Birbirimizi çıplak olarak görmek ten çekindiğimiz için Sehl gizlenerek yıkanmak istedi. İyice gizlendiğine kanaat getirdikten sonra yünden cübbesini çıkarıp suya girdi. Ona doğru baktığımda yaradılışı çok hoşuma gitti. Ancak baktığım için nazara geldi ve olduğu yerde sarsılıp titremeye başladı. Kendisine seslendiğimde ise bir cevap vermedi. Hemen Nebi (s.a.v) yanına gittim ve olanları anlattım. “Kalkın, gidelim” buyurunca, kalkıp Sehl’in yanına geldik. Rasulullah (s.a.v) giysisini dizlerine doğru çekip suya girdi. Suya girerken görünen baldırlarının beyazlığını hala görür gibiyim. Rasulullah (s.a.v), Sehl’in yanına geldi ve: “Bismillah! Allahım! Ateşini de, acısını da gider!” diye dua etti. Sonra ona: “Allah’ın izniyle kalk!” buyurunca Sehl ayağa kalktı. Sonra Rasulullah (s.a.v): “Biriniz kendinde veya malında veya kardeşinde beğendiği bir şey gördüğü zaman Allah Teâlâ’dan bereketli olmasını dilesin. Zira göz değmesi haktır” buyurdu. Bu Nesai ve Hâkimin lafzıdır. Yine hadisi İbn Mace ve Ahmed de Müsned’inde rivayet etmiştir. “acısını” (diye tercüme edilen ‘vasab’) kelimesinin acının devamlılığını ifade ettiği söylenmiştir. Ama zahiren mutlak yorgunluk manasındadır. “Gizli” (diye tercüme edilen ‘hamer’) kelimesi ağaç, dağ ve benzeriyle etrafı kapalı her- hangi bir yerdir. “gölet” ise yağmur sonucu meydana gelmiş birikintidir. Hadiste nazara karşı zikr olunduğu gibi rukye yapmanın meşru olduğuna delil vardır. Sahihayn ve ikisi dışındaki kaynaklarda Ebu Hureyre (r.an- hu)’dan Peygamber (s.a.v)’in şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Göz değmesi haktır. Eğer kaderin önüne geçebilecek bir şey olsaydı bu göz değmesi olurdu. Sizden gusletmeniz istendiğinde yıkayıverin.” Yine İbn Abbas (r.anhu) ve başkalarından Peygamber (s.a.v)’in şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Göz değmesi haktır.” Bu konuda başka hadisler de vardır.

لا بأس أذهب الباس رب الناس اشف أنت الشافي لا يكشف الضر إلا أنت

“Eğer kendisine nazar değen bir hayvan ise sağ burun deliğine dört defa sol burun deliğine üç defa üfler. Ve şöyle der: Bir sıkıntı yok. Allah’ım sıkıntıyı gider. Ey insanların Rabbi şifa ver sen şifa verensin. Zararı senden başkası kaldıramaz.” (İbn Ebi Şeybe mevkuf)

Bu eseri musannifin de (rahimehullah) dediği gibi İbn Ebi Şeybe Mu sannef’inde İbn Mesud (r.anhu)’dan mevkuf olarak rivayet etmiştir. O bunu Rasulullah (s.a.v)’den işitmiş olduğu bir şeyden dolayı da söyle miş olabilir. Kendisinden ya da kendi devrindeki veya daha önce yaşamış Araplardan sahip olduğu bir tecrübeye dayanarak da söylemiş olabilir. Çünkü Arapların da kendisi ile rukye yaptıkları birçok farklı rukyeleri vardı. Rasulullah (s.a.v)’den sabit olan rukyenin sadece özel olarak Ademoğlu için sabit olduğunu zannetme! Bilakis kendisine göz isabet eden ister Ademoğlu ister bir başkası her şey için geçerlidir. Bununla alakalı hadisler gelecek. Bunlardan biri şu lafızla “Sıkıntıyı gider ey insanların Rabbi şifa ver sen şifa verensin. Senden başka şifa veren yoktur” gelecek olan hadistir. Bu hadis mevkuf olarak gelen zikrettiğimiz hadisin manen aynısı, lafzen fazlasıdır. Musannifin (rahimehullah) bu mevkuf eserden se hem kendisinin hem de başkalarının zikretmiş olduğu merfu bir hadis zikretmede geniş imkânları vardı. Bu Eser’in içerdiği lafızların şerhi gelecek olan merfu hadisin şerhinde gelecektir. Zahiren görünen şu ki: İbn Mesud (r.anhu)’dan zikrettiğimiz gibi rukye konusunda gelen hadislerin Ademoğluna özel olmamasından dolayı bu hayvana hadise dayanarak bu lafızlarla rukye yapmıştır.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem hadis-i şeriflerinde ümmetinin ölümünün çoğ u Allah’ın yazması ve kaderi bununla birlikte kötü gözlerin yani nazarın etkisinden olduğunu bize

    Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurdu:

    أكثر من يموت من أمتى بعد كتاب الله وقضائه وقدره ، با لأنفس “Ümmetimden ölenlerin çoğu, Allah’ın yazması, kaderi ve nazarladır.”

    En iyi cevap

Cevapla