Namazdaki hatalardan sonra ne yapmalı?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Namazdaki hatalardan sonra ne yapmalı?

Şu soruların ceveplarını alabilir miyim acaba:
1. Namazda kılarken okuduğumuz sureyi yarıda unutursak namaza mı baştan başlamalıyız yeni sure mi okumalıyız?
2. Namaz kılarken Fatiha yı okuduktan sonra sure okumamız gerekirken unutup direkt rükuya gidersek ne yapmamız lazım?
3. Namaz kılarken farzında sadece Fatiha okumamız gerekirken fazladan sure okursak ve okurken farkına varırsak ne yapmalıyız?
4. Namaz kılarken Fatiha dan sonra sure okumamız gerekirken okumayı unutup rükuya gidersek ve orda fark edersek ne yapmalıyız?


1. Zammı sureyi yeniden okuyunuz
2. Namazın sonunda sehiv secdesi yapınız (hanefi mezhebine göre, yoksa şafi de gerekmez)
3. Sure okumayı bırakın ve yanılma secdesine gidin
4. Fatiha okumanın hükmü zammı sure ile aynıdır Hanefî mezhebine göre ise namazda Fâtiha’yı okumak vâciptir. Vacip terk edildiğinde sehiv secdesi gerekir namaz bozulmaz.

Answers ( 2 )

    0
    2021-07-02T22:58:41+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Namaz kılarken zammı sureyi şaşıran bir kişi geriden alıp devam edebilir. Hala şaşırıyor ise başka yerden okur. Hanefi mezhebine göre unutarak zammı sureyi okumamak sehiv secdesi gerekmektedir. 3 ve 4 rekatlı namazlarda Fatiha suresinden sonra zammı sure okuyan kişi yine namazın sonunda sehiv secdesi yapmalıdır.

    En iyi cevap
  1. namaz avatarı
    0
    2021-09-29T19:21:42+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Namazdaki hangi hatalardan sonra sehiv secdesi yapılır

  2. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da namaz kılarken hata yaparsanız, işte yapmanız önerilen adımlar:

    Tanıma: Namazda hata yaptığınızı anlayın. Bu farkındalık, düzeltmek için uygun önlemleri alabilmeniz için önemlidir.

    Düzeltme: Hatanın türüne bağlı olarak, düzeltmenin farklı yolları vardır:

    Farz olan bir ameli veya kıraati, mesela farz bir secdeyi yapmayı unutmak veya namazın bir kısmını okumamak gibi, kaçırırsan, hatırladığın anda kaza etmelisin. Örneğin bir secdeyi kaçırırsanız, namazı tamamladıktan hemen sonra secdeyi yapabilirsiniz.

    Fazladan secde yapmak veya fazladan ayet okumak gibi, bilmeyerek fazladan bir şey ekler veya fazla yaparsan, namazın sonunda gerekli sehiv secdesini yaparak hatanı düzeltmelisin. Namazı bitirdikten sonra iki secde daha yapın ve gerekli duaları okuyun.

    Mağfiret Dilemek: Namazı tamamladıktan sonra, ibadetinizdeki herhangi bir hata veya eksiklik için Allah’tan af dileyin. Estağfirullah (Allah’tan mağfiret dilerim) demek ve ilave tövbe ve af dilemek tavsiye edilir.

    Öğrenme ve Gelişme: Dua sırasında yapılan hatalar üzerinde düşünün ve onlardan ders çıkarmaya çalışın. Gelecekte aynı hataları tekrarlamamak için namazın doğru usulleri ve gereklilikleri hakkında bilgi isteyin. Konsantrasyona odaklanarak, okunan kelimelerin anlamlarını anlayarak ve alçakgönüllülük ve soğukkanlılığı koruyarak duanızın kalitesini artırmak için sürekli çaba gösterin.

    Namaz sırasında hata yapmanın yaygın olduğunu ve Allah’ın merhametli ve bağışlayıcı olduğunu hatırlamak önemlidir. Niyetinizde samimi olduğunuz ve düzeltmeye ve geliştirmeye çaba gösterdiğiniz sürece, Allah tövbenizi kabul eder ve eksikliklerinizi affeder.

    Duadaki hatalarla ilgili özel endişeleriniz veya sorularınız varsa, özel durumunuza göre rehberlik sağlayabilecek ve sahip olabileceğiniz endişeleri gidermeye yardımcı olabilecek bilgili bilim adamlarına veya güvenilir dini yetkililere danışmanız önerilir.

Cevapla