Namazda zammı sure okumanın ölçüsü bütün fıkıh kitaplarında yazılıdır
Mutlaka mutlaka her Müslüman bir ilmihal almalı ve ibadet nasıl yapılır öğrenmelidirZammı sure olarak küçük bir süre ya da orta uzunlukta bir ayet okunmalıdır.
Mutlaka mutlaka her Müslüman bir ilmihal almalı ve ibadet nasıl yapılır öğrenmelidirZammı sure olarak küçük bir süre ya da orta uzunlukta bir ayet okunmalıdır.
Answers ( 2 )
Namaz kılarken zammı sure olarak Kur’an-ı Kerim’deki ayetlerin tamamı okunur. Buna dua ayetleri de dahildir. Zammı surenin uzunluk ölçüsü ise; küçük bir sure ya da orta uzunlukta bir ayet okunmalıdır.
Evet, namazda dua ayetleri okunabilir. Özellikle secde, rükû ve kıyamda (Fatiha ve zammı sureden sonra) dua anlamı taşıyan ayetler okunabilir. Ancak bazı noktalara dikkat etmek gerekir:
1. Kıyamda (Kur’an okuma yerinde):
Fatiha’dan sonra zammı sure yerine dua ayetleri okunabilir.
Örnek:
“Rabbena atina fi’d-dünya haseneten ve fi’l-âhireti haseneten ve kınâ azâbe’n-nâr” (Bakara 201)
Bu tür dua ayetleri zammı sure yerine geçer.
2. Rükû ve secde:
Rükû ve secdede sadece zikir yapılır, Kur’an ayetleri (yani tilavet kastıyla) okunmaz.
Ama dua niyetiyle, Kur’an’da geçen dua ifadeleri (ayet değilmiş gibi) dua olarak okunabilir.
Örnek:
“Rabbiğfir lî, verhamnî, vehdini, vafiqnî, verzuqnî”
(Bu ifadeler Kur’an’dan değil ama dua anlamı taşır. Eğer ayetten alınmışsa, niyetin dua olması gerekir.)
3. Kunut Duaları:
Vitir namazında veya bazı namazlarda okunan kunut duaları, Kur’an’dan alınmış dua ayetleri olabilir.
Sonuç:
Kıyamda (Fatiha sonrası) dua ayetleri zammı sure yerine okunabilir.
Rükû ve secde gibi yerlerde ayet olarak değil, dua niyetiyle okunabilir.
Namazda okunan her şeyin Arapça olması gerektiğini de unutma.
İstersen sana namazda okunabilecek bazı güzel dua ayetlerinden örnekler verebilirim. İlgini çeker mi?