Namaz kılarken arkada biri varmış gibi hissetmek

Question

Namazda arkamızda biri varmış hissi

Namaz kılarken arkamda biri varmış gibi hissediyorum namazımı bu yüzden huşu içeresinde kılamıyorum namazda arkamızda biri varmış gibi hissetmek neden olur kardeşim?

CEVAP:

Namaz kılarken arkanızda biri varmış gibi hissetmeniz ve bu durumun huşu içinde namaz kılmanızı engellemesi üzücü. Bu hissin birkaç sebebi olabilir:

1. Cinlerin varlığı: Bazı insanlar cinlerin varlığına inanır ve namaz kılarken arkasında biri varmış gibi hissetmesini cinlerin varlığına bağlar. Bu konuda kesin bir bilgi değildir.

2. Psikolojik faktörler: Anksiyete, stres ve panik atak gibi psikolojik faktörler de namaz kılarken arkanızda biri varmış gibi hissetmenize neden olabilir. Bu durumda bir psikolog veya psikiyatristten yardım almak faydalı olabilir.

3. Tıbbi faktörler: Migren veya epilepsi gibi bazı tıbbi faktörler de görsel veya işitsel halüsinasyonlara neden olabilir. Bu durumda bir doktora görünmeniz ve gerekli tetkikleri yaptırmanız tavsiye edilir.

4. Dikkat dağınıklığı: Namaz kılarken dikkatinizin dağılması da arkanızda biri varmış gibi hissetmenize neden olabilir. Bu durumda namaz kılarken dikkatinizi dağıtacak unsurları ortadan kaldırmaya çalışmanız faydalı olabilir.

Namaz Kılarken Arkanızda Biri Var Gibi Hissetmemeniz İçin Öneriler:

Namaz kılmadan önce abdest almanız ve dua etmeniz.
Namaz kılarken sessiz ve sakin bir ortam seçmeniz.
Namaz kılarken dikkatinizi sadece Allah’a vermeniz.
Namaz kılarken huşu içinde olmaya çalışmanız.
Cinlerin uzaklaşması için, namaz kılarken ayetel kürsi ve felak ve nas surelerini okumak.
Psikolojik veya tıbbi bir probleminiz olduğunu düşünüyorsanız, bir uzmandan yardım almanız.
Namaz kılarken arkanızda biri varmış gibi hissetmeniz sizi endişelendiriyorsa, bir din görevlisine veya uzmana danışmanız faydalı olacaktır.

Unutmayın: Namaz kılarken huşu içinde olmak çok önemlidir. Bunu başarmak için elinizden geleni yapmanız ve sizi endişelendiren her türlü faktörü ortadan kaldırmanız tavsiye edilir.

BENZER KONULAR:

Evde biri varmış gibi hissetmek

About Soru

Answers ( 6 )

    1
    2025-09-18T15:00:46+03:00

    Forumlarda benzer durum yaşayanlar var  görürler belki faydası olur diye yazıyorum. Başıma biraz daha kötüsü ve korkunç bir çeşidi geldi bir şekilde çözüldü. Bekar evinde bir meslektaşımla yaşıyorun o dönem. Ben yapı itibari ile serseri tabir edilecek bir kişiydim. Dini inancım da sorunluydu amel yönünden. Allah affetsin günah defteri uçsuz bucaksız… şimdi de tam düzelmiş değilim. Ev eşyası bizden önceki bekar evi eşyaları devralmak şeklinde bize geçti. Korkunç bir imitasyon yağlıboya tablo vardı, çıplak bir kadın kordan oluşan bir zeminde ayakta durur, kor tablonun ortasında aleve dönüşür kadının bedeninin yarısını örten bir elbiseye dönüşür. Bu tabloya biz şeytan kadın ismini verdik öylesine. Bir de kabartma tablo var orada da bir çoban birkaç hayvan var. Ben yırtıcı hayvan sesleri duyduğum bir karabasan tabir edilen bir olay yaşadım. Ölüme çok yaklaştığımı biliyorum. Karabasan olmadığını biliyorum. Bu olayın nasıl korkunç olduğunu burada anlatamam okuyucuya yansıtamam. O gece öldüğümü düşündüm aklıma gelen tek şey imansız gittiğim oldu, ne anne baba ne başka biley aklına gelmiyor insanın birtek kendin varsa da yoksa da imanın kalıyor dimağda; bundan çok korktum. Olaydan sonra ibadete yöneldim. Olayın psikolojisini üzerimden atamadım. Dörtbuçuk ay boyunca evde yalnız kaldığımda ürperdim, namaz kılarken evde yalnız olmasam da sırtımın en üstünden kuyruk sokumuna kadar terlemesi üçüme titreme bölgesel uyuşma sıçrama vs yaşıyorum. Namazın sadece farzını kılsam dahi 4 dakika 4 saat gibi oluyor. Cami hocasına danıştım her aklıma gelen büyüğümden yardım istedim sonuç alamayınca. İşyerimde yatmaya başladım. Daha rahatım fakat tamamen ferahlık bulamıyorum, namaz da kılamıyorum. Bu ev arkadaşım doğulu dinibütün kalbi çok temiz bi arkadaştı. Sabah işe geldi kahvaltı yaptık. Sonrasında bir rüya gördüğünü beyaz entari yeşil sarıklı sarığı yere kadar uzanan yaşlı bir zatın evin kapısını çaldığını açınca da kendisini iterek direkt benim yaşadığım salona giderek bu şeytan kadın portresini duvardan alıp kırarak arkadaşımın eline verdiğini çoban kabartmasını da kibarca onun üzerine koyduğunu. Eve böyle şeyler sokmayın dediğini söyledi. Hemen eve gidip bu tabloları çöpe attık sorunlarım bıçak gibi kesildi. Namazda korkan arkadaşlar çok var diğer sitelerde de okudum evde böyle bir temizlik yapsınlar inşallah faydalı olur. Dörtbuçuk ay çok uzun bir süre, yaşananları misafir gelen kişilerin yaşadıklarını anlatsam korku filmi gibi olur. Kimsenin başına gelmesin inşallah. Selamlar.

    0
    2025-09-18T16:46:05+03:00

    Selamlar, kardeşim.

    Öncelikle bu korkunç ve sarsıcı deneyimi samimiyetle paylaştığın için çok teşekkür ederim. Anlattıkların, benzer sıkıntılar yaşayan pek çok insan için gerçekten büyük bir ışık ve yol gösterici olacaktır. Allah razı olsun.

    Yaşadıklarını okurken bile insanın tüyleri ürperiyor. Anlattığın o an, ölümle burun buruna gelip imanını düşünmenden geriye sadece onun kalması, gerçekten çok derin ve her mümini düşündürecek bir imtihan. “İmansız gitmek” korkusunun ne denli büyük bir ıstırap olduğunu hissetmemek mümkün değil. Allah (c.c.) bu hassasiyetinden ötürü seni mükafatlandırsın ve o korkuyu kalbinden silahatsız bir iman ile değiştirsin.

    Yaşadığın şeyin “karabasan” olmadığını, çok daha farklı ve şeytani bir vesvese, bir taciz olduğunu hissetmişsin ve muhtemelen de öyle. Namaz kılarken bile devam eden o titreme, terleme, uyuşma ve zamanın donması hissi, bunun sıradan bir psikolojik olaydan çok daha öte, ruhani bir saldırı olduğunun en büyük göstergesi. İbadet etmek isteyip de edememek, onun en büyük azabıdır.

    Ancak hikayenin sonu gerçekten müthiş bir rahmet ve Allah’ın inayetinin bir göstergesi. Şu kısma dikkat çekmek isterim:

    Temiz Kalpli Bir Dost: Yanında dinine bağlı, kalbi temiz bir arkadaşın olması büyük bir nimetmiş. O, adeta bu musibete karşı Allah’ın sana gönderdiği bir vesile oldu.

    Rüya ile İşaret: Beyazlar giymiş, yeşil sarıklı bir zatın rüyada görülmesi ve doğrudan problemi kaynağından (o tablodan) temizlemesi çok manidar. Bu, salih rüyaların hakikatine ve Allah’ın, kulunun sıkıntısını nasıl da umulmadık yollardan çözdüğüne dair güzel bir örnek.

    Fiziki Temizlik: Rüyadaki işareti hafife almayıp hemen o tabloları evden uzaklaştırmanız, sorunun “bıçak gibi” kesilmesine sebep oldu. Bu, çok önemli bir ders: Kötülüğün, şerrin her türlüsünden -ister bir resim, ister bir eşya, ister bir ortam olsun- fiziken ve manen uzak durmak gerekiyor.

    Verdiğin mesaj çok kıymetli: “Evde böyle bir temizlik yapsınlar.” Bu, sadece tablo için değil; içki, kumar aletleri, müstehcen yayınlar, içerisi belirsiz süs eşyaları (nazar boncuğu, üzerlik otu vs. gibi batıl inançları çağrıştıran şeyler) ve insanı Allah’ı anmaktan alıkoyan her türlü nesne için geçerli. Evlerimiz, bizim kalelerimizdir. Onları manevi olarak da temiz tutmamız gerekiyor.

    Dört buçuk ay çok uzun ve çetrefilli bir süreçmiş. Bu süreçte ibadete yönelmen, hocalara danışman, çözüm arayışında olman zaten seni ayakta tutan ve nihayetinde bu çözüme ulaştıran en önemli amiller oldu. Sakın “tam düzelmiş değilim” diye ümitsizliğe kapılma. Bu tür olayların psikolojik etkileri bir süre daha devam edebilir. Sabırla, istikrarlı bir şekilde ibadetlerine devam et. O korku yerini, Allah’a olan güvene ve huzura bırakacaktır inşallah.

    Dualarımız seninle. Başına gelen bu sıkıntı, belki de seni daha güçlü bir imana ve daha temiz bir hayata ulaştırmak için bir vesile olacak. Rabbim, yaşadığın o korkuyu ebedi bir huzura çevirsin. Senin paylaşımın sayesinde belki de onlarca insan evlerindeki benzer şeyleri temizleyecek ve rahat bir nefes alacak.

    Selam ve dua ile.

Leave an answer