Kuranin evrenselliği retoriği

Question

 Kuranin evrenselliği retoriği

Kısıtlı kapasiteye sahip+birden çok faktörün etkisi altında kalan+vücudu birbirinden farklı birden çok kanaldan çok kolay bir şekilde manipüle edilebilen insan denen varlıklar: Hadisleri,Mezhepleri vb…kaynakları referans noktası gösterip bazı gerekçelere de dayanaraktan ayetlerdeki kelimelere/ayetlere farklı anlamlar/manalar veriyorlar.
Kuranın ayetlerini bilerek veya farkında olmadan tevil edip/tahrif ediyorlar..Buda yetmiyor bazı gerekçelere dayanaraktan ayetlerin tefsirinide/yorumlamasınıda yapıyorlar
.Tabi Kuranın tefsirinide/yorumlarıda bazı gerekçelere dayanaraktan farklı şekillerde yapıyorlar.
Dinin Tek kaynağı Kurandır/din adına Kuran bize yeter diyenlerde bazı gerekçelere dayanarak ayetlerdeki kelimelere /ayetlere farklı anlamlar/manalar vererek ayetleri bilerek veya farkında olmadan tevil edip/tahrif ediyorlar..
Buda yetmiyor Kuranın ayetlerinin tefsirinide/yorumlamasınıda yapıyorlar.
Tabi Kuranın tefsirinide/yorumlamasınıda bazı gerekçelere dayanaraktan farklı şekillerde yapıyorlar.
Sonra nemi oluyor??Dünyadaki hayatınızı nasıl yaşamak istiyorsanız/hayata bakış açınız nasılsa veya zihninizdeki ön yargılar sizi nasıl bir dini içeriğe götürüyorsa ona göre hareket ediyorsunuz.
Ortalıkta içeriği farklı birden çok İslam dini geziyor.
Ama herkes ALLAHın gönderdiği İslam dinine uygun yaşadığını söylüyor/inanıyor/iman ediyor ve hiç şüphe etmiyor.O zaman geriye tek seçenek kalıyor:
Herkesin inancı/inandığı paradigma/ideoloji/hayat felsefesi/Dini sadece kendisini bağlar…Kuran İstismara açık bir kitap olduğu için Evrensel ve mesajı apaçık olan bir bildiri/metin olmaktan çıkmıştır. Sebebleri:

1)Kuranın bazı ayetlerini tarihe gömmek.

2)Bazı kişiler yazımda belirttiğim şekilde bazı gerekçelere başvurarak.Kendine muhkem ve müteşabih sebeti oluşturmuş.İçinde bulunduğu durum ve şartlara göre muhkem olan bazı ayetleri müteşabihleştiriyorlar.Sonra müteşabih sebetine atıyorlar.Bazende müteşabih ayetleri muhkemleştirenlerde olabiliyor.

3)Ne kadarda bir İlahın gönderdiği bir mesaj olsada gönderdiği kul kısıtlı kapasiteye sahip+birden çok faktörün etkisi altında kalan+birbirinden farklı birden çok kanaldan vücudu çok kolay bir şekilde manipüle edilebilen vb…olan bir varlık olarak Kuranda çelişki+mantık+gramer hataları vb..bulması kaçınılmazdır..

4)Kuranın ayetlerindeki kelimelere +ayetlere günün şartlarına göre birçok şeyi referans göstererek bazı gerekçelerce farklı manalar vermek+farklı şekilde yorumlamak(tefsir)+farklı şekillerde uygulamalar gündeme getirmek vb(Kuran ayetlerinin güncellenmesi)

5)Kuran istismara açık ve herkes istediğini/istediği şekilde bulabiliyor ve uygulayabiliyor/uygulatabiliyor.
Örnek:Bir kitap düşünün Bir ayetteki kelime veya ayete bir mana veriyorlar.Hem A Hem A değil çıkıyor.
Yani farklı şekillerde manalar verilmesini geçtim.
Ayetteki kelimeye+ayete taban tabana zıt manalar veriyorlar.

6)Bir İlaha atıfla veya o İlahın gönderdiği Bir Dine atıfla cevabını bulabileceğinizi düşündüğünüz soruların cevabını başka şeylerde(başka dinler/ideoloji/öğretiler/ekoller/ bilim+felsefe=Bilim felsefesi yaparak meydana getirilen inançlar-felsefeler-ideolojilerle vb…gibi)bulabiliyorsanız.Çözemediğiniz sorunları o başka şeylerlede çözebiliyorsanız.Dünya zaten Tanrı ve Dinlere atıfda bulunmadan sorularımızın cevabını bulabileceğimiz+sorunlarımızı çözebileceğimiz bir dünyaya evriliyor.
Dünyadaki hayatınızı Hakikate göre değilde zanlara göre yaşamadığınızın bir garantisi yok.

İçinde bulunduğumuz durum ve güya farkında olduğumuz ama hakikatinin ne olduğundan bi haber olduğumuz olgular biz kısıtlı kapasiteye sahip +birçok faktörün etkisi altında kalarak +birbirinden farklı birden çok kanaldan vücudu çok kolay bir şekilde manipüle edilerek+çarpık bir gerçeklik algısının tezahürü olarak bir Tanrının(din göndermeksizin) veya başka şeylerin(Evrendeki bir enerji,başka varlıklar vb.)yarattığı bir yanılsamadan ibaretse ve bizler ölene kadar neyi/neye göre/nasıl/ne kadar/niçin yaparken toplu bir yanılsama içinde olaraktan yapıyorsak ve bunun dışına çıkmamız imkansızsa..
Birde kısa dünya hayatında herkesin içinde bulunduğu durum ve şartlar bu vb..konularda sorgulama yapıp+araştırma yapacak kadar elverişli değilse(doğuştan veya sonradan meydana gelen hastalıklar,eğitim,aile,iş hayatı)sosyal hayata ilişkin bir çok sorunla uğraşırken zaten kimse doğru-düzgün var oluşunun(niçin var olduğu)hakikatini ne olduğunu anlamaya fırsatı olmuyorki.
Ne yapıyorlar bazı gerekçelere+delillere dayanarak birçok faktörün etkisi altında kaldıklarınında farkında olmadan herhangi bir paradigmayı/metni hakikat olarak kabul edip kendilerini belirsizlikten kurtulduklarını zannıyla kandırıyorlar ve zihinsel+psikolojik olarak kendilerini rahatlatıp dünyadaki faaliyetlerine geri dönüyorlar.Tabi bunu yapmak kişinin içinde bulunduğu andaki faaliyetine olan odaklanmasını kolaylaştırıyor.Buda kişilerin hayatta kalma şansını arttırıyor.
Bu yazımda belirttiğim şeyler her dini metin/her ideolojik paradigma/her öğreti+ekol vb..herşey için geçerlidir.
Kuran metnini sadece bir örnek olarak kullandım.

Amacım:İçinde bulunduğumuz durumun ne olduğunu +ne yapmaya çalıştığımızı bir nebzede olsada aktarabilmeyi sağlamaktı.
Ortalıkta Var olduğumuz sistemin hakikati+Var olduğumuz sistemdeki olguların hakikati(Cereyan eden olaylar,canlı-cansız varlık ne kadar ne varsa)+Var oluşumuzun hakikatinin(ben kimim,niçin varım,vb..) +bunların arka planındaki hakikatin ne olduğuna dair+Tanrı varmı-yokmu,Tanrı din gönderdimi-göndermedimi,Ölüm nedir-Öldükten sonra ne olucak-İmtihan sistemindemiyiz-Kıyamet kopacakmı-Ahiret sistemi(diriliş-Tanrıya hesap verme-Cennete-Cehenneme sevk vb..varmı) hakikatinin ne olduğuna dair sayı veremeyeceğim kadar veri mevcutken.Birileri nasıl oluyorda hakikatin ne olduğunu bilebiliyor ve ölene kadar dünyadaki hayatını hakikate göre yaşıyabiliyor.

Not:Yazıma eklemeler yaptıkça güncellemeye devam edicem…..



Konuyu 2 defa okudum hiçbir şey anlamadım
Amacın nedir
Makale ile anlatmak istediği nedir neyi ispatlamaya çalışıyorsun

Benzeri konular:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2023-05-21T19:44:30+03:00

    İslam’ın kutsal kitabı olan Kuran, genellikle evrensel bir mesaja ve alaka düzeyine sahip olarak tanımlanır. Kur’an’ın evrenselliği retoriği, onun öğretilerinin ve rehberliğinin, zamanları, yerleri veya kültürel geçmişleri ne olursa olsun tüm insanlar için geçerli olduğu inancına atıfta bulunur. İşte Kuran’ın evrenselliği söylemiyle ilgili bazı önemli hususlar:

    1. Tüm İnsanlığa Mesaj: Kuran, evrensel sorunları ele alan ve bireyler, toplumlar ve yönetim için ilkeler sağlayan, kendisini tüm insanlık için bir rehber olarak sunar. Müslümanlar, Kuran’ın mesajının belirli tarihsel ve kültürel bağlamları aşarak, onu zaman boyunca tüm insanlar için geçerli kıldığına inanırlar.
    2. Ahlaklı ve Ahlaki Yaşam için Rehberlik: Kuran, inanç, maneviyat, ahlak ve etik konularında kapsamlı rehberlik sunar. Öğretileri adalet, şefkat, dürüstlük, cömertlik ve iyi karakteri korumanın önemi gibi çok çeşitli konuları kapsar. Müslümanlar, bu ahlaki öğretilerin evrensel olarak uygulanabilir olduğuna ve bireylere hayatlarının her alanında rehberlik sağladığına inanırlar.
    3. Evrensel İlkeler ve Değerler: Kuran, insanlığın esenliği ve uyum içinde bir arada yaşaması için gerekli görülen evrensel ilke ve değerleri teşvik eder. Bunlar, tek Tanrı’ya olan inancı, adalet ve adalet arayışını, şefkat ve merhametin önemini ve bilgi ve hikmet aramaya teşvik etmeyi içerir.
    4. Çağdaş Zorluklarla İlgi: Kuran’ın, bireylerin ve toplumların karşılaştığı çağdaş zorluklar için rehberlik sağladığına inanılmaktadır. Müslümanlar, sosyal adalet, cinsiyet eşitliği, çevre yönetimi, insan hakları ve dinler arası ilişkiler gibi konularda rehberlik için genellikle Kuran’a başvururlar. Kuran’ın öğretileri, modern yaşamın karmaşıklıklarını ele alabilecek içgörüler ve çözümler sunuyor olarak görülüyor.
    5. Erişilebilirlik ve Açıklık: Kuran’ın farklı geçmişlere ve anlayış seviyelerine sahip insanlar tarafından erişilebilir olduğuna inanılmaktadır. Mesajını genel okuyucu kitlesi tarafından anlaşılabilecek bir şekilde iletmek amacıyla açık Arapça yazılmıştır. Çeşitli dillerdeki çeviriler ve yorumlar, dünyanın her yerindeki insanlara erişilebilirliğini daha da kolaylaştırmıştır.
    6. Birlik ve İnsan Kardeşliği Vurgusu: Kur’an, insanlığın birliğine vurgu yapar ve insan kardeşliği fikrini teşvik eder. Müslümanları farklı geçmişlere, kültürlere ve inançlara sahip insanlarla sevgi, saygı ve işbirliği bağları kurmaya teşvik eder. Kuran ırkçılığı, ayrımcılığı ve ırk, etnik köken veya sosyal statüye dayalı her türlü haksız muameleyi reddeder.

    Kur’an’ın mesajı evrensel olarak kabul edilse de, onun yorumlanması ve anlaşılmasının bilim adamları ve bireyler arasında farklılık gösterebileceğini not etmek önemlidir. Kur’an’ın evrenselliği, kültürel veya tarihsel bağlamları göz ardı ettiği anlamına gelmez, aksine farklı durum ve koşullara uygulanabilen ve uyarlanabilen zamansız ilkeler ve rehberlik sağlar.

    En iyi cevap

Cevapla