Kumar ve şans oyunları ile ilgili ayetler ve açıklamaları

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

KUMAR VE ŞANS OYUNLARI

Kumar ve sans oyunlari ile ilgili ayetler

AYET VE HADİSLERLE KUMAR VE ŞANS OYUNLARI

İnsanlığa gönderilen en son ve mükemmel din olan İslam, insanın dünya ve ahiret saadetini hedeflemektedir. Bu saadete ulaşmak için İnsanların belli kurallar çerçevesinde, ferdi, ailevi ve sosyal hayatını sürdürmesini isteyen yüce Allah, bizlerin boşu boşuna yaratılmadığını Kur’a-ı Kerimin birçok ayetinde hatırlatmaktadır. Nitekim Kıyamet Sûresinde “ İnsan başıboş bırakıldığını mı sanıyor?“ ayetiyle bizleri uyaran mevla’mız, yaşadığımız her anın hesabının sorulacağını bizlere hatırlatmaktadır.

İşte dünya ve Ahiret saadetimizi engelleyen hususlardan birisi de kumar ve şans oyunlarıdır. Asırlar boyu insanların başına musallat olan ve birçok ailenin dağılmasına, sosyal faciaların yaşanmasına neden olan kumar, dinimiz tarafından kesinlikle yasaklanmıştır. Yüce Mevla’mız Kur’an-ı Kerim’de “Ey iman edenler içki, kumar, putlar ve fal okları şeytanın işinden birer pisliktir. Bunlardan kaçınınız ki kurtuluşa eresiniz.” buyurmaktadır.(1)

Ayette görüldüğü gibi yüce Allah kumar için şeytan işi bir pislik olduğunu belirterek bundan kaçınmamızı öğütlüyor. Hal böyleyken insanın, ailesinin yıkılacağını, düzeninin bozulacağını, emeğinin heder olacağını bile bile kumar oynaması, iradesinin zayıf ve güçsüz olduğunun bir göstergesidir.

Kumar oynamak çalışma hayatını,  helal yoldan kazanmayı baltalamaktır. Kumar oynamak; tembelliği ve miskinliği hayata hâkim kılmaya yönelmektir. Rahmetten, bereketten, huzurdan, mutluluktan uzaklaşıp, heva ve hevesine uymaktır ki; bu da Allah ve Resulü tarafından kınanan bir durumdur. Ve akibeti de hüsrandır.

Tarih boyunca kumar, çeşitli şekil ve adlar altında oynanmış olmasına rağmen özü hiç değişmemiştir. Bugün ise yaşadığımız teknoloji çağında kumar yine şekil değiştirmiş öncekilerden daha tehlikeli bir hal almaya başlamıştır. Eski zamanlarda kumar oynamak bir yetişkin işiyken; günümüzde 8–9 yaşındaki bir çocuğun dahi çok rahat bir şekilde, kumar oynadığına şahit oluyor, babasının verdiği okul harçlığı üzerine kumar oynadığını görebiliyoruz. Zira çocuklar büyüklerinden neyi görüyorsa onu alıyor ve onları taklit etmeye çalışıyor. Çünkü babalar artık oynadıkları bahis kuponunu yatırmak için gişeye çocuğunu gönderebiliyor.

Çocuklarımızı nasıl maddi hastalıklardan korumaya çalışıyor ve onlara gereken özeni gösteriyorsak, kumar vb. hastalıkların pençesine düşmemeleri için aynı özeni göstermeliyiz. Özellikle evlerinde internet bağlantısı olan aileler çocuklarının bilgisayar karşısında geçirdikleri zamanlarda neler yaptıklarını ve ne tür  sitelere girdiklerini sorgulamalıdır. Bu konuda onları uyarmalıdır. Zira çocukların yönlendirilmeye çok müsait bir yapıda ve korunmaya muhtaç olduğu unutulmamalıdır.

Bütün kötü alışkanlıklar gibi kumar da, onunla müptela olan kişiyi kendine esir ederek kişinin üretkenliğini elinden alır, ruh ve beden sağlığını bozar toplumdan uzaklaştırır. Cinayet, hırsızlık vb. suçları işlemesine de zemin hazırlar.

O halde kardeşler,

Şekli ve içeriği ne olursa olsun kumar gibi toplumu içten içe kemiren bu hastalığın pençesine düşmemek için dikkatli olalım,  çocuklarımızı ve çevremizi uyaralım. Hem Allah’ın gazabını hem de toplumun nefretini kazanan bu ilahi yasaktan uzak duralım.

Resulullah (sav)’in bir hadisi ile bitirmek istiyorum. “Allah’ı anmaktan ve namaz kılmaktan insanı alıkoyan her şey kumardır.”(2)

Yüce Allah (c.c) cümlemizi kumardan ve kumarın getirdiği afetlerden korusun.

 ————————-

1-Maide 90

2-Beyhaki Süneni Kebir

BENZER KONULAR:

Kumar ve şans oyunları

Answer ( 1 )

    1
    2020-12-20T13:51:20+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Müslüman, şu geçici dünyada sayılı nefeslerini falcılık, kumar, şans oyunları, faiz gibi haksız kazançlarla tüketmemelidir. Biz haşa günahları umursamaz tavrımızla ahiretimiz tehlikeye mi atıyoruz? Unutmamak gerekir ki mü’mine yakışan uyanık olmasıdır. Ahiretini az bir dünyalık için tehlikeye atmaması gerekir Müslüman’ın.

    En iyi cevap

Cevapla