Komşuluk ile ilgili kısa hadisler

Question

Komşuluk hakkında kısa hadisler

Komsuluk ile ilgili kisa hadisler

“Cebrail bana komşu hakkında o kadar tavsiyede bulundu ki, onu mirasçı bırakacak sandım.”

(Müslüm, Birr ve Sıla,42)

“Komşusu açlıktan kıvranırken, tok yatan kimse iman etmiş olamaz.”

(İbn Ebî Şeybe, Musannef, İman ve Ru’ya, 6)

“Sizden biri kendisi için istediğini din kardeşi için -yahut komşusu için- istemedikçe (tam) iman etmiş olamaz.”

(Müslim, İman, 71)
Ebû Zer (r.a.) şöyle demiştir: “Dostum (Hz. Peygamber) (s.a.v.) bana şunu tavsiye etti: Çorba pişirdiğinde suyunu fazla koy, sonra komşularının haline bak da uygun bir şekilde kendilerine ondan ikram et.”

(Müslüm, Birr ve Sıla,143

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    0
    2023-06-11T13:47:13+03:00

    İslam’da komşuluk ilişkileri büyük bir öneme sahiptir. Hz. Muhammed (S.A.V.) birçok hadisinde komşulukla ilgili öğütlerde bulunmuş ve komşulara olan hakkımızı hatırlatmıştır. İşte komşulukla ilgili bazı kısa hadisler:

    1. “Kim, komşusu açken kendisi tok yatar, ona Müslüman olma şerefi nasip olmaz.” – Hz. Muhammed (S.A.V.)
    2. “Komşusu, onun kötülüğünden emin olmadıkça kimse gerçek anlamda iman etmiş sayılmaz.” – Hz. Muhammed (S.A.V.)
    3. “Mü’min, komşusunun kötülüklerinden emin olduğu kimsedir. Komşusuna zarar vermekten sakınan kimse ise gerçekten iyi bir Müslüman’dır.” – Hz. Muhammed (S.A.V.)
    4. “Komşusu açken tok yatan kişi, gerçek anlamda benim ümmetimden değildir.” – Hz. Muhammed (S.A.V.)
    5. “Kim, komşusu tarafından rahatsız edilmeden güvende yaşarsa, gerçek anlamda iman etmiş olur.” – Hz. Muhammed (S.A.V.)
    6. “Kim, komşusunun haklarına riayet etmezse, Allah’ın rahmetinden ve cennetinden uzaklaşır.” – Hz. Muhammed (S.A.V.)
    7. “Komşusu, onun için en sevgili kişidir.” – Hz. Muhammed (S.A.V.)
    8. “Komşusu, onun üzerinde hakkı olan kimsedir.” – Hz. Muhammed (S.A.V.)
    9. “Komşusunun rahatsızlığından emin olmayan kimse, gerçek anlamda inanan bir Müslüman olamaz.” – Hz. Muhammed (S.A.V.)
    10. “Komşusuna eziyet eden ve onun hakkını ihlal eden kimse, cennete giremez.” – Hz. Muhammed (S.A.V.)
    En iyi cevap
    0
    2026-01-16T15:20:36+03:00

    Hz. Peygamber (s.a.v.) buyuruyor:

    “Cennet, komşuya iyilik edenlerin ayağı altındadır.”
    (Kaynak: Ahmed, II, 101; Nesâî, Zühd 56)

    Hz. Peygamber (s.a.v.):

    “Kim Allah’a ve ahiret gününe inanıyorsa komşusuna iyilik etsin.”
    (Kaynak: Buhari, Edeb 15; Müslim, Birr 65)

    Hz. Peygamber (s.a.v.):

    “Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir.”
    (Kaynak: Beyhaki, Şu’ab 2/282)

    Hz. Peygamber (s.a.v.):

    “Komşulara eziyet eden, Allah’ın gazabına uğrar.”
    (Kaynak: Tirmizî, Birr 20)

    Özet: İslam’da komşuluk çok önemlidir; onlara iyi davranmak, ihtiyaçlarını gözetmek, eziyet vermemek farzdır.

Cevapla