Paylaş
Kendini üzmek günah mıdır ?
Question
Kendini üzmek günah mıdır ?
Selâmün aleyküm,
Geçmişi düşünüp kederlenmek/kendini üzmek günah mıdır ? Eskiyi hatırlayıp ağlamak/acı çekmek günah mıdır ?
Bu insanın kendine bile bile zarar vermesi mi olur ? Elinde olmadan olsa bile.
Salamun aleykum kardeşim, bir kardeşin olarak bende birşeyler yazmak istedim.
Bana kalırsa kardeşim pek doğru olmaz bu davranışlar. Her derdin bir imtihan olduğunu aklımızın dibine kazmamız gerek, bu her ne olursa olsun, ister kavga, ister hırsızlık olayı, ister ailevi mesele veya ister cinayet söz konusu olsun. Bunları düşünüp hüzünlenmek doğru olmaz, fakat günah mı değil mi orasını tam söyleyemem kardeşim.
Herkesin gücünün yettiği kadardır imtihanları. O yüzden bunu da atlatacağınızdan emin olun ve böyle kendinize söyleyin ve emin olarak inanın buna çünki bunu atlatacak gücünüzün olduğunu çok iyi biliyorum.
Olayı nekadar çok atlar ve takmamaya gayret gösterirseniz ve Allahı düşünürseniz, bilin ki çok büyük bir iş başarmış olursunuz Allah katında. Çünki sizin bir büyük derdiniz vardır, fakat derdinizin bir imtahan olduğunun farkına varmıştırsınız ve Allah’a yönelmiştirsiniz. Ve bu da şu demek kardeşim, Allah seni çok sevdiği için, seni zikrettiği ve seni andığı için sende onu zikretmiştirsin. O seni sevdiği için senin O’na bu yol ile dönmeni istemiştir. Imtihanın olduğu için aslında sen çok şanslı bir kulsun, çünki Allah sevdiği kulların günahlarını bu dünyada çektirmek ister ki Ahirette en kötüsünü yaşamasınlar diye. Bu yüzden herşeyin hayırlısı olsun ve hayatınızın güzel taraflarına bir göz atmaya çalışın. Allah yardımcınız olsun ve Allah’a emanet olun!
BENZER KONULAR:
- Kendini üzmek günah mıdır ?
- Çocukları azarlamak günah mı
- İçkili yerde Dj olmak caiz midir günah mıdır
- Nureddin Yıldız Tüm Sözleri
Answer ( 1 )
İslam’da, üzüntü veya sıkıntı duygularını yaşamak, doğası gereği günah değildir. İnsanlar duygusal yaratıklardır ve üzüntü, hüsran veya hayal kırıklığı gibi bir dizi duyguyu deneyimlemek doğaldır. Bu duygular, insan deneyiminin bir parçasıdır ve kendi içlerinde günah oluşturmaları gerekmez.
Ancak İslam, müminleri duygularını sağlıklı ve yapıcı bir şekilde yönetmeye teşvik eder. Olumsuz duygular üzerinde aşırı derecede durmak veya bunların kişinin düşünce ve eylemlerini tüketmesine izin vermek, kişinin esenliğine ve ruhsal durumuna zarar verebilir. İslam, gönül rahatlığı aramanın, dua ve Allah’ı anmakla teselli bulmanın ve gerektiğinde güvenilir kişilerden veya profesyonellerden destek almanın önemini öğretir.
Ayrıca İslam, müminleri Allah’ın hikmetine güvenmeye, zor zamanlarda O’nun hidayetine ve rahmetine güvenmeye teşvik eder. Üzüntü veya sıkıntı anında Allah’a yönelmek, O’ndan yardım ve teselli istemek önemlidir.
Bununla birlikte, kasıtlı olarak kendine zarar vermenin veya kendine zarar verici davranışlarda bulunmanın İslam’da genellikle tavsiye edilmediğini belirtmekte fayda var. Müslümanlar zihinsel, duygusal ve fiziksel sağlıklarına öncelik vermeye ve gerektiğinde yardım aramaya teşvik edilir.
Nihayetinde, İslam’da dengeli bir duygu anlayışına sahip olmak önemlidir. Üzgün veya sıkıntı yaşamak, insanlık durumunun bir parçasıdır, ancak bu duyguları sağlıklı ve yapıcı bir şekilde yönetmek teşvik edilir.