Selamun aleykum,
Ben üzerime borç olan sabah kaza namazlarimi kılıyorum.Gunde 15-20 kaza kılıyorum.Her defasında niyet etmem gerekiyor mu?
Bir kez niyet ettim üzerime dusen son sabah kaza namazını deyip bitirene kadar başka niyet etmeden namaz kılınır mi.
vereceğiniz cevap için Allah razı olsun
Ben üzerime borç olan sabah kaza namazlarimi kılıyorum.Gunde 15-20 kaza kılıyorum.Her defasında niyet etmem gerekiyor mu?
Bir kez niyet ettim üzerime dusen son sabah kaza namazını deyip bitirene kadar başka niyet etmeden namaz kılınır mi.
vereceğiniz cevap için Allah razı olsun
Her farz namaz vakti ayrı bir vakit olduğu için yeniden başlandı zaman yeni bir niyet gerekir
Örneğin örneğin beş vakit namaz kaza edileceği zaman sabah namazı için niyet ettim Allah rızası için sabah namazının kazasına selam verip kalkınca niyet ettim Allah rızası için dört rekat öğle farzının kazasını kılmaya ne denir bu şekilde her bir farz için ayrı bir niyet edilir
Namazlar birbirinden farklı olduğu için nasıl aynı niyetle kılınır ki
Peki kaza namazına dille niyet etmek şart mıdır ? Ben bazen içimden geçiriyorum niyeti ve öylece başlıyorum.
Answers ( 3 )
Kaza namazları olsun diğer ibadetler olsun niyetin yeri kalptir. Bunu kişinin niyeti dili ile söylemesi güzeldir. Her farz namaz vakti ayrı bir vakit olduğu için yeniden başlandığı zaman yeni bir niyet gerekir. Yani kılınacak olan her farz kaza namazı ayrı ayrı niyet edilmelidir.
Kaza (kaza) namazına niyet etmek (niyye) için şu adımları takip edebilirsiniz:
Samimiyet: Sadece Allah rızası için niyetinizi arındırarak başlayın, bir kaza veya herhangi bir geçerli sebep nedeniyle kaçırdığınız namaz(lar) için O’ndan bağışlanma ve merhamet dileyin.
Farkındalık: Kılmayı düşündüğünüz belirli duanın farkında olun. Örneğin bir öğle namazını kaza sonucu kaçırdıysanız, o namaza odaklanın.
Nedeni kabul edin: Kaçırılan namazın arkasındaki nedeni, bu durumda kazayı tanıyın ve kabul edin. Namazın farzını vaktinde eda etmekten seni alıkoyan geçerli bir sebep olduğunu anla.
Niyet Beyanı: Niyetinizi kalbinizde veya sözlü olarak aşağıdaki gibi basit bir ifade kullanarak formüle edin:
“[Namazını belirtiniz] [nedenini belirtiniz, bu durumda kaza] nedeniyle kılamadığım (kaza) namazını kılmaya niyet ediyorum.”
Eylem: Kıldığınız belirli namazın uygun sırasını ve eylemlerini takip ederek, kaçırılan namazı kılmaya devam edin.
Unutulmamalıdır ki kazaya niyet, namazdan önce veya namaz sırasında herhangi bir zamanda yapılabilir. Ancak genellikle namaza başlamadan önce niyet edilmesi tavsiye edilir.
Çok sayıda kaçırılan namazınız varsa veya kişisel durumunuzla ilgili daha spesifik bir rehberliğe ihtiyacınız varsa, size kişiselleştirilmiş rehberlik ve kaçırılan namazların kazasında yardım sağlayabilecek bilgili bir İslam alimi veya nitelikli bir dini otoriteden tavsiye almanızda fayda vardır. .
Kaza namazı kılarken niyet etmek, o namazın hangi vakte ve hangi güne ait olduğunu mümkün olduğunca belirterek yapılmalıdır. Ancak tam olarak hangi gün olduğunu hatırlamıyorsan, “üzerimdeki borç” ifadesiyle genel bir niyet de yeterlidir. İşte birkaç örnek:
1. Vakti Biliniyorsa (Gün ve Vakit Belirtiliyorsa):
“Niyet ettim Allah rızası için falanca günün (örneğin, geçen pazartesi öğle) öğle namazının farzını kaza etmeye.”
2. Sadece Vakti Biliniyorsa (Gün Belirsiz):
“Niyet ettim Allah rızası için üzerimdeki ilk öğle namazının farzını kaza etmeye.”
Bu şekilde her bir vaktin ilk kazasını bitirdikçe sıradakine geçersin. Böylece borçlar tertipli şekilde kapanır.
3. Toplu Kaza Niyeti (Örneğin, birkaç vakti birden kılacaksan):
Her biri için ayrı ayrı niyet etmen gerekir. Örneğin:
“Niyet ettim Allah rızası için üzerimdeki ilk ikindi namazının farzını kaza etmeye.”
Sonra: “Niyet ettim Allah rızası için üzerimdeki ikinci ikindi namazının farzını kaza etmeye.” diye devam edebilirsin.
Dilersen sana örnek bir liste yapabilirim; hangi vakitleri kaza etmen gerektiğini düşünüyorsan ona göre sırayla gidebilirsin. Yardımcı olur mu?