Paylaş
Kadınlarda gusül abdestini bozan durumlar
Question
Kızlarda bekarken gusül abdestini bozan durumlar
Bir Müslüman kadının gusül abdestini bozan iki durum vardır. Birincisi Bir kadın gusül abdesti aldıktan sonra eşi ile cinsel birliktelik yaşarsa tekrar gusül abdesti alması gerekir. İkincisi ise adeti bittiğini sanıp gusül aldıktan belli bir süre sonra tekrar adet kanaması görürse yani adet kanamasının devamını görürse bir daha gusül abdesti alması gerekir.
CEVAP:
Bu soruyu, özellikle “bekar kadın” (evli olmayan) ifadesine odaklanarak ve İslam fıkhındaki temel kuralları göz önünde bulundurarak cevaplayalım. Öncelikle küçük bir düzeltme yapmak gerekir: Gusül abdesti “bozulmaz”, tıpkı namaz abdesti gibi bozulan bir ibadet değildir. Gusül, bir hades (kirlilik) halini temizlemek için yapılan bir boy abdestidir. Bir kadın gusül aldıktan sonra, guslü gerektiren yeni bir durum meydana gelirse, guslü geçersiz olmaz, ancak yeni bir gusül yapması gerekir (yeniden gusül abdesti alması farz olur).
Bekar (evli olmayan) bir kadın için gusül abdestini gerektiren (yani yeniden almayı farz kılan) durumlar şunlardır:
1. Cinsel ilişki (Boşalma olsun veya olmasın)
Evli olmayan bir kadın için de bu durum geçerlidir. Eğer bir kadın, evli olsun ya da olmasın, cinsel organının ucu (hata-i hasen) eşi veya başka bir erkek tarafından cinsel ilişki yoluyla birleşirse, boşalma olmasa bile gusül abdesti alması farz olur. Bu, İslam’ın temel kuralıdır (Kur’an-ı Kerim’deki “cünüp” olma hali).
2. Uykuda veya uyanıkken ihtilam olma (Boşalma)
Kadınlar da rüyasında cinsel ilişki yaşayıp boşalma (meni çıkarma) halinde gusül abdesti almakla yükümlüdürler. Bu durum evli/bekar fark etmeksizin geçerlidir. (Ancak kadınlarda bu durum erkeklere göre daha nadirdir.)
3. Hayız (Adet Kanaması) ve Nifas (Lohusa Kanaması) Tamamen Sonlandığında
Adet kanaması (hayız) tamamen kesildikten ve temizlik (beyaz akıntı) görüldükten sonra kadının gusül alması farzdır. Burada çok önemli bir nokta: Sizin sorunuzda bahsettiğiniz gibi, “adeti bitti sanıp gusül alıp, sonra tekrar kan görme” durumunda, bu kan 10 günlük azami adet süresi içinde ise, o kan adet kanaması sayılır ve aldığınız gusül geçersiz olmaz ama o kan bittikten sonra tekrar gusül almanız gerekir. Yani kan devam ederken aldığınız gusül, o kan durana kadar namaz kılmak için yeterli olmaz; kan tamamen kesildikten sonra yeniden gusül almalısınız.
Özetle: Bekar bir kadın için guslü gerektiren durumlar:
Cinsel birleşme (boşalma olsun olmasın).
Uykuda veya uyanıkken meni gelmesi (ihtilam).
Adet (hayız) ve lohusa (nifas) kanının tamamen kesilmesi.
Sorunuzdaki ikinci duruma açıklık getirelim: Diyelim ki adetiniz bitti, temizlendiniz ve gusül aldınız. 2 gün sonra tekrar kan gelirse:
Eğer bu kan, ilk adetin başlangıcından itibaren toplam 10 gün içinde ise, bu kan adet kanamasının devamıdır. O halde ilk aldığınız gusül geçersiz sayılmaz (çünkü o an temizdiniz), ancak bu yeni kan tamamen bittikten ve temizlendikten sonra tekrar gusül almanız farz olur.
Eğer bu kan, 10. günden sonra geliyorsa, bu kan adet değil, istihaze (özür kanı) sayılır. Bu durumda gusül gerekmez, sadece namaz abdesti alıp kanı temizleyerek (ped vb.) namazınızı kılabilirsiniz.
Hanefi mezhebine göre adet kanamasının en az 3, en çok 10 gün sürdüğünü unutmayın. Bu süre içinde gelen tüm kanlar adet sayılır.
Önemli Not: Bu konular kişiden kişiye değişen özel durumlar içerebilir (düzensiz kanamalar, özür sahipleri vb.). Bu nedenle, kendi durumunuza en uygun fetvayı almak için güvendiğiniz bir âlim veya din işleri kuruluna danışmanız en sağlıklı yoldur.
Umarım açıklayıcı olmuştur. Allah ibadetlerinizi kabul etsin.
BENZER KONULAR:
Answers ( 3 )
Bir kadıngusül abdesti alsa bile bu guslü bozan iki durum vardır. Birincisi cinsel ilişkiye girmesidir. İkincisi de adeti bittiğini zannedip gusül abdesti aldıktan sonra tekrardan kan görmesidir. Her iki durumun ikisinde de tekrardan gusül abdesti alınması gerekmektedir
Merhaba, zevk halinde dokunma ve ya sürtünme ile gelen şeffaf akışkan sıvı gusül abdestini bozar mı ? Bu sıvı fışkırarak gelmiyor herhangi bir kasılma olmuyor ve isteğim bu sıvıdan sonra da devam ediyor ancak yine de dokunma sürtünme olduğu için şüphede kalıyorum vesvese yapıyorum sürekli. Yardımcı olursanız sevinirim.
Dokunma, düşünmeden dolayı gelen akıntı çoğunlukla mezidir. Meniyi meziden ayıran en büyük fark; meni kuruduğu zaman iz bırakır. Mezi ise iz bırakmaz. Ayırımı bu şekilde yapabilirsiniz.
Eşimin avret yerime cinsel organını değdirerek boşalması benim gusül abdestimi bozar mı
Sadece cinsel organın değmesi ile sizin gusül abdesti almanıza gerek yoktur. Eğer eşinizin zekeri (sünnet olan kısmı) fuhuş olmuş ise o zaman sizin de gusül abdesti almanız gerekir.
Kadınlarda gusül abdestini (boy abdesti) bozan veya gusül almayı gerektiren durumlar şunlardır:
Cünüplük
Cinsel ilişki sonrası (orgazm olsun olmasın),
Cinsel arzuyla meninin (kadınlarda da zevk sıvısının) gelmesi.
Hayız (adet) hali
Adet kanaması başlayınca gusül gerekmez; adet bitince gusül almak farz olur.
Nifas (lohusalık) hali
Doğumdan sonra gelen kanama bitince gusül alınır.
Doğum
Doğum yapan kadın, kan gelmese bile doğumdan sonra gusül alır.
Rüya sırasında ihtilam
Kadın rüyasında cinsel bir şey görüp meni geldiğini fark ederse gusül alır.
Özetle:
Gusül abdesti, cünüplük, adet bitimi, lohusalık bitimi, doğum gibi durumlarda alınır.
Bunlar olmadan gusül bozulmaz; sadece bu durumlarda gusül almak farz olur.
İstersen sana, guslün nasıl alındığını da adım adım anlatabilirim. İster misin?