Share
Kadınlarda akıntı abdest bozar mı
Question
Kadında akıntı abdesti bozar mı?
Hayırlı günler bekar bi bayanim her adet doneminden sonra akıntım biraz fazla oluyor. Sabahlari uyandigimda herhangi bi ıslaklık yok belirli bi vakit gecdikden sonra tuvaket ihdiyacimi karsiladigimda seffak beyaz bi akıntım oluyo bu durumda ne yapmam gerekir.
CEVAP:
Önceki sorunuzda olduğu gibi bu konuda da vesveseden uzak, kolay olan hüküm üzerine yoğunlaşmanız önemlidir.
Sorduğunuz “Kadında akıntı abdesti bozar mı?” sorusunun cevabı, hangi mezhebe göre hareket ettiğinize bağlıdır. Ancak sizin durumunuzda olduğu gibi düzenli, belirli zamanlarda gelen ve rahatsızlık oluşturan akıntılar için size en uygun olan yaklaşımı açıklayayım.
1. Hanefî Mezhebine Göre
Hanefî mezhebinde kadının vajinasından gelen her türlü akıntı (beyaz, şeffaf, sarı, bulanık, kokulu veya kokusuz) abdesti bozar ve necistir.
Bu durumda her akıntı geldiğinde abdestiniz tazelenmelidir.
Ancak sizin gibi her gün veya belirli aralıklarla düzenli akıntı yaşayan bir kadın için bu durum zorluk oluşturur. Hanefî mezhebinde bu zorluğu gidermek için “özür sahibi olma” (mazeret) hali vardır. Eğer bir vakit namazına yetişip abdest aldıktan sonra, o vakit içinde akıntınız devam ederse, abdestiniz bozulmuş sayılmaz ve o vaktin namazını kılabilirsiniz. Fakat bu da takibi gerektiren bir durumdur.
2. Şâfiî Mezhebine Göre (Size Tavsiye Edilen)
Şâfiî mezhebinde kadının âdet dönemi dışında gelen normal vajinal akıntısı (beyaz, şeffaf, rutin salgı) abdesti bozmaz.
Sadece idrar, dışkı, yel (rüzgâr) ve şehvetle gelen mezi abdesti bozar.
Sizin tarifinize göre:
Sabah uyandığınızda ıslaklık yok,
Tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra şeffaf beyaz bir akıntı geliyor,
Bu akıntı âdet dönemi dışında ve düzenli olarak oluyor.
Bu akıntı, Şâfiî mezhebine göre normal vajinal akıntı kabul edilir ve abdesti bozmaz. Dolayısıyla bu akıntı geldiği için abdest almanız gerekmez. Ayrıca bu akıntı necis de olmadığı için çamaşırınıza bulaşması da namaza engel değildir.
3. Bekar Kadın Olmanızın Hükmü Değiştirir mi?
Hayır, bekar veya evli olmak bu konuda fark oluşturmaz. Önemli olan akıntının normal vajinal salgı mı, yoksa mezi (şehvet sıvısı) mı olduğudur. Sizin tarifinizdeki akıntı (tuvalet sonrası gelen, şeffaf beyaz, düzenli) mezi değildir, normal salgıdır.
4. Ne Yapmanız Gerekir?
Şâfiî mezhebini taklit edin.
Bu durumda abdestiniz her akıntıyla bozulmaz. Yalnızca idrar, dışkı, yel veya şehvetle gelen mezi gibi durumlarda abdest tazelenir.
Tuvalet sonrası temizliğinizi normal şekilde yapın.
Akıntı geldiği için ekstra bir temizlik veya abdest alma zorunluluğunuz yoktur.
Vesveseye kapılmayın.
“Acaba bu akıntı abdestimi bozdu mu?” diye sürekli kontrol etmek, sizi zora sokar. Şâfiî mezhebinde bunun abdesti bozmadığını bilmek size rahatlık verecektir.
Çamaşır konusunda endişelenmeyin.
Bu akıntı necis olmadığı için çamaşırınızda bulunması namaz kılmanıza engel değildir. Çamaşırı değiştirmek isterseniz değiştirebilirsiniz, ancak dinen zorunlu değildir.
Özet
Hanefî’de her akıntı abdesti bozar.
Şâfiî’de normal vajinal akıntı abdesti bozmaz.
Sizin durumunuzda (düzenli, tuvalet sonrası gelen, şeffaf beyaz akıntı) Şâfiî mezhebini takip etmeniz en uygun ve kolay yoldur.
Bu akıntı nedeniyle abdest almanız gerekmez, çamaşırınıza bulaşması da namaza engel değildir.
Allah size kolaylık versin, vesveselerden koruyup ibadetlerinizi huzur içinde yapmayı nasip etsin.
Answers ( 7 )
Selamünaleyküm
Kadından ,gelen idrar, dışkı kan meni mezi irin necistir. Abdesti bozar, değdiği yerin yıkanması gerekir. Kadından gelen rutubet lenme (günlük akıntı) kontrol dışı olduğundan ve sürekliliği olduğundan farklı bir hüküm koyulması gerekir.İdrar tutulabilir istediği zaman yapılabilir ama bu rutubetlenmesi kontrol dışıdır.
Bunun için idrarla tutulamaz.
Meni ve meezi idrar gibi bir şey değildir günlük akıntı. Kokusuzdur berraktır beyaza daha yakındır. İç rahim duvarından gelmiştir. İnsanda kirli atık yapan iki yol vardır dışkı ve idrar . Fukahanın önemli bir bölümü o bölgeden (yani çocuk yolu olarakta isimlendirilecek iç rahim bölgesi) gelen herşeyi olduğu gibi necaset kabul eder.
ancak kadınlar açısından önlenmesi mümkün olmadığından bu rutubetlenmesi temiz olduğunu dolayısıyla çamaşır değiştirmek gerekmediğini söylüyor .
Akıntı olunca abdest alma ağırlıklı bir görüş var ortada .ama doktorların desteği ile onlardan elde edilmiş bilgilerle yola çıkan Çağdaş alimler kadınlardaki bu akıntının abdest bozmayacağını söylemişlerdir .
Bu tür sümük gibi tükürük gibi olduğunu söylemişlerdir.
Abdest almak gerekir . Bu akıntı temizdir tıbben ağırlıklı görüş budur.Hanefi mezhebine göre önden ve arkadan gelen her şey abdesti bozar kuralım dan dolayı abdest almak gerekir
Hocam ben hamleyim akıntım çok oluyor peçete koyuyorum abdestten önce namaz kılıyorum her akıntıda abdest almak zorundanıyım
Hamilelik döneminde kadınlarda akıntının fazla olması normaldir.Durumunuz istihaza (özür) sayılır her namaz vakti namaz abdesti alirsiniz namazınızı kılarsınız.Kur’an okumak için her defasında abdest almanıza gerek yoktur sadece namaz vakitlerinde alırsınız.
Kadınlarda vajinal akıntı, abdestin bozulmasına sebep olmaz. Abdest, genellikle bedensel temizlik ve ibadetler sırasında uyulması gereken bir durumdur ve vajinal akıntı, abdestin bozulmasına neden olacak bir durum olarak kabul edilmez.
Ancak, eğer akıntı, istihaza (kanama) gibi bir durumsa, o zaman abdestin bozulması söz konusu olabilir. İstihaza, bir kadın için normal adet dönemi dışında gerçekleşen kanamalardır ve bu durumda abdestin yenilenmesi gerekebilir.
Normal vajinal akıntılar, sadece temizlik gerektirir ve abdestin bozulmasına neden olmaz.
Lütfen cevaplar mısınız. Ben mezi ile normal akıntıyı ayırt edemiyorum. Biliyorum biri şehvetle ilgili. Ancak ben şehvetlenip şehvetlebmediğimi bilmiyorum. Vesveseli olduğum için mesela özür dilerim öpüşme kelimesi görünce korkuyorum şehvetlenirim diye bu zamanda bedenimde garip bir şey oluyor karın bölgem kasılıyor. Ve akıntı oluyor. Bu akıntı beyaz oluyor ama kadınların normal akıntısı da beyaz galiba. Ve en önemlisi tualetdən çıktıktan sonra idrar kokusu gitmiyor. Yani ben dikkatle temizliyorum ama çamaşırdan koku geliyor ve çamaşırda kuru beyaz lekeler oluyor akıntılarla ilgili olarak bazense çok durunca sarımsı oluyor. Tualetdən çıkınca aynı çamaşırda olduğum için ıslaklık bedenime yayılıyor ve bedenim necis mi bilmiyorum. Lütfen cevaplar mısınız.