Kadere laf atmak, kadere sövmek küfür müdür ?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kadere laf atmak, kadere sövmek küfür müdür ?

Kadere laf atmak kadere sovmek kufur mudur

Kötü kader, ne biçim kaderim varmış, alnımın kara yazısı, adam ülkenin kaderini değiştirdi, bahtım kara gibi sözler küfürmüdür ?
Küfürse hangileri ? Hepsi mi? Çokça duyduğumuz sözler ..


Bu söz ettiğiniz Kadir ile ilgili sözlerin hepsi mecaz anlamında kullanılır
Mecaz anlamında kullanıldığı sürece asla küfür değildir

Örneğin ülkede büyük bir değişiklik yapan birine ülkenin kaderini değiştirdi yeni bir sakıncası yoktur
Çünkü Allah’ın yazgısını değiştirdi anlamında söylemiyor.

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

  1. Soru avatarı
    0
    2021-11-29T13:35:13+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kader

    “dısariya çamaşır serdim ve rüzgar uçurdu ben de rüzgar esecek zamanı buldu, esmez esmez şimdi eser” dedim

    “Yağmur tam yağacak zamanı buldu. Çamaşırı sererim yağmur yağar, çamaşırı sermem yağmur yağmaz, hep tam tersi olur” dedim.

    Başka şeyler hakkında da böyle söylemek doğru mudur çünkü yağmuru Allah yağdırıyor, kader gerçekleşiyor. Ben de yukarıda iki paragrafta belirttiğim şeyleri söyleyerek günaha mı giriyorum. Herseyde değil de gerçekten de cogu şeyde böyle oluyor. Böyle olduğu halde böyle şeyler söylemek doğru mudur? Bir yandan böyle söylemek günah diye düşünüyorum, çünkü Allah yağmuru yağdırıyor, kader gerçekleşiyor; diğer yandan gerçekten böyle şeyler olduğu için doğruyu söylemek günah değil diye aklıma geliyor.
    Bilgi verir misiniz

  2. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da, genellikle lanetlemek veya kader hakkında kötü konuşmak önerilmez. Kader veya kaderin, İslam tanrısı olan Allah tarafından tayin edilen bir kavram olduğuna inanılır. Müslümanlar, evrende meydana gelen her şeyin Allah’ın dilemesiyle olduğuna ve kaderin O’nun ilahi planının bir parçası olduğuna inanırlar.

    Müslümanlar belirli olaylar veya sonuçlarla ilgili hüsran veya hayal kırıklığını dile getirebilirken, kadere karşı saygılı bir tavır sergilemek ve kaderin nihai olarak Allah’ın elinde olduğunu kabul etmek önemlidir. İslam, müminleri zorlu koşullarda dahi sabırlı olmaya ve Allah’ın hikmetine güvenmeye teşvik eder.

    Bununla birlikte İslam, bireylerin özgür iradeye sahip olduklarını ve kaderleri çerçevesinde seçimler yapabileceklerini de öğretir. Müslümanlar, nihai sonucun Allah tarafından belirlendiğini kabul ederken, eylemlerinin ve kararlarının sorumluluğunu almaya teşvik edilir.

    Yorumların ve uygulamaların, İslam inancı içindeki bireyler ve kültürel bağlamlar arasında farklılık gösterebileceğini not etmek önemlidir. İslam’daki kader hakkında özel sorularınız veya endişeleriniz varsa, bilgili bir İslam alimi veya dini otoriteye danışmak en iyisidir.

Cevapla