Kabz İşlemi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kabız İşlemleri

Sayın Hocam,

Bu sorumun bir sürü cevabı olduğunu belirtmek isterim fakat bu soruyu benim gibi aynı bankadan işlem yapan büyük bir platform adına sormaktayım. Ve genel bir fetva değilde, bizim için fetva verilmesi caiz veya olmadığını belirtmenizi önemle rica edeceğim. Kuveyt Türk bankası bir katılım bankası ve Dövizi (Dolar,Euro,TürkLirası) gibi paraları fiziki teslim etmektedir. Altını ise 1gr 2gr 5gr 10gr 20gr 50gr gibi ve kilolara kadar fiziki teslim etmektedir. Fakat altını teslim ederken gram bazına 2,5₺ komisyon almaktadır. Bunun nedeni ise kısacası sorduğumuzda işçilik bedeli olduğu belirtilmektedir. Hocam biz zaten bu banka üzerinden sadece Dolar, Euro, Altın ve Türk Lirası ticareti yapmakta ve anlık olarak hesabımıza geçmektedir. Ve zaten bu parayı fiziki olarak çekme ihtiyacı hiç duymamaktayız. Örnek olarak altın aldıysak arbitraj yapıp dolara geçmekte dolardan kâr ettikten sonra TL almaktayız. Bu durumda net hüküm nedir tekrardan söylemekteyim  ben ve büyük bir kitlemiz olan grup adına sormaktayım. Hepsi aynı şekilde işlem yapmaktadır ve hepsi tek tek soru sormaktansa onların adına ben sorup platforma yayacağım. Net olarak belirtmekteyim hepimiz Kuveyt Türk olan katılım bankası üzerinde belirtildiği üzere faiz alıp vermeyen, anlık hesabımıza kabz işlemi gerçekleşen fiziki teslim edilen bir organizasyon içindeyiz. Ayrıca belirtmek istediğim işlem yaptığımız durum 250.000₺ meblağ üzerinde olduğu için bu paranın güvenliği sadece bu finans kurumlarında mevcuttur. Bu duruma özel kısa ve net sadece bu anlattığıma özgü bir fetva verirseniz sevinirim. Saygı ve hürmetle..

Cevap:

Bu konuda diyanet işleri başkanlığımızın vermiş olduğu cevabı sizlere aktarıyorum.

Diyanet işleri başkanlığı “Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”

Bigpara’nın sorusuna cevap olarak Diyanet, bankalarla işlemlerin de nasıl dine uygun yapılabileceğinin yanıtı verdi:

“Buna göre bankalarının satışa sunduğu altını o günkü altın kuru üzerinden satın almak suretiyle paranın altına endekslenmesinden sonra bu altının bankaya emanet olarak bırakılması, daha sonra istenildiği vakit yeni kur üzerinden tekrar bankaya satılması caizdir.”

VADELİ İŞLEMLER DİNEN UYGUN DEĞİL

Altın, TL, döviz vd. paraları alıp-satmada vazgeçilmez temel iki kuraldan birisi alınan ve satılan para cinsi malların farklı olması, diğeri ise yapılan işlemin veresiye ve vadeli olmamasıdır,” diyen Diyanet detaylı bilgiler verdi:

“Buna göre alınan ve satılan para cinsi malların bedeli peşin (elden ele) taraflarca birbirine takdim edilirse, yapılan işlem sahih olur. On-line satış işleminde bedeller karşılıklı hesaplara otomatik geçiyorsa bu da caizdir. Ancak ilgili kuruluş, bu işlemi kaydi olarak yaptığı gibi, emanet bırakan kişinin her istediği anda bu altınları fiziki olarak kasadan çıkartıp müşteriye teslim edebilmelidir. Aksi takdirde bu işlem sanal bir alış veriş olacağı için caiz olmaz.”

Benzer Konular:

Cevapla