Kabir Azabı nedir Kimler kabir azabı çeker

Question

Kabir azabı hakkında kısaca bilgi

Kabir Azabi nedir Kimler kabir azabi ceker

insan ölüp gömüldükten sonra iki Melek onu sorguya çekmeye gelir. Ona soracaklar ilk sorular Rabbin kim peygamberin kim kitabın bunlar ilk sorulardır Eğer Doğru cevap verirse iyi yere gider doğru cevap vermezse kötü yere gider kabir azabı haktır kitap ve sünnetle sabittir inkar edilemez
kabir iyi insanlara Cennet bahçelerinden bir bahçe Kötü insanlara Cehennem çukurlarından bir çukur olur.
kıyametin kopmasıyla kabir azabı biter Ondan sonra Hesap günü başlar kişi ya cennete cehenneme gider


Kabirde azap ve nimetin varlığını gösteren bir takım ayet ve hadisler vardır. Hutbemin başında okuduğum ayet-i kerime de mealen şöyle buyrulmaktadır: “Firavun ve adamları sabah-akşam ateşe atılırlar. Kıyametin kopacağı günde denilir ki; Firavun hanedanını ateşin en şiddetlisine sokun.” Buna göre kıyamet kopmadan önce de yani kabirde de azap vardır.

BirHadisi Şerifte de  şöyle buyrulmaktadır: Hz. Peygamber (S.A.V.) bir mezarlıktan geçerken, iki mezardaki ölünün bazı küçük şeylerden dolayı azap çekmekte olduklarını gördü. Bu iki mezardaki ölülerden biri hayatında koğuculuk yapıyor, diğeri ise idrardan sakınmıyordu. Bunun üzerine Resulullah (S.A.V) yaş bir dal almış, ortadan ikiye bölmüş ve her bir parçayı iki kabre de birer birer dikmiştir. Bunu gören ashab, niye böyle yaptıklarını sorduğunda: “Bu iki dal kurumadığı sürece, o ikisinin çekmekte olduğu azabın hafifletilmesi  umulur.“


hocam genelde butun ınsanlar az da olsa bunu bılır kabırde bunun sorulacagını dogru yanıtlarsa azap mı cekmıyo yoksa olum sekıllerıde farklı oluyo dıye okumustum ben yanlıs bılıyosan duzeltın

CEVAP:

Kabir azabı, İslam inancında, kişinin ölümünden sonra kıyamet günü öncesine kadar kabir hayatında yaşadığı azap ya da nimetlerdir. Bu durum hem Kur’an ayetleri hem de hadis-i şeriflerle sabittir. Kısaca kabir azabı ve nimetleriyle ilgili temel bilgileri ve dayanakları şu şekilde özetleyebiliriz:


1. Kabir Hayatının Hakikati

Kabir hayatı, dünya hayatı ile ahiret arasında bir ara dönemdir. Kişi, bu dönemde işlediği amellere göre ya azap çeker ya da nimet görür. İmanlı ve salih amellere sahip kişiler, kabirde rahat ederken; inkar edenler ve kötü amel işleyenler azap çeker.

2. Kabirdeki Sorgu

Ölümden sonra Münker ve Nekir isimli iki melek, kişiyi sorguya çeker. Sordukları temel sorular şunlardır:

  • Rabbin kimdir?
  • Peygamberin kimdir?
  • Dinin nedir?
  • Kitabın nedir?

Bu sorulara doğru cevap verenler kabir azabından kurtulur ve kabir onlar için cennet bahçelerinden bir bahçe olur. Yanlış cevap verenler için ise kabir cehennem çukurlarından bir çukur haline gelir.


3. Kabir Azabı ile İlgili Deliller

Kur’an-ı Kerim

  1. Firavun ve halkının azabı:
    Allah Teâlâ şöyle buyurur:
    “Firavun ve adamları sabah-akşam ateşe atılırlar. Kıyametin kopacağı gün de, ‘Firavun ailesini azabın en şiddetlisine sokun!’ denilir.”
    (Mümin Suresi, 46. ayet)
    Bu ayet, kabir azabının kıyamet öncesinde de var olduğuna işaret etmektedir.
  2. Zalimler ve günahkarlar hakkında:
    “Zalimlere iki kat azap ver.” (Ahzâb Suresi, 68. ayet)
    Bu ayet de onların kabir azabına uğrayacaklarına delil olarak yorumlanmıştır.

Hadis-i Şerifler

  1. Resulullah (S.A.V.) bir mezarlıkta şunları söylemiştir:
    “Bu iki mezardaki kişiler azap çekiyorlar. Biri, koğuculuk yapar, diğeri ise idrarından sakınmazdı.” (Buhari, Vudu, 56; Müslim, Taharet, 34)
  2. Peygamber Efendimiz (S.A.V.) şöyle buyurmuştur:
    “Kabir ya cennet bahçelerinden bir bahçe ya da cehennem çukurlarından bir çukurdur.” (Tirmizi, Kıyamet, 26)
  3. Kabir azabından sakınmayı emreden bir diğer hadis:
    “Kabir azabından Allah’a sığınınız.” (Müslim, Mesacid, 114)

4. Azap ve Ölüm Şeklinin İlişkisi

Kişinin ölümü şekli, onun kabirdeki durumuna doğrudan bir etkide bulunmaz; ancak ölüm anında imanlı olarak ruh teslim etmek önemlidir. Ölüm şekli kötü olan bir kişi (örneğin günahkar olarak ölen), bu hal üzere imanını kaybetmişse kabir azabına uğrayabilir. Şayet tövbe ederek ölmüş ya da imanlı olarak vefat etmişse Allah’ın rahmetine kavuşabilir.

5. Kabir Azabının Süresi

Kabir azabı, kıyamet günü sona erer. Ondan sonra kişinin ebedi yurdu olan cennet ya da cehenneme sevki yapılır.


Sonuç

Kabir azabı haktır ve hem Kur’an hem de sünnetle sabittir. Herkes, kabirde sorguya çekilecektir. İman ve salih amellere sahip olan kişiler, bu soruları kolaylıkla yanıtlayarak cennetteki makamlarını bekleyeceklerdir. Kötü amel işleyen ve iman etmeyenler ise kabir azabıyla karşılaşacaklardır. Öyleyse, her müminin kabir azabından Allah’a sığınması ve bu dünyada salih ameller işlemeye gayret etmesi gerekmektedir.

Eğer başka bir konuya açıklık getirmemi isterseniz, sormaktan çekinmeyin.

Dini Siteler

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

  1. Kabir azabı, İslam inancına göre, kişinin ölümünden sonra ruhunun kabirdeki bedeniyle ilişkisini sürdürdüğü süreçte, bazı müminlere veya kafirlere kabirlerinde verilen azap türüdür. Bu azap, kişinin dünyada işlediği amellere ve inanç durumuna bağlı olarak değişir. Kabir azabının amacı, ölen kişinin dünyadaki hayatına verdiği yanıtları ve imanı doğrultusunda bir sonuç sunmaktır.

    Kimler kabir azabı çeker? Kabir azabına uğrayacak kişiler şunlardır:

    Kafirler: İslam’a inanmayanlar, Allah’a ve Peygamberi’ne iman etmeyenler kabir azabına çeker.
    Münafıklar: İslam’ı dışarıdan kabul edip, içten reddedenler de kabir azabına uğrayabilir.
    Günahkar Müslümanlar: Büyük günah işleyen fakat Allah’a ve Peygamber’e inananlar, eğer Allah’ın affına ermezlerse, kabir azabını tadabilirler. Bu durum, onların imanlarına zarar vermez, ancak azap çekmelerine neden olabilir.
    Kabir Azabı Nasıl Olur? Kabir azabı, ölen kişinin ruhunun kabirle bağ kurduğu süre içinde yaşadığı bir ıstıraptır. Azap, bedeniyle ilişkili olabileceği gibi, ruhsal bir sıkıntı da olabilir. İslam kaynaklarında kabir azabına dair çeşitli anlatımlar yer almakta olup, buna göre kabir sıkışabilir, kişi çeşitli cezalara maruz kalabilir veya korku ve korkunç bir hale düşebilir. Kabir azabının ne zaman başlayıp, ne zaman sona

    En iyi cevap

Cevapla