İslam’da “Takva” Kavramı

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

TAKVA

Takva ne demek kısaca

Allah Teala’nın en güzel şekilde yarattığı insanoğlu, ömür nimetini yaşarken; bir taraftan kendisini huzurlu kılacak tüm imkanların peşinde koşmak bir taraftan da dünyada huzurunu bozacak; ahirette de kötü akıbete sebep olacak her türlü halden korunmak zorundadır. İşte bu korunma bilincine takva denmektedir. Ayrıca bu bilinç; müslümanın Allah katındaki değerini belirlemektedir. Nitekim bir ayeti kerimede şöyle buyurmaktadır: “Ey insanlar! Şüphe yok ki, biz sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık ve tanışıp iyiliklerinizi paylaşasınız diye sizi milletlere ve topluluklara ayırdık. Allah katında en değerli olanınız, O’na karşı gelmekten en çok sakınanınızdır. Şüphesiz Allah hakkıyla bilendir, hakkıyla haberdar olandır.” (1)

Bir çok ayeti kerimede işaret edildiği üzere takva; Allah’a karşı duyulan derin bir sevgi ve saygının ifadesi olup insanın Yaratıcısıyla olan münasebetinin en üst boyutunu oluşturmaktadır. Takvanın başı ise; insana zarar verebilecek en büyük tehlike demek olan haramlardan uzak olmaktır. Kısacası takva; bizi dünya ve ahiret saadetinden alıkoyacak, Allah ve Resulü’nün rızasından mahrum edecek her türlü söz ve davranıştan uzak kalabilme bilincidir.

Takvayı yaşam biçimi olarak benimsemiş, duygu, düşünce ve davranışlarını buna göre ayarlamış olan insana da muttaki adı verilmektedir. Kur’an-ı Kerim’in değişik yerlerinde onların özelliklerinden bahsedilirken bu kimselerin; Allah’a ve Resulü’ne itaat eden, namazı kılan, zekâtı veren, bir anlaşma yaptığı zaman sözünü yerine getiren,  sıkıntı ve musibet zamanlarında sabreden, yakın veya uzak akrabaya, komşuya, yetimlere yoksullara, yolda kalmışlara sevdiği maldan harcayan, rızkını helal yoldan kazanan, öfkesine hâkim olan, insanları bağışlayan, işlemiş olduğu günahlardan dolayı hemen tövbe eden, herhangi bir günahta ısrar etmeyen kimseler olduğu hatırlatılmaktadır.

Yine Kur’an-ı Kerim’de böyle davrananlar “İşte onlar Rablerinden (gelen) bir doğru yol üzeredirler ve kurtuluşa erenlerin ta kendileridir” (2) ayeti ile övülmekte, “Gerçek şu ki, muttakiler için bir kurtuluş, nice bahçeler ve üzüm bağları vardır.” (3) ayeti ile cennetle müjdelenmekte ve “Şüphesiz Allah takva sahiplerini sever” (4) buyrularak da Allah’ın onları sevdiği bildirilmektedir.

Enfal suresinde Yüce Allah: “Ey iman edenler! Eğer Allah’a karşı takva yolunda gayretli olursanız; O, size iyiyi kötüden ayırt edecek bir anlayış verir ve sizin kötülüklerinizi örter, sizi bağışlar. Allah, büyük lütuf sahibidir.” (5)buyurmaktadır. İnsan için en büyük meziyet olan iyiyi kötüden ayırt edebilme kabiliyetinin takva ile oluştuğunu bilen Müslümanlar olarak; hem dünya hem de ahirette huzurlu ve mutlu olmak ve bağışlanmak için geliniz takva ipine sımsıkı sarılalım. Her zaman ve mekânda Allah ve Resulünün sevdiği insan olabilmek için dünyada maneviyatımızı huzursuz eden; ahirette de bizi perişan edecek olan kötülüklerden ve ihmallerden uzak duralım.  Mal varlığımızla, makam ve mevkiimizle, dünyevi bir takım imkânlarımızla büyüklük taslayıp insanları küçümsemenin anlamsız ve faydasız olduğunu bilelim. Bunların hiçbir zaman üstünlük vesilesi olmadığının farkında olalım. Üstünlüğün sadece takvada yani zararsız bir hayat yaşama şuurunda olduğunu her halimizle gösterelim.

Hz. Peygamber efendimiz (s.a.v)’in bir hadisiyle bitiriyorum:“Allah, sizin dış görünüşünüze ve mallarınıza bakmaz. O,  sizin gönüllerinize ve amellerinize bakar.” (6)

————————

1-Hucurat 49/13.  

2-Lokman 31/5  

3-Nebe 78/31-32.

4-Tevbe 9/ 7

5-Enfal, 8/29.

6-Müslim, Birr 34. 


Takva Nedir? Kısaca

Takva konulu hutbe

Takva Elbisesi

İttika ne demek? Kısaca

Answers ( 3 )

    1
    2020-12-26T14:17:28+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Takva Müslüman’ın en hayırlı azığıdır. Kul olarak Allah’a sorumluluğumuzun olduğunu bilerek yaşamaktır. Takva biz Müslümanlar olarak örneği olan Rasulullah (sav)’in izinden yürümektir. Takva Müslüman’ın kalkanıdır. Rabbimiz katında bizlere değer kazandıran ölçüdür. Nitekim bizlerin Rabbimiz katında üstünlüğü, malımız, çocuklarımız değil takva ölçümüzdür. İnsanın iç dünyasının azığıdır. İnsanın içi o gıda ile beslenmektedir.

    En iyi cevap
  1. takva avatarı
    1
    2021-03-03T16:48:54+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    takva : 1. Bilinçli davranma, uyanıklık, dikkatli olma, sakınma, korunma,
    korkma, endişelenme, kaygılanma. 2. Allah’ı (c.c.) görüyormuşçasına bir bilinç içerisinde farzları, vacipleri hakkıyla yerine getirme,
    Allah’ın (c.c.) rızasını kazanmak amacıyla nafileleri çokça yapma ve
    sünneti yerine getirme. 3. Haramları ve dinen şüpheli olan durumları, dinin kötü gördüğü şeyleri terk etme.

    1
    2022-02-03T07:27:01+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Takva, vikaye mastarından türetilmiş bir isimdir. Vikaye ise, bir şeyi eziyet ve zarar veren şeyden korumak , bir şeyi saklamak, muhafaza etmek, ıslah etmek anlamlarına gelmektedir. Takva kelimesinin içerisinde de bu anlamların varlığı görülür. Nitekim takvaya, nefsi günah işlemekten muhafaza etmek veya nefsi, bir fiili yapma veya terkten dolayı kazanacağı neticeden korumak anlamlarına gelmektedir. Takva, bütünleşmiş insan şahsiyeti ve bütün olumlu parçaların birleşmesi ile meydana gelen kararlılık, şeklinde de açıklanmaktadır.

    Takva sözlükte; sakınmak, korkmak ve korumak gibi manalar ifade etmektedir. Takva korkma, endişelenme, kaygılanma, sayma, dikkatli davranma anlamlarına gelmektedir. Takva kelimesi, cahiliye devrinde her canlı varlığın, dışardan gelecek yıkıcı bir kuvvete karşı kendini savunma davranışı anlamına gelmekteydi. Bu kelime, İslam’a özgü tevhit inancı alanına nakledilince çok önemli bir dini anlam kazanır; Takva; hüküm günündeki “Tanrı azabı korkusu’’ sahnesinden geçerken kişisel saf dindarlık anlamına varır. Kuran’ı okuyan herkes, Mekke devrinde gelecek hüküm günü(yani ahiret) şuurunun çok kuvvetli olduğunu görür. Orijinal anlamıyla buna Takva denir.

Cevapla