İslamda boşanan çiftlerin çocuğu kimde kalır

Question

İslamda boşandıktan sonra çocuğu göstermeme

Hocam ben 3 yıl önce eşim tarafından terk edildim. Kendisi sosyal medya üzerinden bayanları kendi uygunsuz resimlerini çekip göndermek suretiyle taciz etti. Ayrıca terk ettiği günden beri ne nafaka ödedi. Nede çocuğunu arayıp sordu. Kızım şuan 3 yaşında hastalandığı zaman haber vermeme rağmen ne görmeye geldi nede aradı. Şimdiyse görmek istediğini söyledi. Ama ben görüştürmüyorum. Bu şekilde kızımın veya eski eşimin hakkına girmiş olur muyum.

CEVAP:

İslam hukukunda boşanma sonrası çocuğun velayeti ve görüşme hakkı, çocuğun menfaatleri gözetilerek belirlenir. Bu konuda farklı görüşler ve uygulamalar bulunmaktadır.

Çocuğun Velayeti:

  • Küçük Çocuklar: Genellikle, özellikle küçük yaştaki çocukların annelerinin yanında kalması tercih edilir. Annenin çocuğa bakma, onu emzirme ve şefkat gösterme gibi doğal yetenekleri ve çocuğun anneye olan ihtiyacı bu tercihte etkili olur.
  • Belli Bir Yaştan Sonra: Çocuğun belli bir yaşa gelmesinden sonra, özellikle ergenlik döneminde, babanın velayet hakkı ön plana çıkabilir. Ancak bu durum, çocuğun menfaatleri ve tercihi de dikkate alınarak değerlendirilir.
  • Velayetin Kime Verileceği: Velayet hakkı, çocuğun bakımını üstlenebilecek, ona iyi bir eğitim ve ahlaki değerler verebilecek ebeveyne verilir.

Çocuğu Göstermeme ve Görüşme Hakkı:

  • Görüşme Hakkı: İslam hukukunda, boşanmış olsalar bile, her iki ebeveynin de çocuklarıyla görüşme hakkı vardır. Bu hak, çocuğun hem anne hem de baba sevgisine ve ilgisine ihtiyaç duyması prensibine dayanır.
  • Çocuğu Göstermeme: Çocuğu diğer ebeveyne göstermemek, çocuğun psikolojik ve duygusal gelişimini olumsuz etkileyebilir. Ancak, çocuğun güvenliği veya sağlığı tehlikede ise, görüşme hakkı sınırlandırılabilir.
  • Sizin Durumunuz: Eşinizin geçmişteki davranışları ve çocuğunuzla ilgilenmemesi, onunla görüştürmeme kararınızı haklı gösterebilir. Ancak, çocuğunuzun babasıyla görüşme hakkını tamamen engellemek yerine, kontrollü ve denetimli görüşmeler sağlamayı düşünebilirsiniz. Bu konuda bir uzmana (psikolog, pedagog vb.) danışarak en doğru kararı verebilirsiniz.

Önemli Notlar:

  • İslam hukukunda bu konularla ilgili farklı görüşler ve uygulamalar bulunmaktadır.
  • Her durum kendi özel koşulları içinde değerlendirilir.
  • Çocuğun menfaatleri her zaman öncelikli olarak gözetilir.
  • Türkiye Cumhuriyeti Medeni Kanunu’na göre de çocuğun üstün yararı gözetilir.

Tavsiyeler:

  • Bir aile hukuku uzmanına danışarak hukuki haklarınızı ve seçeneklerinizi öğrenin.
  • Çocuğunuzun psikolojik ve duygusal sağlığını göz önünde bulundurarak kararlar alın.
  • Eski eşinizle iletişim kurarak, çocuğunuzun menfaatleri doğrultusunda bir çözüm bulmaya çalışın.
  • Gerekirse, arabuluculuk veya mahkeme yoluyla bir çözüm arayın.

Dini Sitelerimiz

BENZER KONULAR:

Answers ( 3 )

  1. 1
    1
    2020-09-12T18:03:53+03:00

    Haklı olarak boşandığınız kocanıza tepki vermeniz doğaldır fakat eski kocanızın size nafaka vermemesi çocuk bile ilgilenmemesi günah olduğu gibi sizin çocuğu ona göstermeme gibi hakkınız olmadığı halde bunu yapmanız günahtır islam’da zulme karşı zulüm yoktur.
    dün bir kardeşimiz sordu 500 lira bir akrabamdan alacağım var vermedi ben de cüzdanından izinsiz aldım dedi…. Haklı durumdayken haksız duruma düşüyorsunuz..

    Eski kocanıza kızı çocuğu gösterin engellemeyin fakat kötü ahlak olduğu için de yanımda fazla bulundurmayın.

    Allahu Teala Bizim de sizin de yardımcımız olsun

    En iyi cevap
  2. 1
    0
    2020-09-12T22:50:38+03:00

    İslam’a göre boşanan çiftlerin çocukları anneye muhtaç iseler anne de kalır anneye muhtaç değilseler Baba dilerse alır dilerse anne ile anlaşıp anneye verir

  3. Evet, İslam hukukunda boşanmış çiftlerin çocuklarının velayeti konusunda belirli prensipler vardır. Bu prensipler çocuğun yaşına, cinsiyetine ve ihtiyaçlarına göre değişebilir. Genel çerçevede İslam fıkhına göre:

    Küçük yaşta ve bakıma muhtaç çocuklar: Annenin evlenmemesi şartıyla çocukların belirli bir yaşa kadar annede kalması önceliklidir. Çünkü çocuklar küçük yaşta annelerine daha fazla ihtiyaç duyarlar. Hanefi mezhebine göre erkek çocuk yedi yaşına, kız çocuk ise dokuz yaşına kadar annede kalır.

    Çocuk büyüyünce: Çocuk annede kalma yaşını geçince, baba çocuğu yanına alabilir. Ancak bu durum çocuğun menfaatine göre değerlendirilmelidir.

    Çocuğun tercihi: Bazı mezheplere göre çocuk belirli bir yaşa geldiğinde (örneğin Şafiî mezhebinde 7 yaş) kendisi anne veya babasından birini seçebilir.

    Velayet hakkı: Çocuğun velayeti babaya aittir, yani nafaka ve eğitim gibi sorumluluklar babaya aittir. Ancak annenin çocuğa bakma hakkı, çocuğun menfaatine olacak şekilde önceliklidir.

    Annenin evlenmesi durumu: Eğer anne, çocuğun bakımına zarar verecek bir evlilik yaparsa, bazı mezheplere göre velayet babaya geçebilir.

    Bu konuda Hz. Peygamber’in (s.a.v.) şu hadisi de kaynak olarak gösterilir:

    “Bir kadın, ey Allah’ın Resulü! Şu benim oğlum, karnım ona yuva, göğsüm ona pınar, kucağım ona sığınak oldu. Babası ise onu benden çekip almak istiyor, dedi. Bunun üzerine Peygamber (s.a.v.) çocuğa ‘Ey çocuk! Annen mi, baban mı? Hangisinin yanında kalmak istersin?’ diye sordu. Çocuk annesini tercih etti ve Peygamber (s.a.v.), ‘Ey kadın! Sen ona daha layıksın, ona sahip çık’ buyurdu.” (Ebû Dâvûd, Talâk, 32; Nesâî, Talâk, 29)

    Sonuç olarak, İslam hukukunda çocuğun üstün yararı ön plandadır ve bu durum anne ile babanın kendi aralarında anlaşmasına da bağlıdır. Baba, çocuğun menfaatine uygun olarak annede kalmasına razı olabilir veya çocuğun yaşı büyükse yanına alabilir.

Cevapla