İnsanları kandırmanın günahı

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Hırsızlık Mı Büyük Günah Kandırmak Mı?

Insanlari kandirmanin gunahi

SORU: Sahte bir parayı kör bir adama sadaka olarak vermek mi, uyuyan bir dilsizin malını çalmak mı daha büyük günah?

CEVAP: Allah’ın laneti bütün günahlara olsun. Çünkü günahlar insanı şer ve fesat yoluna sürükler. Ondan sonra da Allah’ın gazap ve nik-meti gelir. Bu iki şahıs da büyük günahlara girmişlerdir. Birincisi hileyi kendine mubah yapmış, kalp parayı piyasaya sürmüş, hem de gözden yoksun olan âma ile. Bu kişi kendini Allah yolunda sadaka vermiş gibi gösteriyor; keşke bu adam böyle bir sadakayı vermese idi ve yine keşke bu gözden mahrum olan kişi de bunun tuzağına düşmese idi. Belki de bu para bu adamı zindana kadar götürür veya en azından kötü anlaşılmaya sebep olur. Ne olursa olsun bu adam verdiği sadakadan hayır görmez.

Diğer günahkâr ise, çalmak gibi kötü bir günah işliyor. Öyle bir günah ki Kur’an-ı Kerim o günahı işleyeni tehdit ediyor ve şöyle buyuruyor:

Hırsızlık eden erkek ve kadının, yaptıklarına karşılık bir ceza ve Allah’tan bir ibret olmak üzere ellerini kesin! Allah izzet ve hikmet sahibidir.

Kim bu haksız davranışından sonra tövbe eder ve durumunu düzeltirse, şüphesiz Allah onun tövbesini kabul eder. Allah çok bağışlayıcı ve esirgeyicidir. (Maide/38-39)

Bu kişi büyük bir günah işlemiştir. Günahı kendine mubah saymış. Konuşamayan birisinin malım hem de uyurken çalmış.

Bununla beraber, iki günah arasında kıyas yapmak bize hoş gelmiyor. Biz arzu ederiz ki insanoğlu bütün günahlardan uzak dursun. Ancak şunu söyleyebiliriz ki, ama ve dilsizden mal çalmanın günahı daha büyüktür. Allah herşeyi daha iyi bilendir.

Benzeri konular:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da, başkalarını aldatmak veya yanıltmak genellikle günah ve ahlaki açıdan yanlış bir davranış olarak kabul edilir. İslam, hayatın her alanında doğruluk, samimiyet ve dürüstlüğün önemini vurgular.

    Kuran ve Hz. Müslümanlar doğruyu konuşmaya, vaatlerini ve taahhütlerini yerine getirmeye teşvik edilir.

    Aldatma, yalan söyleme, aldatma, dolandırıcılık veya başkalarını yanıltma gibi çeşitli biçimlerde olabilir. İslam bu tür eylemleri yasaklar ve inananları başkalarıyla olan ilişkilerinde dürüstlüğü, adaleti ve şeffaflığı desteklemeye teşvik eder.

    İslam’da, insanların arasını düzeltmek, birinin zarar görmesini önlemek veya daha büyük bir iyiliği korumak gibi belirli durumlarda yalana izin verildiği veya hatta teşvik edildiği istisnalar vardır. Ancak, bu tür istisnalar sınırlıdır ve belirli koşullara ve niyetlere tabidir. Belirli durumlarda rehberlik için bilgili alimlere veya dini otoritelere danışmak önemlidir.

    Genel olarak İslam, doğruluğu vurgulayan ve aldatıcı davranışlardan caydıran ahlaki ve etik bir çerçeveyi teşvik eder. Müslümanlar, Allah’ın rızasını gözeterek ve çevrelerindekilerin güvenini ve saygısını koruyarak, başkalarıyla ilişkilerinde dürüstlük ve dürüstlük için çaba göstermeye teşvik edilir.

    En iyi cevap

Cevapla