İnfak nedir? İnfak sadece mal ile mi yapılır?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İnfak Nedir? İnfak Kısaca Ne Demektir? İnfak Nasıl Olmalıdır?

Infak nedir Infak sadece mal ile mi yapilir

Merhaba 6 bin maaş alan birisi kazancının ne kadarını infak olarak harcamalıdır bir oran yada ölçüsü var mıdır?

İnfak, Allah’ın hoşnutluğunu kazanma amacıyla, insanın kendi malından harcaması, muhtaçlara aynî ve nakdî yardımda bulunması demektir. Bu bakımdan infak denince aklımıza farz olan zekât ve gönüllü olarak yapılan her türlü hayrî yardımlar gelir.

İnfak mal ile yapılan yardımları kapsadığı gibi, yapılan tüm iyilikler sadaka ve infak kapsamına girer.

İnfak hakkında konularımız:

Answers ( 3 )

    1
    2021-04-12T06:26:58+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İnfak; Allah için, fakirlere harcanan mal, para vs. dir. İnfağın ölçüsü yoktur. Yani illa şu kadar infak da bulunacak diye bir kaide veya kural yoktur. Fakat infak konusunda cömert davranalım ki; Rabbimiz (cc)’da bize cömert davransın.

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    ALLAH YOLUNDA “İNFAK”

    Allah’a karşı sorumluluğunun bilincinde olan müminlerin özelliklerinden biri de. infaktır.
    İnfak, Allah’ın rızasını kazanma amacıyla, insanın kendi malından muhtaçlara yardımda bulunması demektir.
    İnsanın sahip olduğu her şeyin tek ve asıl sahibi Allah’tır. Bu nedenle insanın emâneten sahip olduğu malını, asıl sahibi olan Yaratıcısının gösterdiği istikamette kullanması kulluğun bir gereğidir.
    Kur’an-ı Kerim’in başında, Bakara suresinin 3. âyetinde Allah’a samimiyetle inanan müminlerin özellikleri sayılırken iman ve namazın hemen ardından infakın zikredilmesi bu gerekliliğin bir neticesidir.
    İnfak yapılırken, gösterişten uzak olarak, sadece Allah rızası için yapılmasına, infak yapılan kişinin onurunun incitilmemesine, yapılan infakın insan haysiyetine yakışan kalite ve değerde olmasına, özellikle infak yapılacak ihtiyaç sahiplerinin belirlenmesinde en layık olanın tespitine âzami ölçüde dikkat edilmelidir.

    Yoksulların desteklenmesi, okul, kütüphane, cami, yol, köprü, çeşme, yaşlılar ve kimsesizler için yapılacak bakımevleri gibi hayır kurumlarının tesisi; hatta hayvanları, çevreyi ve tabiatı koruyup geliştirici her türlü harcama Allah yolunda infak sayılmıştır.
    Yine hadislerde belirtildiği gibi kişinin aile fertleri için yaptığı harcamalar da infak kavramıyla ifade edilmiş ve bunun, sadakaların en faziletlisi olduğu belirtilmiştir.
    Kur’an’da genellikle iyiliklerin sevabı bire on olarak gösterildiği halde, Allah yolunda yapılan infakın sevabının bire yediyüz ve daha üstü olduğu bildirilmiştir. Bu da infakın Allah katında ne kadar değerli olduğunu gösterir.
    Şüphesiz infakın psikolojik ve sosyolojik birçok faydası bulunmaktadır. Bu faydaların başında, infak eden kişinin, başkasına Allah için yardımda bulunmanın verdiği iç huzuru yaşaması gelir. Diğer taraftan infak sayesinde kişi kibir, gurur, cimrilik ve bencillik gibi dinimizce yerilen kötü vasıflardan da kurtulur.
    Unutmamak gerekir ki, toplumda fakir-zengin ayırımı yerine paylaşmanın; kin ve nefret yerine sevgi ve saygının tesisi milletçe her zamankinden daha fazla arzu ettiğimiz ve hedeflediğimiz bir husustur. İşte infak, bizi bu hedefe ulaştıracak vasıtaların en önemlisidir.
    Bir ayet-i kerimenin meali ile bitiriyorum: “Mallarını Allah yolunda harcayan, sonra da harcadıklarının peşinden (bunları) başa kakmayan ve gönül incitmeyenlerin Rab’leri katında mükâfatları vardır. Onlar için korku yoktur. Onlar üzülmeyeceklerdir de.” (1)
    ————-
    [1] Bakara, 261.

    En iyi cevap
    1
    2021-09-28T00:03:04+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İnfak ; malı veya benzeri ihtiyaç maddelerini hayır yolunda harcamak, tüketmek anlamındadır. Allah yolunda harcamaya infak denir. Terim olarak infak: Gerek akrabalardan ve gerekse diğer insanlardan yoksul ve muhtaç olanlara para veya maişet yardımı yaparak, onların geçimini sağlamak demektir.

    İnfak, mecaz yoluyla maldan başkasına da genelleştirilir. İlim öğretme ve benzeri gibi manevî şeyleri de içerir. Bununla beraber bunların hepsinin başında, İslâm’ın binâsından biri olan zekât vardır. “Zekât, İslâm’ın köprüsüdür.” Zekât, İslâm’ın bir geçididir.

    İnfak kelimesi Kur’ân-ı Kerim’de türevleriyle birlikte 73 yerde geçmektedir. Kur’an-ı Kerim’in pek çok âyetinde varlıklı mü’minlere “Allah yolunda infak” emir ve tavsiyesinde bulunulmuş, Allah yolunda harcayanlar övülmüştür.

    Ey iman edenler, kazandıklarınızın ve sizin için yerden çıkardığımız ürünlerin en helal ve iyisinden Allah yolunda harcayın.” 2/Bakara, 267

    “Mallarını gizli ve açık olarak gece ve gündüz harcayan kimseler var ya, işte onların, Rableri katında ecirleri vardır. Onlara hiçbir korku yoktur ve onlar mahzun da olmayacaklardır.” 2/Bakara, 274

    “Mallarını Allah yolunda harcayanların hali, her başağı yüz daneli yedi başak bitiren bir tohumun hali gibidir. Allah dilediği kimseye daha kat kat verir. Allah’ın ihsanı çok geniştir. Her şeyi hakkıyla bilendir.”2/Bakara, 261

    “Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcayıncaya kadar birre (Cennete ve iyiliğin en güzeline) eremezsiniz.”3/Âl-i İmran, 92

    Genelde infak; Mü’minin kendisinde mevcut her nimeti başkalarına yansıtması, başkalarını o nimetlerden yararlandırması demektir. Her türlü malî yardımlarla davranış biçimindeki yardımlar infak kavramının içine girer. İnfak; paradan, maldan olduğu gibi, ilimden, güzel sözden, güleryüzden de olur.

Cevapla