İki yaşını bitirmeyen ancak kapak atmış olan sığır cinsi büyükbaş hayvanların kurban edilmeleri caiz midir? Kısaca

Question

İki yaşını bitirmeyen büyükbaş hayvanların kurban edilmeleri

Iki yasini bitirmeyen ancak kapak atmis olan sigir cinsi buyukbas hayvanlarin kurban edilmeleri caiz midir Kisaca

Sığır cinsi büyükbaş hayvanların kurban edilebilmesi için, en az iki kamerî yaşlarını bitirmeleri gerekir (Ebû Dâvud, Dahâyâ, 5; İbn Mâce, Edâhî, 7; Mevsıli, el-İhtiyâr, IV, 258).
Buna göre iki yaşını bitirdikleri kesin olarak bilinen sığır cinsi büyükbaş hayvanların dişlerinin kapak atmaması, bu hayvanların kurban olmalarına engel olmaz. Yine dişleri kapak attığı hâlde henüz iki kamerî yaşını doldurmamış olan büyükbaş hayvanlar da kurban olarak kesilemezler.
Ancak doğumu kesin olarak bilinmeyen sığır cinsi büyükbaş hayvanlar için kapak atma denilen iki ön dişin çıkması, o hayvanın kurban edilebilmesi için bir ölçü olarak kabul edilebilir. Diyanet

Cevap:

İki yaşını doldurmuş sığır cinsinin kurban edilmesi caizdir. İki yaşın altında olan büyükbaş hayvanları kurban edilemez.

Benzer Konular.

Answers ( 2 )

    0
    2023-06-19T10:01:06+03:00

    İslam’da, kapak atmış olan sığır cinsi büyükbaş hayvanların kurban edilmesi konusunda bazı tartışmalar bulunmaktadır. Kapak atmak, dişi hayvanların gebe olmadığı halde memelerinin süt vermesi anlamına gelir.

    Birçok İslam alimi, kapak atmış olan sığır cinsi hayvanların kurban olarak kesilmesini kabul etmektedir. Bunun nedeni, kurban ibadetinin temel amacının Allah’a yakınlaşmak ve O’na ibadet etmek olduğuna inanmalarıdır. Bu durumda, kapak atmış olan hayvanın kurbanlık niteliği taşıması ve ibadet amacına hizmet edebilmesi için yeterli kabul edilir.

    Ancak bazı İslam alimleri, kapak atmış olan hayvanların kurbanlık olarak kabul edilmesine karşı çıkar ve kabul edilebilir bir kurbanlık hayvanın sağlıklı, olgun ve normal üreme özelliklerine sahip olması gerektiğini savunurlar. Bu görüşe göre, kapak atmış olan hayvanlar kurbanlık olarak tercih edilmemelidir.

    Bu konuda farklı görüşler bulunduğu için, bir kişinin bu tür bir hayvanı kurban etmek istemesi durumunda yerel dinî otoriteye veya bir İslam alimine danışması önerilir. Böylelikle, yerel kültürel uygulamalar, İslami hükümler ve hukuki görüşler göz önünde bulundurularak daha doğru bir yönlendirme alınabilir.

    En iyi cevap
    0
    2025-03-14T22:50:42+03:00

    İslam’da kurbanlık hayvanların yaş sınırı belirli bir şekilde düzenlenmiştir. Büyükbaş hayvanlar (sığır, inek, manda vb.) için kurbanlık yaş sınırı en az iki yaşını doldurmuş olmalarıdır. Yani, iki yaşını bitirmeyen bir büyükbaş hayvan, kurban olarak kabul edilmez.

    Ancak, “kapak atma” ifadesi, bir hayvanın gelişim açısından kurbanlık olma durumunu etkileyebilir. Eğer hayvanın fiziksel gelişimi yeterliyse ve iki yaşını tamamlamamış olsa da, genellikle bu tür bir hayvanın kurbanlık olarak kesilmesi tavsiye edilmez. Bu yüzden, iki yaşını bitirmemiş büyükbaş hayvanların kurban edilmesi caiz değildir.

Cevapla