Paylaş
İhtilam sargı gusül
Question
İhtilam gusül
Selamün Aleyküm Ben Adıyaman’da Yaşıyorum Şuanda Giresun’a Fındık İşinde Çalışmak İçin Geldim Ayağıma Tüp Düştü Parmağım Kırıldı Sargıya Alındı Dün Gece İhtilam Oldum Duş Almak İçin Yer Var Ancak Misafir Durumundayım Birlikte Gelip Çalıştığım Arkadaşlarım İşe Gitti Ve Akşam Gelicek Tek Başıma Duşa Girmem Sıkıntılı Tek Ayağımı Kullanabildiğim İçin Evden Yardım Alabileceğim Kimse Yok Akşam Arkadaşlarım Gelse Dahi Mahrem Olmadığı İçin Duşa Girmem Sıkıntılı Bu Durumda Namazlarıma Nasıl Devam Etmeliyim? Nasıl Gusül Almalıyım? Teyemmüm Abdesti Mi Almalıyım?
Cevap:
Cebire Kırık, yaralı ve hasta organ üzerine bağlanan bez, sargı anlamına gelir. Abdest alırken, gusül yaparken zaruret sebebiyle sargı üzerine meshedilir. Kırık organlar üzerine sarılan tahta ve madeni plakalar da böyledir. Yıkanması gereken bir organ üzerinde sargı yoksa ve bu organı yıkamak zarar vermiyorsa yıkanır. Eğer zarar veriyorsa organ üzerine sargı sarılır ve üzerine mesh yapılır. Sargının tam bir temizlikten sonra yapılması şart değildir. Cünüp bir halde bulunan kimsenin hasta organının üzeri sarılır. Daha sonra gusleder, cünüplükten kurtulur. Sargılı kısmın üzerini mesheder. Abdesti bozan şeyler meshi de bozar. Sargı, yara iyileştikten sonra namaz içinde düşerse namaz bozulur. Sargılı yeri yıkar ve namazı iade eder. Abdest azalarından birinde sargı bulunan kimsenin yarasının iyileşmesinden sonra sargısı düşerse mesh bozulur. Yeniden abdest alır, sargının altını yıkar. Artık sargı sarmaz. Yara iyileştiği için meshin hükmü kalkmıştır. Akıntılı bir yarada, akıntı sargı dışına çıkarsa, abdest bozulur, yeniden meshetmek gerekir.
Mest üzerine meshin, belli bir müddeti vardır. Sargı üzerine meshde, belli bir müddet yoktur. Bu müddetin bitmesi hasta organın iyileşmesine bağlıdır. Organ iyi olursa meshe son verilir. Hasta ve yaralı organın iyileşmesi uzarsa, mesh müddeti de buna bağlı olarak uzar.
Benzer Konular:
Answers ( 5 )
İhtilam?
Selamün aleyküm , ben vesveseliyim. Dün aksam koltukta uyup kaldim onun öncesinde aktini hissetdim karnim da agriyordu adet agrisi gibi. Simdi gercekden akinti geldi mi gelmedi mi bilmyiroum his miydi degil miydi bilmiyorum kontrol etmedim. Uyandikdan sona 20 dakika uyumusum tuvalete gittim ve akinti gördüm simdi bilmiyorum akinti daha önce varmiydi veya ihtilam mi oldum. Simdi uyandim adetim geldi Cok zor durumdayim lütfen bana yardim edin kendini cünüp hissediyorum böyle durumlarda ne yapmam gerekir
Bir kimsenin bir uzvu herhangi bir hastalıktan dolayı sargılı ise ve bu kişinin ister ihtilamdan dolayı veya başka bir nedenden dolayı gusül abdesti alacağı zaman bu sargıyı çıkartıp da o şekilde gusül abdesti almasına gerek yoktur. Sarılan kısmın mesh edilmesi yeterlidir. Yıkanması gereken bir organ üzerinde sargı yoksa ve bu organı yıkamak zarar vermiyorsa yıkanır. Eğer zarar veriyorsa organ üzerine sargı sarılır ve üzerine mesh yapılır. Sargının tam bir temizlikten sonra yapılması şart değildir. Cünüp bir halde bulunan kimsenin hasta organının üzeri sarılır. Daha sonra gusleder, cünüplükten kurtulur. Sargılı kısmın üzerini mesheder. Abdesti bozan şeyler meshi de bozar
Öncelikle bu vesveseden kurtulmanız gerekmektedir. Kadın adet olduğu zaman ihtilam olması durumunda gusül abdesti almasına gerek yoktur. Dediğim gibi bu vesveseye son verip, sizin kendinizden emin olmanız gerekir.
Dizimden ameliyat oldum dikiş ve sargılarım var. Doktor su değdirme dedi. 2 gün önce mast yaptım ve gusul abdesti sargıya su değdirmeden aldım ve enson banyodan çıkarken sargının üzerini elimle mest edip çıktım. Sizce halen cunubmuyum. Namazlarini kılan birisiyim ve 2 gündür bu şekilde namaz kılıyorum ve içim çok huzursuz. Namaza engel bir durum varmı şuan. Cevaplarsanız sevinirim. (Şafii mezhebi)
Öncelikle geçmiş olsun, Allah şifa versin. Sorunuza Şafiî mezhebine göre cevap vermeye çalışacağım.
Şafiî mezhebinde gusül abdestinin geçerli olabilmesi için vücudun her yerinin, iğne ucu kadar bir bölge bile kuru kalmayacak şekilde yıkanması gerekir. Ancak suyun yara veya sargıya zarar vereceği durumlarda, bu bölgelere su değdirmekten kaçınılabilir ve mesh yapılabilir.
Durumunuzu şöyle değerlendirebiliriz:
Sargı Üzerine Mesh: Şafiî mezhebine göre, sargının altını yıkamak mümkün değilse ve yıkamak zararlı oluyorsa, sargının üzeri mesh edilerek gusül geçerli olur. Dolayısıyla, siz sargının üzerine mesh ettiğiniz için bu şart yerine gelmiş sayılır.
Gusülün Geçerliliği: Eğer sargı dışında kalan tüm vücudunuzu yıkadıysanız ve sargı üzerini mesh ettiyseniz, gusülünüz geçerlidir. Gusül geçerli olduğunda namazlarınız da geçerlidir.
Namazlar ve Huzursuzluk: Şafiî mezhebinde ameliyat, yara veya benzeri bir durumda kolaylık sağlanır. Doktorun “su değdirmeyin” uyarısı bir zaruret sayılır ve dinen ruhsat kapsamında değerlendirilir. Namazlarınızı kıldığınız şekilde devam edebilirsiniz, bu durum ibadetinize engel değildir.
Eğer iç huzurunuzu sağlamak için daha fazla emin olmak istiyorsanız, bir Şafiî fıkhı konusunda uzman bir hocaya veya müftülüğe de danışabilirsiniz. Ancak bu açıklamalar çerçevesinde endişe etmenizi gerektirecek bir durum görünmüyor. Allah ibadetlerinizi kabul etsin ve şifa versin.