Helal Haram Hadisleri Hakkında

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Hadisler – Mezhepler

Sünneti ve hadislerin çoğunu kabul etselerde haram helal kılma hadisleri veya şüpheli hadisleri kabul etmiyorlar.
Bu hadisler hakkında ne düşünmeliyiz.
Helal haram yetkisi konusundaki araştırmada elde ettiğim bilgileri açıklarımısınız

“Ey Nebî! Eşlerinin rızasını gözeterek Allah’ın sana helal kıldığı şeyi niçin kendine haram ediyorsun? Neyse ki Allah çok bağışlayandır, ikramı da boldur.” (Tahrîm, 66/1)

Bir sayfadan alıntı;
Ayette, Nebîmiz, Yüce Allah’ın helal kıldığı bir şeyi kendisine haram kıldığı için uyarılmıştır. Bu, Resûlullâh’ın “nebî” vasfıyla kişisel bir tercihi idi. Yani bunu “resûl” sıfatıyla yapamazdı. Eğer nebîmizin Allah’ın serbest bıraktığı bazı şeyleri haram kılma yetkisi olsaydı böyle bir ayetin Kur’an’da ne işi olurdu! Cenâb-ı Hak bir taraftan ona böyle bir izin, böyle bir yetki vermiş olacak, ardından da yetkisini kullandığı için nebîsini uyaracak!! Böyle bir şeyin düşünülmesi bile abestir.

Bir zamanlar koyu bir Hristiyan iken daha sonra İslam’ı seçen Adiyy b. Hâtim, bir gün Resûlullâh’ın: “(Yahudi ve Hristiyanlar) Bilginlerini ve din adamlarını Allah ile aralarına koyup rab edindiler…” (Tevbe, 9/31) mealindeki ayeti okuduğunu işitmiş ve: “Ya Resûlallâh! Hristiyanlar onlara ibadet etmezler ki!” diyerek bu ayeti anlayamadığını belirten bir soru yöneltmiştir. Resûlullâh da bunun üzerine ona şöyle cevap vermiştir:

“(Evet) Aslında Hristiyanlar onlara ibadet etmediler! Ama onlar (Allah’ın haram ettiği bir şeyi) kendileri için helal kılınca hemen helal sayıverdiler, (Allah’ın helal kıldığı bir şeyi de) kendilerine haram edince hemen haram sayıverdiler.”[1]

Çoğu zaman vaaz ve hutbelerde anlatılan bu rivayette iki farklı grup göze çarpmaktadır: Allah’ın helal kıldığını haram, haram kıldığını ise helal sayan bilginlerle din adamları ve bir de bunlara sorgusuz sualsiz itaat edenler. Hem ayetlerden hem de rivayetlerden anlaşılacağı üzere bile bile helali haram, haramı helal saymak Allah’a ortak koşmak olduğu gibi bunu yapanlara sorgusuz sualsiz itaat etmek de Allah’tan başkasına ibadet etmek, onları rab edinmek anlamına gelmekte ve neticede bu da şirk kapsamına girmektedir. Yaziyor sitede

“Allah’ın (başka) beldeler halkından alıp resulüne fey‘ olarak verdikleri, Allah’a, peygambere, yakınlara, yetimlere, yoksullara ve yolda kalmışlara aittir; (servet) içinizden sadece zenginler arasında dönüp dolaşan bir şey olmasın diye böyle hükmedilmiştir. Peygamber size ne vermişse onu alın ve size neyi yasaklamışsa ondan kaçının. Allah’a karşı saygısızlık etmekten sakının. Kuşkusuz Allah cezalandırmada çok çetindir.” (haşr suresi 59/7)

Yukardaki ayeti aciklarmisiniz.

Birde bir kaç iddiada daha bulundular :
– Hadisler vahiy olsaydı korunmazmıydı
-Buhari gibi hadis kitap yazarları birbirinin hadislerinin bir kısmını kabul etmiyolar.
-Bir kişinin iddiasına göre bazı hadisler geçmişteki devletlerin politik siyasi nedenlerle sonradan yazılmış olabiceğine dair iddialar var.

-Birde dinayet başkanının videosunda bunların görüşüne destek olan bir konuşmasını izledim.

Bu konular hakkında ne düşünmeliyiz , sünneti ve hadisleri kabul etselerde haram helal hadislerini ve şüphalendikleri hadisleri reddediyorlar ve meshep imamları konusunda ne düşünmeliyiz .

Answers ( 2 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Valla Hadislerin bazıları şüphelidir çünkü Kuranı kerim gibi hadislerin bazıları korunmamıştır ama Çoğusu ise korunmuştur Örneğin Kuranı kerimde namaz kılınması emredilir ama nasıl kılınıcağı yazmaz Bunuda biz hadislerden öğreniriz. Bu korunması gerken bir hadistir değilmi? Allahta bu hadisi korumuş ve günümüze kadar gelmiştir ama nedense bazı hadisler dilden dile değiştirilerek şüpheli hadis olmuştur Bunu yapanlar elbette büyük bir kul hakkı yemişlerdir ama değiştirilen hadislerin benzerleri İse zaten korunmuş Nedemek istiyorum Mesela bir 1001 hadis kitabında şüpheli hadis koymazlar sen o hadisleri okuduğunda hemen hemen her konuda az çok bilgi sahibi olursun. Çünkü hadisler birbirlerini tamamlar sözler dini terimler hepsi birbirleriyle bağlantılıdır Her ne kadar değiştirilmeye çalışılsada Allahın kitabı Ve peygamberimizin korunmuş hadisleri Bizlere yol gösterir ve biz bunlardan asıl Gerçek islamı imanı öğreniriz. Helal haram hadisleri ise örneğin Kuranda sahroş edici içicek yasaklanmıştır Peygamberimiz ise sahroş eden şeyin azı da çoğuda haramdır demiştir Peygamberimiz kuranı yaşan birisi olduğuna göre Hz aişenin dediği gibi “onun ahlakı kurandı” Böyle biriyse  hadislerini bu yalandır Bu hadis gerçektir demek Yeni hadisler uydurmak Örneğin bi ara 1000 kişiye cuma mesajı yolamak cennet anahtarı verirmiş Eskiden mesajmı vardı yahu? Hepsi büyük günahlardır ve korkulması gerekir.

    0
    2022-10-23T18:50:10+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Haram hakkında

    Selamunaleykum, Hocam ben haram para ile ödenmiş bir wifi yi kullanarak bir sitede hesap açmıştım bu açtığım site hasbından alışveriş yaptım, sanki bu siteden alış veriş yapmam haram olmuş gibi geliyor çünkü wifi Helal para ile ödenmemişti İnşaAllah anlatabilmişimdir

      0
      2022-11-03T07:55:06+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Ve aleyküm selam ve rahmetullah

      Bu alışveriş sitesinden alışveriş yapmak haram değildir. Sadece bu internet ödemesini haram para ile ödediğiniz için bunun günahı bulunmaktadır.

Cevapla