
mesela sabah namazının farzında hata yaparsak ve tekrar kılmamız gerekirse,sadece farz namazı mı tekrar kılınır yoksa en baştan sünnetten mi başlamalıyız?
Sabah namazının sünnetini kıldıktan sonra Farz namazda hata yapan yeniden namaz kılacağı zaman sünneti yeniden kılmasına gerek yok sadece farzı tekrar kılar
Namazı bozan bir durum yaşanmadığı sürece namazı bozmayınız çünkü namazdaki bazı hatalar namazda iken telafi edilebilir
Answers ( 2 )
Kişi namaz kılarken hangi namazda hata yapmış ise o kılmış olduğu namazı bozulur. Ondan önce kılmış olduğu namaza bir zararı olmaz. Mesela örnek verecek olursak; öğle namazı kılarken farz namazında namazı bozacak bir hata yapmış isek sadece farz namazımız bozulur. Kılmış olduğumuz ilk sünneti tekrardwn kılmaya gerek yoktur.
Hatalı kılınan namazın tekrarı konusunda İslam’da genel bir görüş birliği vardır. Namaz, doğru bir şekilde kılınması gereken önemli ibadetlerden biridir ve yanlış kılındığında bu namazın düzeltilmesi gerekir. İşte bazı durumlarda hatalı namazın tekrarı hakkında bilgiler:
Yanlış Okunan Dualar: Namazda okunan dualar yanlış bir şekilde okunursa (örneğin, Fatiha veya diğer duaların yanlış telaffuzu), bu namaz geçersiz sayılabilir. Böyle bir durumda namazın tekrar edilmesi gerekir.
Rükû ve Secdeyi Yapmamak: Rükû veya secde gibi temel ibadet hareketleri eksik veya yanlış yapıldığında, namaz geçersiz olur ve tekrarı gerekir. Ayrıca, bu hareketlerin sırasıyla yapılması önemlidir.
Niyetin Eksik Olması: Namazda niyetin doğru bir şekilde yapılması gereklidir. Eğer niyet eksik veya yanlış yapılırsa, namaz geçersiz sayılır ve tekrarlanması gerekir.
Fiziksel Hatalar: Namazdaki hareketlerin doğru bir şekilde yerine getirilmemesi, örneğin secdede başın yere değmemesi gibi fiziksel hatalar, namazın geçersiz olmasına yol açar.
Eğer bir kişi namazda bir hata yaptığını fark ederse, namazın bir bölümünü unuttuysa veya yanlış yaptıysa, Allah’tan af dilemek ve namazı yeniden kılmak doğru olacaktır.
Namazdaki hatanın türüne göre, bazı âlimler namazın tekrar edilmesini, bazıları ise “Sücüdu’s-Sahw” (unutarak yapılan hata için secde) yapılmasını önermektedir. Ancak genellikle, yanlış kılınan namazın tekrarı en doğru yol olarak kabul edilir.
Bu konuda farklı mezheplerin farklı yorumları olabilir, ancak temel ilke doğru şekilde kılınmasıdır.