Hamileler oruç tutabilir mi? Emziren anne oruç tutabilir mi?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Hamile ve çocuk emziren kadın oruç tutar mı?

Hamile veya çocuk emziren bir kadına da oruç tutmak farzdır. Ancak gebelik ve çocuk emzirmek, hastalık gibi, oruç tutmamak için bir mazerettir. Bu kadınlar kendilerine veya çocuklarına bir zarar gelmesinden endişe edecek olurlarsa, sonra kaza etmek üzere oruç tutmayabilirler. “Allah size herhangi bir güçlük çıkarmak istemez.” (Maide, 6) Hanefilere göre bunlar fidye de vermezler. Sadece durumlarının elverişli olduğu vakitte kaza ile mükellef olurlar. Oruçtan ne kendisi ne de çocuğu etkilenmeyecek olan kadınların oruç tutmaları gerekir. Bu ise alanında uzman, orucun manevî değerini bilen emin bir doktora (tabib-i müslim-i hâzık’a) danışılarak bilinebilir. Her işte eminlik yani güvenilirlik Kur’an-ı Kerim’in istediği bir vasıfır:

قَالَتْ إِحْدَاهُمَا يَا أَبَتِ اسْتَأْجِرْهُ إِنَّ خَيْرَ مَنِ اسْتَأْجَرْتَ الْقَوِيُّ الْأَمِينُ

“O iki kızdan biri, “Babacığım, onu ücretle tut. Çünkü ücretle istihdam edeceğin en iyi kimse, güçlü ve güvenilir olandır” dedi.” (Kasas, 26)

Emzirilen çocuk ister emziren kadının kendi çocuğu olsun ister başkasının çocuğu olsun fark etmez. Zarar gelme endişesi varsa oruç tutmamaları mubahtır. Buradaki zarar ise, aklın noksanlaşması, ölüm tehlikesi veya hastalık şeklinde olabilir. Hamile veya emzikli kadınların oruç tutmamalarının caiz oluşuna delil şu hadistir:

إِنَّ اللَّهَ وَضَعَ عَنِ الْمُسَافِرِ نِصْفَ الصَّلَاةِ وَالصَّوْمَ، وَرَخَّصَ لِلْحُبْلَى وَالْمُرْضِعِ

“Allah Teâlâ, yolcudan orucu ve namazın yarısını kaldırmıştır. Hamile kadınlarla emzikli kadınlardan da orucu kaldırmıştır. ”

Hamile ve emzikli kadınlar oruç tutmazlarsa, tutamadıkları günleri ramazan ayından sonra kaza ederler. Hanefilerin içinde bulunduğu cumhura göre bunların fidye vermeleri de gerekmez. Ancak Şafiîler, Hanbelîler ve Malikîlerin bir görüşüne göre, şayet hamile ve emzikli kadın kendisine değil de sadece çocuğuna gelmesi muhtemel bir zarar sebebiyle ruhsattan istifade ederek ramazan orucunu tutmuyorsa, hem kaza etmeli hem de fidye vermelidir.

Hamile veya emziren bir kadının oruç tutması, bazı şartlara bağlıdır.

Oruç tutmak farzdır, ancak gebelik ve çocuk emzirmek oruç tutmamak için bir mazerettir. Bu kadınlar, kendilerine veya çocuklarına bir zarar gelmesinden endişe edecek olurlarsa, sonra kaza etmek üzere oruç tutmayabilirler.

Oruçtan ne kendisi ne de çocuğu etkilenmeyecek olan kadınların oruç tutmaları gerekir. Bu durumun kesin olarak bilinmesi için alanında uzman, orucun manevî değerini bilen emin bir doktora (tabib-i müslim-i hâzık’a) danışmak önemlidir.

Emzirilen çocuk ister emziren kadının kendi çocuğu olsun ister başkasının çocuğu olsun fark etmez. Zarar gelme endişesi varsa oruç tutmamaları mubahtır. Bu endişe aklın noksanlaşması, ölüm tehlikesi veya hastalık şeklinde olabilir.

Hamile veya emzikli kadınların oruç tutmamalarının caiz oluşuna delil şu hadistir:

“Allah Teâlâ, yolcudan orucu ve namazın yarısını kaldırmıştır. Hamile kadınlarla emzikli kadınlardan da orucu kaldırmıştır.”

Hamile ve emzikli kadınlar oruç tutmazlarsa, tutamadıkları günleri ramazan ayından sonra kaza ederler. Hanefilerin içinde bulunduğu cumhura göre bunların fidye vermeleri de gerekmez. Ancak Şafiîler, Hanbelîler ve Malikîlerin bir görüşüne göre, şayet hamile ve emzikli kadın kendisine değil de sadece çocuğuna gelmesi muhtemel bir zarar sebebiyle ruhsattan istifade ederek ramazan orucunu tutmuyorsa, hem kaza etmeli hem de fidye vermelidir.

Hamile veya emziren bir kadının oruç tutup tutmaması konusunda karar vermeden önce:

Kendisini ve çocuğunu etkileyebilecek riskleri değerlendirmelidir.
Alanında uzman bir doktora danışmalıdır.
Dini açıdan sorumluluklarını gözden geçirmelidir.

Oruç tutmak kendisine veya çocuğuna zarar verecek olan hamile veya emziren bir kadın, oruç tutmamanın ve sonra kaza etmenin Allah tarafından affedileceğini bilmelidir.
Bu konuda herhangi bir tereddüt veya endişesi varsa, bir din alimine danışarak bilgi almalıdır.
Hamile veya emziren bir kadının oruç tutması, hem bedensel hem de manevi açıdan önemli bir sorumluluktur. Bu nedenle, bu konuda bilinçli ve doğru bir karar vermesi önemlidir.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da hamile ve emziren kadınların oruç tutma konusunda hükümler, din alimlerinin farklı yorumlarına dayanır. İmam A’zam Ebû Hanîfe’ye göre, yalnızca kaza etmeleri gerekirken, İmam Şafiî ve İmam Ahmed bin Hanbel’e göre ise hem kaza etmeleri hem de fidye vermeleri gerektiği ifade edilir.

    İmam Şafiî ve İmam Ahmed bin Hanbel’in bu görüşünü destekleyen delil olarak, “Gücü yetmeyenler üzerine bir yoksul doyumu fidye (lazımdır)” ayetini gösterirler. Onlara göre, bu ayet yaşlı ve zayıf kişileri kapsadığı gibi, orucunu tutmada güçlük çeken hamile ve emziren kadınları da içerir. Dolayısıyla, tutamadıkları günler için hem kaza etmeleri hem de fidye vermeleri gerekir.

    Ancak, hangi görüşün uygulanacağına dair kesin bir hüküm olmamakla birlikte, her iki görüş de din alimlerince kabul görmüştür. Bu nedenle, hamile veya emziren bir kadının durumu, kendi sağlık durumu ve çocuğunun sağlığı göz önüne alınarak bireysel olarak değerlendirilmelidir. Bu konuda bir belirsizlik veya şüphe varsa, bir din alimi veya dini otoriteye danışmak en iyisidir.

    En iyi cevap

Cevapla