Ezan okunurken köpeklerin havlaması
(köpekler ezan sesini duyduklarında neden ulumaya başlıyor diyanet)
Cabir bin Abdullah şöyle rivayet etti:
Peygamberimiz (sav) Hadisi şeriflerinde şöyle buyuruyor
“Köpeklerin uluduğunu ve geceleri merkeplerin anırdığını işittiğiniz vakit Allah’a sığının! Çünkü bu hayvanlar sizin görmediklerinizi (şeytanı) görürler’.”
Hadisin kaynağı: Ebu Davud 5103
Ezan okunduğunda köpeklerin ulumasının bir anlamı yoktur sadece sese tepki verirler diyenler yanılır çünkü aynı yükseklikte ses verin ulamazlar ama ezanda bütün köpekler hemen hemen ulur.

.
Answers ( 2 )
Rasulullah (sav) bir hadislerinde şöyle buyuruyor; “Köpeklerin uluduğunu ve geceleri merkeplerin anırdığını işittiğiniz vakit Allah’a sığının! Çünkü bu hayvanlar sizin görmediklerinizi (şeytanı) görürler’.” (Ebu Davud 5103)
Ezan okunduğu zaman şeytan kaçar ve köpekler şeytanı gördüğü için bağırmaya ulumaya havlamaya başlarlar
Rasulullah (sav) havlamayı duyan euzu besmele çeksin buyurmuş, zikre vesile olduğu için iyi diyebiliriz ama ezan sesini dinlemeye engel oldukları için ise kötü diyebiliriz
1. Dini ve hadis perspektifi
İslam’da köpekler hakkında bazı bilgiler hadislerde geçer, ancak ezan okunurken köpeklerin ulumasıyla ilgili doğrudan bir hadis yoktur. Genel olarak köpekler İslam literatüründe:
Ezan veya namaz vakitlerinde cami ve çevresinde ulurlar veya ses çıkarabilirler; bazı alimler bunu ezanın etkisiyle ilgili “ilginç bir davranış” olarak yorumlamışlardır.
Peygamber Efendimiz’in köpeklerle ilgili hadisleri daha çok temizlik ve besleme ile ilgilidir (örneğin, bazı hadislerde köpeklerin ağızdan salya veya temas durumunda abdestin bozulacağı belirtilir).
Özet: Ezan okunurken köpeklerin uluması hakkında sahih bir hadis yoktur. Bu, halk arasında yaygın bir inanış olarak bulunabilir, ancak dini kaynaklarda net bir açıklama yoktur.
2. Biyolojik / psikolojik açıklama
Köpeklerin uluması, genellikle sosyal ve çevresel uyarıcılara bağlıdır:
Ses tonuna tepki: Ezan, belirli bir melodi ve tonlamaya sahiptir. Yüksek frekanslı ve uzun perdeli sesler köpeklerin ulumasını tetikleyebilir.
Sosyal iletişim: Köpekler uluyarak birbirleriyle iletişim kurar. Uzaklardan gelen ezan sesi, “uzak bir uluma” gibi algılanabilir.
Doğa içgüdüsü: İnsan sesi veya müzik tonları bazı köpeklerde içgüdüsel olarak uluma davranışı yaratır; kurt atalarıyla olan evrimsel bağdan gelir.
Yani köpekler uluyor diye bu dini bir işaret veya kötü bir anlam taşımaz; tamamen ses ve davranışsal tepkiyle ilgilidir.
Kısaca:
Hadislerde ezan okunurken köpeklerin ulumasıyla ilgili doğrudan bir bilgi yok.
Köpeklerin uluması biyolojik ve sosyal bir tepkidir; ezanın tonu ve ritmi buna neden olabilir.