Paylaş
Duanın ibadetle ilişkisi
Question
DUANIN İBADETLE İLİŞKİSİ
Dua ibadettir ne demek?
Duanın kendisi başlı başına bir ibadettir. Çünkü dua ve ibadet kelimeleri, ortak bir gerçeği paylaşmaktadırlar. Şöyle ki: İnsan ibadet ederken de, dua ederken de Allah’a olan saygısını arz etmekte ve ona olan ihtiyacını ortaya koymaktadır ki, yaratılışın asıl amacı da budur. Yüce Allah bu amacı Kur’an-ı Kerim’de şöyle beyan buyurmuştur:
وما خلقت الجن والإنس إلا ليعبدون »
Okunuşu: “Vema ğelektul cinne vel inse illa li’yabuduni.”
Meali: “Ben, cinleri ve insanları, ancak Bana kulluk etsinler diye yarattım.”
Dua ve ibadet, insan benliğinin derinliklerine yerleşmiş bulunan yaratana muhtaçlık gerçeğini yansıtmaktadır. Şu halde dua ile ibadet kelimeleri birbirleriyle adeta özdeş hale gelmişlerdir, diyebiliriz. Sevgili peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem bir hadislerinde:
الدعاء مخ العبادة »
Okunuşu: “Edduau muğğul ibadeti.”
Anlamı: “Dua, ibadetin özüdür.”
وإن أفضل العبادة إنتظار الفرج من الله »
Okunusu: “inne efdelel ibadeti intizarul-fereci minellahi.”
Anlamı: “En faziletli ibadet, Allah’tan sıkıntıyı kaldır masını beklemektir.”
«يا أيها الناس أنتم الفقراء إلى الله والله هو الغنى الحميد
Okunuşu: “Ya eyyuhennasu entumul fukerau ilal lahi vellahu hüvel ğaniyyül hamid.”
Meali: “Ey insanlar! Siz Allah’a muhtaçsınız. Allah ise her bakımda sınırsız zengin olandır, övülmeye hakkıyla layık olandır.”
Her insanın kalbinde Allah’a giden bir yol vardır. Her gönülde, kâinata hükmeden aşkın güce açılan bir kapı vardır. Kur’an-ı Kerim’de bu gerçeğe şöyle işaret edilmektedir:
وإذا مس الإنسان الضر دعانا لجنبه أو قاعدا أو قائما فلما كشفنا عنه ضره مر كأن لم يدعنا إلى ضر مسه كذلك زين للمسرفين ما كانوا يعملون »
Okunuşu: “Ve iza messel insaned-durru de-ana li cenbihi ev kaiden ev kaimen felemma keşefna anhu durrehu merra ke’en lem yed’une ila durrin messehu kezalike züyyine lil müsrifine ma kanu ya’melun.”
şim Meali: “İnsana bir sıkıntı dokundu mu, gerek yan üstü yatarken, gerek otururken, gerekse ayakta iken (her halinde bu sıkıntıdan kurtulmak için) Bize dua eder. Ama biz onun bu sıkıntısını ondan kaldırdık mı, sanki kendi sine dokunan bir sıkıntı için Bize hiç yalvarmamış gibi ge çer gider. İşte o haddi aşanlara, yapmakta oldukları şeyler, böylece süslenmiş (hoş gösterilmiş) tir.
DUA HAKKINDA KONULARIMIZ:
Answers ( 2 )
Dua Allah etmek peygamber efendimize etmek anne baba dua etmektir sevdiklerinize hastalarımıza cenazelere dua etmektir namaz da dua etmektir edilenler duaları Allah herzaman kabul eder
Dua, İslam’da ibadetle doğrudan ilişkili bir eylemdir. İbadet, Allah’a kulluk etmek amacıyla yapılan her türlü davranış ve eylemi kapsar ve dua da bu eylemlerin önemli bir parçasıdır. Dua, kulun Allah’a yönelmesi, ondan yardım dilemesi, günahlarının affedilmesi için yalvarması ve O’na olan kulluğunu ifade etmesidir.
İbadet, sadece belirli ritüel hareketlerden ibaret değildir, aynı zamanda kalbin ve ruhun Allah’a yönelmesidir. Dua, bu yönelmenin bir şekli olup, insanın Allah’a olan bağlılığını, teslimiyetini ve kulluk bilincini pekiştirir.
Dua, ibadetle şu şekillerde ilişkilidir:
Kulluk Bilinci: Dua, Allah’a olan kulluğumuzu hatırlatan ve bu bilinci artıran bir ibadet şeklidir. Allah’tan bir şey istemek, O’na olan bağlılığımızı ve ihtiyaçlarımızı kabul etmemizi sağlar.
Zikir ve Hatırlama: Dua, Allah’ı anma (zikir) yoluyla ruhsal bir derinlik kazandırır. İbadetlerin çoğu, Allah’ı anmakla yapılan eylemlerken dua da bu anma pratiğini sürdürür.
Teslimiyet: Dua, kulun Allah’a olan teslimiyetini gösterir. İbadetlerin en temel amacı Allah’a teslimiyet ve itaat olduğundan, dua bu amacın gerçekleşmesinde etkili bir araçtır.
Ruhsal Temizlik: Dua, kulun kalbini ve ruhunu arındırmasına yardımcı olur. Günahların affedilmesi, sabır ve şükür gibi duyguları pekiştirme, dua yoluyla gerçekleşebilir.
Özetle, dua bir ibadet olarak hem fiziksel hem de ruhsal anlamda Allah’a yönelmenin bir aracıdır ve diğer ibadetlerle birlikte, insanın Allah’la olan ilişkisini güçlendirir.