Dinimizde Temizlik ve Önemi – Diyanet

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İSLAMDA TEMİZLİK

Dinimizde Temizlik ve Onemi Diyanet

Maddi ve Manevi Temizliğin Önemi ve Örnekleri

İslam Dininin çok önem verdiği konulardan biri de temizliktir.
Kur’an-ı Kerim’de, temizliğe riayet eden Müslümanlar övülmekte ve Allah’ın sevgisini kazanacakları bildirilmektedir.
Bu konuda Yüce Allah şöyle buyuruyor:
“Orada temizlenmeyi seven adamlar vardır. Allah da çokça temizlenenleri sever.” (Tevbe: 108) Peygamberimiz de:
Din temizlik üzerine kurulmuştur.“( Meşarık. C.2. S. 107) “Temizlik imanın yarısıdır.”(Müslim,Tahare,1) buyurarak, temizliğin dinimizde ne kadar büyük önem taşıdığını belirtmiştir.

Namazın sahih olabilmesi için de beden, elbise ve namaz kılınacak yerin temiz olması şart koşulmuştur.
Görülüyor ki müslüman; bedenini, elbisesini, evini ve oturup kalktığı yeri her zaman temiz tutmak zorundadır.
Çevremizi kirletmemek, daima temiz tutmak da dinî görevlerimiz arasındadır. Peygamber Efendimiz “Çevrenizi temizleyiniz” ( buyurarak çevrenin de temiz tutulmasını istemiştir.
Namaz kılan kimsenin abdest alması farzdır. Abdest almak ise günde bir kaç defa temizlenmek demektir. Allah’ın her emrinde olduğu gibi gusül ve abdestle ilgili emirlerinde de nice hikmetler, sağlık açısından da pek çok faydalar olduğu bilinen bir gerçektir.
Dinimiz, dış temizliği gibi iç temizliğine de özen gösterilmesini emretmiştir. Müslümanın dışı temiz olacağı gibi kalbi ve ruhu da temiz olacaktır.
Organlarımız, maddi kirlerden temizlenirken aynı zamanda günahlardan da temiz tutulmalı: kalbimiz ve ruhumuz da her türlü kötü duygu ve düşüncelerden arındırılmalıdır.

İmam Gazali “İhyau Ulûmi”d-Din” adlı ünlü eserinde temizliğin dört derecesi olduğunu bildiriyor:

1.Dışını her türlü kir ve pisliklerden.
2.Organlarını günahlardan.
3.Kalbini kötü huylardan,
4.Gönlünü Allah’tan başka her şeyden, temizlemektir.

Özet olarak: Müslüman; dışını maddî ve manevî kirlerden, içini her türlü kötü duygu ve düşüncelerden arındırmalıdır ki, Allah’ın sevgisini kazansın ve cennetine girmeyi haketmiş olsun.
Diş temizliği de, peygamberimizin üzerinde ısrarla durduğu temizlik konularından biridir. Peygamberimiz her fırsatta dişlerini temizler ve:
Misvak hem ağzı temizler, hem de Hakk’ın rızasını kazandırır.” ( Nesâî. Tahâre ) buyururdu. Dişlerini temizlemeyenleri gördüğünde de:

Size ne oluyor da dişleriniz sararmış olduğu halde yanıma geliyorsunuz. Misvak kullanınız“diye uyarırdı.(Mecmau’z-Zevâid, C.l. S. 221 (Hadisi. Ahmed b.Hanbel ve Taberânî rivayet etmişlerdir.)

Answer ( 1 )

    1
    2021-01-24T23:55:27+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Dinimizin biz Müslümanların daima temiz olmasını ve temizliğimize dikkat etmemiz gerektiğini emretmektedir. Müslüman temiz olmak zorundadır. Hem beden hem de kıyafet temizliğine son derece dikkat etmek zorundadır. Çünkü, Müslüman namaz gibi bir ibadeti ancak temiz olmak kaydı ile yerine getirebilmektedir. Ve vücudumuzdaki hastalıkların büyük bir kısmı temizliğe dikkat etmediğimiz için bizlere bulaşmaktadır. O yüzden Müslüman her daim temizliğe dikkat etmelidir.

    En iyi cevap

Cevapla