Dinimizde mezar ziyareti

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kabir Ziyaretinin Adabı ve dikkat edilmesi gerekenler

Kabir Ziyaretinin Adabi

KABİR NASIL ZİYARET EDİLİR?

1. Abdestli olmak.

2. Geçici bir süre de olsa dünya meşgalesini için den atıp ahireti düşünmek ve dünyanın fâni olduğunu, kısa bir zaman sonra şu kara toprağın altına gireceğini düşünmek.

3. Kabir sahibi hayatta olsaydı ona ne kadar yaklaşması uygun ise o kadar kabrine yaklaşmak.

4. Yanına vardığında Hz. Peygamber’in (s.a.v) öğrettiği gibi şu şekilde selâm vermek:

السّلام عليكم أهل الديار من المؤمنين والمسلمين إنا إنشاء الله بكم للأحفون أسأل الله لنا ولكم العافية

“Bu yurtta bulunan mümin ve müslümanlara selâm olsun. İnşallah biz de size yetişiriz. Bizler ve sizler için Allah’tan afiyet dilerim.”
Kabrin yanında Kur’ân-ı Kerîm tilâvet edip du ada bulunmak.

Kabir ziyareti sırasında mezarda namaz kılınmaz.

Kabirler asla mescit edinilmez.

Kabre karşı namaz kılmak mekruhtur.

Kabirlere mum dikmek ve yakmak câiz değildir. Kabrin üzerine oturmak ve mezarları çiğnemek mekruhtur.

Kabirde ziyaretle bağdaşmayan edep dışı ve boş söz söylemekten, kibirlenip çalım satarak yürümekten sakınmak ve mütevazi bir durumda bulunmak gerekir.

Kabirlere, küçük ve büyük abdest bozmaktan sakınmak gerekir.

Kabristanın yaş ot ve ağaçlarını kesmek mekruhtur.

Kabir yanında kurban kesmek Allah için kesilse bile mekruhtur. Hele ölünün rızasını kazanmak ve yârdim elde etmek için kesilmesi kesinlikle haramdır.

Kabirler Kâbe tavaf edilir gibi dolaşılıp tavaf edilmez. Ölülerden yardım istemek ve bunun için mezar taşlarına bez, mendil ve paçavra bağlamak kişiye yarar sağlamaz.

Kadın erkek karışık halde kabir ziyareti yapmaları haramdır.

BENZER KONULAR:

Answers ( 4 )

    1
    2021-11-06T17:09:57+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Dinimiz hemen hemen her konuda bir adap ve görgü kuralı getirmiştir. İslam dinine göre mezar ziyaretinin de belli başlı bazı adap kuralları bulunmaktadır. Bu adaplardan birkaçını sayacak olursak; kabre vardığımız da abdestli olmak, ahireti düşünmek, Rasulullah (sav)’in kabir ziyareti sırasında bizlere öğretmiş olduğu şekli ile selam vermek, mezar çevresinde ne olursa olsun namaz kılmamak, kabirlerde tuvalet ihtiyacı gidirmemek

    En iyi cevap
    1
    2022-11-10T19:30:17+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Aşırılaşmış Mezar Ziyareti

    Selamın Aleyküm,
    Eşim kabir ziyaretine gittiğinde çok uzun süre orada kalıyor, devalı kabire gidiyor,3 saati buluyor ve bitmek bilmeden devamlı kendini kaybetmiş gibi etrafı suluyor. Bugün dayanamadım ve kavga çıktı. Cinlenmesinden ve başına kötü bir şey gelmesinden çok korkuyorum. Bu durum normal mi? 1 saat orada dur eve gel Kuran okuyalım dedim. Onu kabirden uzak tutmaya çalıştığım için günaha girer miyim?

    0
    2023-01-21T09:44:52+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kadınların kabir ziyareti yapmalarında bir sakınca yoktur. Bunun cinlenme ile alakası yoktur. İçindeki acının dışa yansıma halidir.

    Sizlere tavsiyem; eşinize her daim Allah’a tevekkül etmesini hatırlatın. Kalbine sakinlik verecek sözler söyleyin.

    0
    2023-01-21T09:45:40+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kabir Ziyareti

    Genel olarak kabirleri ziyaret etmek erkekler için müstehab olup, kadınlar için caizdir. Salih kimselerin, anne, baba ve yakın akrabanın kabirlerini ziyaret etmek mendup sayılmıştır. Kadınların kabirleri ziyaret etmesi, bağırıp çağırma, saçını başını yolma ve kabirlere aşırı saygı gibi bir fitne korkusu olmadığı zaman mümkün ve caizdir. Çünkü Hz. Peygamber, çocuğunun kabri başında ağlamakta olan bir kadına sabır tavsiye etmiş, onu ziyaretten alıkoymamıştır (Buhârî, Cenâiz, 7, Ahkâm, ll; Müslim, Cenâiz, 15). Diğer yandan Hz. Âîşe’nin de kardeşi Abdurrahman b. Ebi Bekr’in kabrini ziyaret ettiği nakledilir (Tirmizi, Cenâiz, 61).

    Hz. Peygamber, henüz kader inancının kökleşmediği ve cahiliye alışkanlıklarının devam ettiği dönemde kabir ziyaretini bir ara yasaklamış, ancak bunu daha sonra serbest bırakmıştır. Hadiste şöyle buyrulur:

    “Size kabir ziyaretini yasaklamıştım. Artık kabirleri ziyaret edebilirsiniz” (Müslim, Cenâiz, – 106, Edâhi, 37; Ebû Dâvud, Cenâiz 77, Eşribe, 7; Tirmizi, Cenâiz, 7;Nesaî, Cenâiz, 100; İbn Mâce, Cenâiz, 47; Ahmed b. Hanbel, I, 147, 452, III, 38, 63, 237, 250, V, 35, 355, 357). Hz. Peygamber’in kabirleri çok ziyaret eden kadınlara lânet ettiğini bildiren hadisler (Tirmizi, Salât, 21; Cenâiz, 61; Nesaî, Cenâiz, 104; İbn Mâce, Cenâiz, 49), ziyaret yasağı olan döneme aittir. Tirmizi bunu açıkça ifade etmiştir (Tirmizi, Cenâiz, 60). Hz. Âîşe ve İbn Abdilberr bu görüştedir.

    Hanefilerin sağlam görüşüne göre, saç baş yolma, ağlamayı tazeleme gibi aşırılıklar olmamak şartıyla kadının kabir ziyareti caiz görülmüştür. Çünkü hadislerde yer alan ruhsat, kadınları da kapsamına almaktadır (Tirmizi, Cenâiz 60, 61; İbn Abidin, Reddü’l-Muhtâr, İstanbul 1984, II, 242).

    Kabir ziyaretinin, tarihi akış içinde, ölülerden yardım istemek, hatta tapılmak için de yapıldığı görülmektedir.

    İslâm’ın başlangıcında Hz. Peygamberin kabir ziyaretlerini yasaklamasının sebebi bu idi. Yahudi ve Hristiyanlar, aziz saydıkları kimselerin kabirlerini ibadet yeri edinmişlerdi. Cahiliyye devrinde kabirlere secde ediliyor, putlara tapılıyordu. Putperestlik, büyük tanınan kimselerin heykellerine saygı ve ta’zim ile başlamış, neticede bu saygı putlara ibadete dönüşmüştü. İslâm Dininin gayesi tevhid akidesini (Allah’ı yegane hâlık ve müessir tanıyıp yalnızca ona ibadet etmeyi) kalblere yerleştirmekti. Önceleri Hz. Peygamber (s.a.s) bu sebeple tehlikeli gördüğü kabir ziyaretini yasaklamıştı. Fakat tevhid inancı gönüllere iyice yerleşip müslümanlar tarafından gayet iyi anlaşıldıktan sonra, kabir ziyaretine izin verilmiştir.

    Çünkü kabir ziyaretinde, hem hayattakiler, hem de ölüler için faydalar vardır. Resulullah (s.a.s) Mekke seferi sırasında annesi Amine’nin kabrini ziyaret ederek ağlamış, etrafındakileri de ağlatmış ve müslümanların kabirleri ziyaretine de izin verilmişti (İbn Mâce, Cenâiz 48; Nesâf, Cenâiz; 101;Müslim, Cenâiz, 36; Ebû Dâvud, Cenâiz, 77). Bu izin hatta ziyareti teşvik konusu meşhur rivayetlerle sabittir (İbn Mâce, Cenâiz, 47; Tirmizî, Cenâiz, 60).

Cevapla