Selamun aleyküm hocam. Evleneceğim kız ile annesi nin ve anneannesin in haberi olması doğrultusunda dini nikah kıydık. Babası ve abisinin bu durumdan haberleri yok. Hocam ben çok asabi bir insanım, ramazan da oruç iken nikahlım ile tlfnda sözlü münakaşaya başladık. Ben kavga devam etmesin diye lütfen iftardan sonra gel bu konuyu konuşmak için dedimse de, bir türlü ikimizden biri geri adım atmayınca Bir anda öfkelendim ve sinir krizi geçirdim çok yüksek sesle ona hakaret ederek(Allah affetsin inşaAllah) burnumu istiyorsun boş ol boş ol boş ol deyip tlfnu kapattım. Ama çok pişman oldum biz sonra birkaç gün sonra oturup barıştık. Bizim nikahımız düşmüşmüdür?
CEVAP:
Kızın babası olan veli haberi olmadan kıyılan nikah bâtıldır
Sizin nikâhınız geçerli değildir
Hazret-i Âişe (ra) bildirmiştir: Peygamber Efendimiz (asm) bir hadislerinde buyurmuştur ki: “Hangi kadına velisinin izni olmadan nikâh kıyılırsa onun nikâhı bâtıldır, onun nikâhı bâtıldır, onun nikâhı bâtıldır. (Üç defa söylemiştir.)
Hadisin kaynağı: Ebû Dâvûd, 2083; Tirmizî, 1102; İbn-i Mâce, 1881
Answers ( 2 )
Boşanma durumu
Eşim ve ben resmî bir şekilde boşandık fakat eşim bizzat bana söylemesi gereken (boş ol ) kelimesini hiç kullanmadı , tekrar barışmak istiyoruz dini nikahimiz düştü mü resmî nikahla beraber yoksa dini nikahımız var mı hala
Bu konudaki fetva şu şekildedir;
Mahkeme yoluyla boşanan eşler, dinî hükümlere göre bir bâin talakla boşanmış olurlar. Zira hâkimin boşaması bâin talak kabul edilmektedir (es-Saîdî, Hâşiyetü’l-adevî, II, 41). Buna göre, mahkeme yoluyla boşanan bir kadının -eğer başka bir erkekle evlenmek niyeti varsa- önce iddetini tamamlaması gerekir (Şeyhîzâde, Mecme‘u’l-enhur, II, 142).
İddetini tamamlayan bu kadın dilerse bir başkası ile evlenebileceği gibi, eski eşinin de istemesi durumunda, yeniden nikâh kıymak suretiyle aile kurabilir. Bu takdirde daha önce başka bir boşama olmamış ise, evliliği iki nikâh bağı ile devam eder.
Dini nikahta boşama mutlak surette erkeğin talak sözlerini söylemesi ile gerçekleşir. Talak sözleri söylemeden boşama meydana gelmiş olmaz. Bunun dışında kinayeli sözler, ima edilerek söylenen sözler boşama yerine geçmemektedir.