Paylaş
Dijital kripto paraların kullanımının dini hükmü nedir?
Question
Kriptolarda Stake İşlemi Caiz midir ? Stake işlemi caiz midir ?
Merhabalar , sorduğum soruya cevap almıştım bu cevap üzerinden tekrar bir soru sormak istiyorum müsadenizle …
Bu cümlede yer alan noktada sormak istediğim bir durum var , ben direk açık şekilde size durumu izah ediyim . Borsa değil , bizzat kriptoyu parayı üreten şirket . Bünyesinde stake işlemi sağlıyor ve bunun karşılığında daha fazla kripto veriyor . Peki bu durum faize giriyormu ? Söylemiş olduğunuzu anladım ve borsalardan uzak duruyorum , ama doğrudan üretici şirketin bünyesindeki bir stake işlemi .
2. sorum , güvenilriliği üretiliceği noktasında şunu merak ediyorum . Örneğin A kripto parasının total arzı , maksimum arzı belli olsa , tüm alış ve satışları herkese açık olsa ve görüntülenebilse . Bu durumlarda caiz dairesine mi giriyor.
DİYANET FETVASI
( Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir. Bu noktada önemli olan husus, para olarak bilinen değişim aracının kendi özünde yani üretim şeklinde, sürüm aşamalarında ve muhataplık niteliğinde büyük belirsizlik/garar içerip içermemesi, bir aldatma/tağrir aracı olarak kullanılıp kullanılmaması ve belirli bir kesimin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine vesile olup olmamasıdır. Son yıllarda ortaya çıkan ve birçok çeşidi bulunan kripto paralardan her birini kullanmanın hükmünü yukarıdaki genel ilkeler doğrultusunda değerlendirmek gerekir. Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan kripto paraların kullanımı ve bunlardan kazanç elde edilmesi caiz değildir.
Aynı şekilde kripto varlıkların ilgili borsanın cüzdanlarında tutulmasını içeren staking işlemleri de caiz değildir.
Answer ( 1 )
Rasulullah (sav) şüpheli şeylerden bizim kaçınmamız gerektiğini söylemektedir. Takvanın da şüpheli şeylerden kaçınmakta olduğunu belirtmiştir Rasulullah (sav). Digital kripto paralarının kullanmanın hükmü Din İşleri Yüksek Kurulu’nun vermiş olduğu fetva ile sabittir. Bundan oluşacak olan şeyler de şüpheli hükmüne girmektedir. Bizler şüpheli şeylerden kaçınmalıyız. O yüzden kripto paralarla iş yapmamanızı sizlere tavsiye ederim