Paylaş
Dini nikah- resmî nikah
Question
Bir ara size talakla ilgili bir soru sormuştum. sizin cevabınız resmî nikahı geçirsiz saymanız ve dini nikah olmadığı için talak olamayacağını söylemiştiniz. Peki resmî nikahı geçersiz sayma sebebiniz nedir? Sonuçta resmî nikahta da icap kabul ve şahit olduğu için resmî nikah da dini nikah gibidir diyen çok hoca ve islam bilgini var. ve bu mantıklı da. siz neden resmî nikahı kabul etmiyorsunuz ?
Resmi nikah veya dini nikah şeklinde iki tür nikah yoktur nikah tektir
Önemli olan ismi değil dinen şartlarını yerine gelmesidir.
Peki Türkiye’deki kıyılan resmi nikah ile imamların kıydığı Dini nikah arasında fark nedir neden bazı hocalar geçersiz sayıyor?
1. Dini nikah Allah’ın emriyle kıyılıyor resmi nikah ise belediyenin verdiği yetkiye dayanılarak gidiyor
2. imam nikahını kıyan kişi İslam furkan’ı biliyor resmi nikahını kıyan kişi sadece memurudur fıkıh bilmiyor
3. Dini nikah şahitleri iki kadın ve bir erkek hatta şafi mezhebine göre iki erkek olması şartı var Bir de bu şahitlerin adil olma şartları var resmi nikahta bu şartlar aranmıyor
4. İmamların kıydığı nikahta euzu besmele hamd ve salavat okunuyor nikahın sonunda dua ediliyor bunlar sünnettir kısmi nikahta bunlar yok. Bunlar şart değildir fakat yine de Peygamberimizin sünnetidir
5. Dini nikahta Veli’nin hazır olması şartı var resmi nikahta şart yoktur kızın babası hazır olmasa bile 18 yaşını dolduran kız evlenebiliyor
Sorunuza daha önce kim cevap yazmış nasıl yazmış bilmiyorum. Yukarıdaki bu şartlar göz önüne alındığında farkı siz de fark edeceksiniz Bu millet neden resmi nikahla yetinmiyor 100 yıldır neden Kale alınıp belediye görevlisi olarak dini açıdan yetişmiş bilgili insanlar nikah kıydırılmıyor bu eziyet ve zulüm değil midir
Yeni yürürlüğe giren kanun da müftüler artık nikahı kıyabiliyor Allah’ın emriyle ve şartlarına riayet edilerek kıyılan bu nikah hem resmi O nikah olarak hem dini açıdan geçerli oluyor.
Kafanıza takılan Soru işaretlerini lütfen bize yazınız
Answer ( 1 )
Dini nikah ve resmî nikah, Türkiye’deki evlilik türlerini ifade eden terimlerdir:
Dini Nikah: Bu, İslam dinine göre yapılan nikah törenidir ve genellikle bir imam tarafından, dini kurallar çerçevesinde gerçekleştirilir. Dini nikah, dini açıdan geçerli olsa da resmi bir hukuki geçerliliği yoktur. Yani, sadece dini inançlara göre evlenmek isteyen çiftler için yapılır.
Resmî Nikah: Bu, devlet tarafından yapılan resmi nikah törenidir ve yalnızca devletin tanıdığı evlilik türüdür. Belediye nikah memuru tarafından gerçekleştirilir ve hukuki olarak geçerlidir. Resmî nikah, evlilik için gerekli olan yasal hak ve sorumlulukları sağlar.
Türkiye’de, yasal olarak geçerli bir evlilik için hem dini nikah hem de resmî nikah yapılması gerekebilir, ancak resmi nikah hukuken tanınan tek evlilik türüdür.