Paylaş
Cünüpken seccadeye değmek günah mı
Question
Cünüpken seccadeye değmek günah mı gusülden sonra bu seccadede namaz kılınır mı?
BENZER KONULAR:
Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.
Answers ( 2 )
CÜNÜP Gezmek Günahmı? Cünüplük hali ibatedlerimizi yerine getirmemizde engel olan bir durum halidir. cünüp olan bir kimse namaz kılamaz, kur’an okuyamaz. bu ibadetlerini yerine getire bilmesi için ilk fırsatta yıkanması gerekir. Olaki yıkamayı etlerse diğer namaz vakti girmeden yıkanması vacip olur. Bu esnada evin içerisinde gezmekte sakınca yoktur. Zaruri bir durum ise dışarı çıkıp ihtiyacını görüp gelebilir. Bu konuyla alakalı Kur’an ve sünnetten bilgi vermekte fayda var. ﴾43﴿ Ey iman edenler! Siz sarhoş iken ne söylediğinizi bilinceye kadar, cünüp iken de -yolcu olan müstesna- gusül edinceye kadar namaza yaklaşmayın. Eğer hasta olur veya yolculuk halinde bulunursanız yahut sizden biriniz ayak yolundan gelirse ya da kadınlara dokunup da -bu durumlarda- su bulamamışsanız o zaman temiz bir toprağa yönelin (teyemmüm edin); yüzlerinize ve ellerinize sürün. Şüphesiz Allah çok affedici ve bağışlayıcıdır.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.), cünüp olmakla müminin necis (maddeten pis) olmayacağını ifade etmiştir (Buhârî, Gusül, 23). Ancak cünüplük halinde olan bir kimsenin namazını geçirecek şekilde yıkanmayı geciktirmesi haram olduğu belirtilmiştir.
Cünüpken seccadeye değmek İslam’da günah değildir. Ancak cünüp yani cünüplük hali, büyük bir hadestir (büyük temizlik gerektiren durumdur) ve namaz kılmak için gusül abdesti alınması zorunludur. Cünüpken seccadeye değmek veya üzerine oturmak mekruh (tercih edilmeyen) olabilir bazı durumlarda, ama kesin olarak günah sayılmaz.
Özetle:
Cünüpken seccadeye dokunmak günah değildir.
Cünüpken namaz kılmak geçerli değildir, çünkü gusül abdesti alınmamıştır.
Cünüplük hali temizlenmeden (gusül abdesti almadan) namaz kılmak günah olur.
Seccadeye değmekle ilgili özel bir haram yoktur, ama temizliğe dikkat etmek tavsiye edilir.
Daha detaylı bilgi için bir din alimi veya güvenilir kaynaklardan sorabilirsiniz. İsterseniz fetva kaynaklarına da bakabiliriz!