Cünüpken oruç tutulur mu? Diyanet fetvası

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Cenabet olmak (Cünüplük) oruç tutmaya engel mi?

“… Artık onlara yaklaşın ve Allah’ın hakkınızda yazdığını isteyin…” ayeti, cünüplüğün orucun sıhhatine zarar vermediğine delâlet eder. Çünkü Ramazan ayında, gecenin sonuna kadar yemek, içmek ve cinsi münasebette bulunmak mubahtır. Bir kimse sabaha doğru cinsî münasebette bulunursa ve cünüp olarak sabaha çıkarsa orucu sahihtir. Cünüp olarak sabaha çıkan adamın orucu sahih olmasaydı Allah (cc), “Orucunuzu tamamlayınız” diye emretmezdi.

Buhârî ve Müslim, Hz. Âişe’den (r.anha) “Resûlullah (s.a.v.), oruçlu oldu ğu halde cünüb olarak yatar, daha sonra guslünü yaparak sabah nama zına giderdi.” diye rivâyet etmişlerdir. Yeme, içme ve cinsi münâsebette bulunmanın yasak olduğu bir vakitte Resûlullah’ın (s.a.v.) cünüb olduğu görülmektedir. Eğer cünüplük orucu bozsaydı, Resûlullah’ın (s.a.v.) mut laka şafaktan önce yıkanması gerekirdi. Bu da göstermektedir ki cünüblük hiçbir zaman orucun sıhhatine zarar vermez. Yalnız, kişinin namaz kılmak için, gusletmesi farzdır.

BENZER KONULAR:

Cünüplük oruç tutmaya engel midir

 

Answer ( 1 )

    1
    2023-12-16T22:04:21+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Evet, cünüpken oruç tutulur. Cünüplük orucu bozmaz. Ancak, cünüp iken namaz kılamaz ve Kur’an-ı Kerim okuyamazsınız.

    Diyanet İşleri Başkanlığı’nın fetvasına göre, “Oruç, imsak vakti girince başlar, iftar vakti girince sona erer. İmsak vakti girdikten sonra cünüp olan kimse, oruç tutabilir. Gusül almayı sabah namazı vaktine kadar geciktirebilir. Bu durumda orucu geçerli olur.”

    Cünüplük, cinsel ilişki, ihtilam olma veya rüya görme gibi durumlarda meydana gelir. Cünüp olan kişinin, vücudu ve elbiseleri temizlemesi gerekir. Vücudun temizlenmesi için gusül abdesti alınır. Elbisenin temizlenmesi için ise, elbiseyi yıkamak veya mesh etmek gerekir.

    Cünüp olan kişi, gusül almadan oruç tutabilir. Ancak, cünüp iken namaz kılamaz ve Kur’an-ı Kerim okuyamaz. Cünüp olan kişi, gusül abdestini aldıktan sonra namazını kılabilir ve Kur’an-ı Kerim okuyabilir.

    Cünüp olan kişinin orucunun geçerli olması için, oruçluyken gusül almayı ihmal etmemesi gerekir. Cünüp olan kişi, oruçluyken gusül almayı ihmal ederse, orucu geçersiz olur.

    Bu nedenle, cünüp kalsanız bile orucunuzu tutmanızda bir sakınca yoktur. Ancak, gusül almayı ihmal etmemeniz ve oruçluyken namaz kılmamaya ve Kur’an-ı Kerim okumamaya dikkat etmeniz gerekir.

    İşte cünüp kaldığınız durumda orucunuzu tutmanız için bazı tavsiyeler:

    Sabah kalktığınızda cünüp olduğunuzu fark ederseniz, hemen gusül alın.
    Gusül almak için fırsatınız yoksa, orucunuzu tutmaya devam edin.
    Gusül almayı ihmal ederseniz, orucunuz geçersiz olur.
    Cünüp iken namaz kılmayın ve Kur’an-ı Kerim okumayın.
    Cünüp kaldığınız durumda orucunuzu tutmanız, Allah’a olan bağlılığınızı ve ibadetinizi yerine getirmeye olan gayretinizi gösterir.

    En iyi cevap

Cevapla