Cuma namazına sonradan yetişmek

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

CUMA NAMAZINA YETİŞMEK

Cuma namazina sonradan yetismek

Müslüman, cuma namazına gitmek için evden erken çıkmalıdır.

Hanefi mezhebine göre; cuma namazına imam selam vermeden önce yetişen kimse cuma namazına yetişmiş olur. Bu kişi imamın selâm vermesinden sonra namazını kendisi tamamlar.

Şâfiî mezhebine göre ise, cumaya yetişmiş sayılabilmek için en az bir rekatı imamla birlikte kılmak gerekir. Buna göre, cuma günü öğlen, imam ikinci rekatın rüküsunda iken camiye gelen kimse, hemen imama uyar ve imamın selamından sonra, kendisi kılamadığı rekatı cuma namazı olarak tamamlar. İmam ikinci rekatın rükûsundan doğrulduktan sonra yetişip uyan kimse ise, namazını öğle namazı olarak dörde tamamlar.

Uyku veya başka sebeplerle cuma namazını kılamayan kimse de daha sonra cuma namazını değil, öğle namazını kılar. Cuma namazına yetişemeyen kimseler öğle namazını ezansız, kametsiz ve cemaatsiz olarak tek başlarına kılarlar.
Sınıfta öğrenciler dört gruba ayrılır. Her grup içlerinden birini konuşmacı olarak seçer. Konuşmacı uygun bir hutbe hazırlayarak arkadaşlarına sunar. Öğretmen, hutbe yanlışlarını düzeltiyor. Dinleyen öğrenciler de hutbe okuyan arkadaşlarının, derste öğrendikleri, hutbenin şart, rükün ve sünnetlerini ne oranda yerine getirdiklerine dikkat eder, yanlışları düzeltirler. Daha sonra kazanan grup belirlenir.

KONUN DEVAMI:

Cuma namazına yetişemeyen ne yapmalıdır

Cuma namazına selamdan önce yetişen kimse, selamdan sonra kılmadığı rekâtları nasıl kılmalıdır?
DİYANET
Cuma namazına imam selam vermeden önce yetişen kimse bu namaza yetişmiş olur. Bu kişi imamın selam vermesinden sonra namazını kendisi tamamlar. İmamın selamından sonra camiye gelen kimse ise namaza yetişmemiş olur (Kâsânî, Bedâî’, I, 267).
Cuma namazının bir rekâtına yetişen kişi imamın selamından sonra, ayağa kalkarak bir rekât daha kılar ve selam verir. Kendi başına kıldığı bu rekâtta Sübhâneke, besmele, Fâtiha ve sûre ya da birkaç âyet okur. İmama teşehhüdde yetişen kimse, imamın selamından sonra ayağa kalkar ve iki rekât kılarak selam verir. Böylece cuma namazını tamamlamış olur. Cuma namazına yetişemeyen kimse o günkü öğle namazını kılar. Bayram namazına yetişemeyen ise namazı kaçırmış olur; bunun yerine başka bir namaz kılması gerekmez.
Mâlikî ve Şâfiîlere göre ise, cumaya yetişmiş sayılabilmek için en az bir rekâtı imamla birlikte kılmak gerekir. Buna göre, imam ikinci rekâtın rükûundan doğrulduktan sonra yetişerek ona uyan kimse, namazını öğle namazı olarak dörde tamamlar (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, I, 419; Haraşî, Şerhu Muhtasar, II, 84).

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Cuma günü İmama sonradan yetişen kimsenin durumu:

    İmama ikinci rekâtın rükûunda veya daha önce yetişen kimse Cuma namazına yetişmiş olur. Bu kişinin imam selam verdikten sonra kalkıp yetişemediği kısmı kılması gerekir. Eğer bu kişi imama ikinci rekâtta imam başını rüküdan kaldırdıktan sonra veya secdede ve yahut da son oturuşta yetişirse, Cuma namazına yetişmiş sayılmaz. Binaenaleyh bu kişinin öğle namazının farzını kılması gerekir. Şâfiîler, İmam Malik, Evzâî, Sevrî, İmam Ebû Yûsuf ve İmam Ahmed b. Han bel’in görüşü böyledir.

    Ebû Hanîfe ve Zâhirîler ise şöyle demiştir: İmamla birlikte son oturuşa yetişen kimse Cuma namazına yetişmiş olur. Binaenaleyh bu kişi imam selam verdikten sonra yetişemediği iki rekatı kılar, sonra selam verir. Böylece onun Cuma namazı tamamlanmış olur

    En iyi cevap

Cevapla