Çapak abdeste engel mi?

Question

Göz çapağı gusle mani midir?

Gözlerde uluşan çapaklanma güsül veya namaz için abdest almya engel değildir. Bu sebeple gözlerde ulaşan çapaklanma gusü abdesti almamıza mani olmaz.

Abdest ne Demektir? Diyanet

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 4 )

    0
    2021-01-24T12:30:27+03:00

    Çapak abdeste mani mi

    Selamün Aleykum Hocam.Abdest alırken ben gözlerimi iyice yıkamaya çalışıyorum gözdeki çapaklara dikkat ederek.Ancak şöyle ki,bugün abdestimi alıp farz olan namazı kıldıktan sonra elimi gözüme götürdüğümde sol göz birazcık aşağıda kurumuş şekilde çapak geldi elime bende elimle hemen temizleyip su vurdum oraya.Abdest alırken elimle az da olsa ovuşturmaya çalışıyorum bu şekilde su çapağın altına ulaşır mı yoksa yeniden mi almak gerekir?Allah(c.c)razı olsun

      0
      2021-02-27T12:03:17+03:00

      Gözde oluşan çapak ile ilgili şöyle bir durum vardır. Gözü kapattığımızda çanak dışarıda kalmış ve kurumuş ise orayı yıkamamız gerekmektedir. Fakat yine aynı şekilde gözümüzü kapattığımız zaman qçapak görünmüyor ise tekrardan yıkamaya gerek yoktur

      En iyi cevap
    0
    2021-02-27T11:21:34+03:00

    Ben de merak ettim bu sorunun cevabını

    0
    2022-04-09T00:07:27+03:00

    Çapak Abdeste etkisi

    Selamun Aleyküm. Ben cuma namazı için abdest almadan önce gözlerimi yıkadım ve ovuşturmaya çalıştım diye hatırlıyorum. Daha sonra abdestimi aldım. Abdestimi alırken de gözlerimi biraz ovuşturmaya çalıştım diye hatırlıyorum. Daha sonra cuma namazından eve geldikten sonrada yüzümü yıkadım. Sonra kaza namazlarımdan ve zührî ahir namazı kıldım. Zührî ahir namazı kılarken gözüme eklerken kırıntı gibi bir şey hissettim. Bir an şüphelendim ama vesvese yapmamak için devam ettim. Namazımı tamamladım. Abdestten önce yıkadığımı, abdest sırasında da dikkat ettiğimi ve namazdan gelince de yüzümü yıkadığımı bildiğim için vesvese olabileceğini düşünüyorum. Suyun bu şartlar altında ulaşmış olabileceğini düşünüyorum. Ayrıca gözlerimin çevresinde de aynada baktığımda bir şey görmemiştim bu işlemleri yaparken.

    1) Bu vesvese midir?
    2) Namazlarımı tekrar kılmam gerekir mi ? (zührî ahir namazını eğer vakit çıkmadan cevaplarsanız iade etmem gerekir mi ?)

      0
      2022-04-10T19:43:06+03:00

      Ve aleyküm selam ve rahmetullah.

      Bu vesvese olabilir.

      Gözde oluşan çapak ile ilgili şöyle bir durum vardır. Gözü kapattığımızda çanak dışarıda kalmış ve kurumuş ise orayı yıkamamız gerekmektedir. Fakat yine aynı şekilde gözümüzü kapattığımız zaman qçapak görünmüyor ise tekrardan yıkamaya gerek yoktur

  1. Muhammed Samir
    0
    2025-04-25T23:56:29+03:00

    Çapak, yani gözde oluşan iltihaplanma ya da benzeri bir sorun, abdestin geçerliliğini engellemez. Çünkü abdestin geçerliliği, bedensel temizlik ve suyun doğrudan ciltle temasıyla ilgilidir. Eğer çapağın üzerinde kan veya akıntı varsa ve bu, suyun ciltle temasını engelleyecek şekilde bir tabaka oluşturuyorsa, bu durumda abdest almak için temizlenmeniz gerekebilir.

    Eğer çapağın sadece gözde bir tahrişe yol açıyorsa, abdest almanızda bir sorun olmayacaktır. Ancak bu durumda gözünüzdeki rahatsızlık yüzünden abdest alırken dikkatli olmanız, suyun her yeri tam olarak temizlemesi için önemlidir.

Cevapla