Paylaş
Beddua etmek tutar mı
Question
Beddua tutar mı?
Beddualar tutar mı?
hocam başkasın yaptığı hata yüzünden bana beddua edildi olayla hiç alakam yokken bende sinirlendim zoruma gitti bende beddua ettim dinde beddua edenin hükmü nedir anne babanın bedduası tutar mı babamla aramda maddi durumdan bir olay geçti babamda bana beddua etti bunu hak etmedim ney yapmam lazım hocam bana bilgi verir misiniz Allah razı olsun
İslam’da ve dua etmemek esastır. Müslümanlık beddua etmekten çok sakınmalıdırlar.
Çünkü beddua yerinde yapılmazsa bize geri döner.
Beddua ettiğimiz zaman beddua edilen kişi bedduayı hak etmişse bu yerini bulur şayet hak etmemiş ise ve duamız bize geri döner onun için beddua ederken çokça dikkat etmeliyiz
beddua hadisleri
“…Mü’mine lânet etmek, onu öldürmek gibidir.” (Buhârî, Cenâiz 84, Müslim, Îmân 176, 177)
“Kendinize beddua etmeyiniz; çocuklarınıza beddua etmeyiniz; mallarınıza da beddua etmeyiniz. Dileklerin kabul edildiği zamana denk gelir de Allah bedduanızı kabul ediverir.” (Müslim, Zühd 74; Ebû Dâvûd, Vitir 27)
BEDDUA KONULARIMIZ:
Answers ( 2 )
1- Haram ilişkide (nikahsız sevgili arasında) beddua tutar mı?
2- Beddua harama yönelik ise tutar mı?
Haram ilişki ve sevgili kavramı İslam’da yoktur. Bunun önce bilinmesi gerekmektedir. Rasulullah (sav)’in hadisinde red olunmayacak dualar içerisinde mazlumun zalim birisi için yapmış olduğu dua/beddua geçmektedir. Eğer karşınızdaki kişi mazlum siz zalim iseniz bedduasından sakınmanız gerekmektedir.
Beddua etmek, inançlara göre kişinin kötü niyetle birine dua etmesi veya dileklerde bulunması anlamına gelir. Bu tür bir eylemin “tutması” veya etkili olup olmadığı, kişinin inançlarına, kültürüne ve dini bakış açısına göre değişir. Birçok kişi, bedduaların insanlara zarar verebileceğini ya da ters tepebileceğini düşünür. Ancak, bu tür davranışların hem moral hem de manevi açıdan olumsuz sonuçları olabileceği için genellikle olumsuz görülür.
Önemli olan, negatif düşünceler yerine pozitif bir yaklaşımı benimsemek, kin ve nefret yerine barışçıl bir tutum sergilemektir. Hem kişisel huzur hem de toplum için daha sağlıklıdır.