Başkasına baba demek

Merhabalar! Ben istimna yapmamak için nefsime hâkim oluyorum. Bugün yapar gibi oldum ama yapmadım. Yani şöyle söyliyeyim. Tam yapacaktım ki bir anda kendimi başka şeylere verdim yapmadım. Ama yapmadığım hâlde bile bir zevk var gibi. Herhangi bir akıntı veya sıvı oluşmadı. Ben her ihtimale karşı gusülümü alacağım. Benim bir günahım olur mu? Bir sorum daha var. Ben babamdan sevgi göremedim. Bundan dolayı göremediğim sevgimi hep erkek öğretmenlerimden aradım. “Baba” demiştim mesela matematik öğretmenime. Şimdi de bir Tarih öğretmenim var o bana babalık yapıyor.Babamış gibi davranıyorum. Cesaret bulursam ona da baba demek istiyorum. Ama bir yazı gördüm. Babamız olmayan birine baba demek günahmış bu doğru mu? Benim bir günahım var mı? Teşekkürler!
Kardeşim herkese baba denir mi. Dinden çıkarsın sakın ha..
Sevgili kardeşim,
Öncelikle bu samimi paylaşımınız ve güveniniz için çok teşekkür ederim. Hem nefsinizle mücadeleniz hem de geçmişten gelen duygusal bir ihtiyacınızı dile getirmişsiniz. Bunlar insani ve anlaşılır durumlar. Allah (c.c.) sizi doğru yolda sabır ve metanetle ayakta tutsun.
Sorularınızı sırasıyla ve İslami ilkelere göre cevaplamaya çalışayım:
1. İstimna (Mastürbasyon) Konusu ve Yaşadığınız Durum:
Yapmamak için gösterdiğiniz çaba, nefsinize hâkim olma gayretiniz takdire şayandır. Dini açıdan durumu şöyle özetleyebiliriz:
Niyet ve Çaba: Asıl olan, günahtan kaçınma niyeti ve bu yöndeki çabanızdır. “Tam yapacaktım” anında kendinizi durdurmanız, aslında büyük bir başarı ve nefis muhasebesidir. Allah (c.c.) bu samimi çabanızı ve pişmanlık duyan kalbinizi görür.
“Zevk Var Gibi” Hissi: Bu, fizyolojik bir tepki olabilir. Önemli olan, kasıtlı olarak orgazma (boşalmaya) ulaşmamış olmanızdır. Bu his, günahın kendisi değil, bir yan etkidir. Pişmanlık ve tekrar etmeme niyeti taşıdığınız sürece, bu durum sizi günahkâr yapmaz.
Gusül (Boy Abdesti): İslam fıkhına göre, meni (belirgin, beyazımsı, kendine has kokusu olan ve fışkırarak gelen sıvı) çıkmadığı sürece gusül gerekmez. Yaşadığınız durumda herhangi bir akıntı veya sıvı oluşmadığını belirtmişsiniz. Bu durumda gusül almanız gerekli değildir. Ancak içinizin rahat etmesi için abdest alıp namazınızı kılabilir, gusül de alabilirsiniz; bu ihtiyaten yapılan bir şey olur ve bir sakıncası yoktur. Unutmayın: Gusül, sadece maddi bir temizlik değil, manevi bir arınmadır da. İçinizdeki tedirginliği gidermek için almanızda bir beis yoktur.
Günah Durumu: Kasıtlı olarak orgazma ulaşmadığınız ve meni gelmediği için, bu yaşadığınız olaydan dolayı günah işlemiş sayılmazsınız. Aksine, günaha ramak kala durduğunuz için bu, sizin lehinize bir durumdur. Kendinizi suçlu hissetmeyin. Pişmanlık ve bir daha yapmama azmi taşıyorsanız, Allah’ın (c.c.) rahmeti ve bağışlaması çok geniştir.
Tavsiye: Bu tür düşünceler ve zor anlar geldiğinde, hemen kalkıp abdest almak, namaz kılmak, Kur’an okumak veya açık havada yürümek gibi fiili bir eylemle meşgul olmak, nefsin o anki isteğini dağıtmak için çok etkilidir.
2. “Baba” Demek Konusu:
Bu sorunuz, psikolojik ve dini açıdan çok daha derin ve önemli.
Duygusal İhtiyaç: Babadan yeterli sevgi ve ilgi görememek, bir insanda derin bir boşluk ve arayışa sebep olur. Bu tamamen anlaşılır ve doğal bir tepkidir. Öğretmenlerinizde bu babacan ilgiyi aramanız ve bulduğunuzda ona karşılık vermeniz çok insani.
“Baba” Hitabının Dini Hükmü: İslam’da, biyolojik babamız olmayan birine “Bu benim babamdır” diyerek onu nesep (soy) babası yerine koymak ve bu şekilde topluma ilan etmek kesinlikle caiz değildir. Kur’an-ı Kerim’de, evlatlıkların öz babalarına nispet edilmesi emredilir (Ahzab Suresi, 5. ayet). Bu, sosyal düzeni ve miras, mahremiyet gibi hukuki konuları korumak içindir.
Ancak, bu hüküm, sadece duygusal bir bağı, saygıyı, sevgiyi ifade eden bir hitap şekli olarak kullanılan “baba” lafzını kapsamaz. Yani:
Birine “Baba gibiydin bana”, “Bana babalık yaptınız” demek, veya şaka, muhabbet, derin saygı ifadesi olarak “Babacım, baba” gibi bir hitapta bulunmak, -niyet ve kastınıza bağlı olarak- genel görüşe göre haram değildir.
Önemli olan, içinizde onu hukuki ve nesep babası yerine koyma niyeti taşımamanızdır. Sizin niyetiniz, “Bana gösterdiğiniz şefkat, ilgi ve yol göstericilik, benim için bir baba figürü kadar değerlidir” duygusunu ifade etmektir.
Günah Durumu: Geçmişte veya gelecekte, bu niyetle (hukuki baba yerine koymadan, sadece duygusal bir ifade olarak) birine “baba” demiş veya diyecek olmanız, size günah kazandırmaz. Korkmayın. Yüreğinizdeki saf sevgi ve minneti, bu şekilde ifade etmeniz anlaşılır bir durumdur.
Tavsiye: Tarih öğretmeninize duygularınızı ifade ederken, belki daha açıklayıcı cümleler kurabilirsiniz: “Hocam, sizin bana gösterdiğiniz ilgi ve güven, bir babanınkinden farksız. Siz benim için çok değerli bir öğretmen ve bir baba figürüsünüz. Size duyduğum saygı ve sevgi çok büyük.” Bu şekilde hem içinizdeki sıcaklığı dökmüş, hem de dini hassasiyetleri tam olarak karşılamış olursunuz.
Son Söz:
Kendinize çok yüklenmeyin. İnsanız, zaaflarımız ve ihtiyaçlarımız var. Önemli olan, Allah’ın (c.c.) çizdiği sınırlara riayet etme çabası ve samimiyetle O’na yönelmedir. Nefsinizle mücadelenizde sabırlı olun, duanızı eksik etmeyin. Geçmişteki eksikliklerin getirdiği duygusal boşluğu, helal dairedeki hocalarınızın şefkatiyle doldurmaya çalışmanızda bir mahzur yoktur.
Allah (c.c.) sizi, rızası doğrultusunda ilerleyen, kalbi huzur dolu, güçlü bir mümin olarak yaşatsın. Sıkıntılarınızı ve dualarınızı O’na (c.c.) açın. O, her şeyi en iyi bilendir.
“Şüphesiz Allah, çokça tevbe edenleri ve paklenip temizlenenleri sever.” (Bakara, 222)
Selam, dua ve muhabbetle…
Benzer Konular: