Allah’tan Başkasına Secde Etmek

Question

Selamun Aleyküm Hocam malum haberlere konu oldu 10 Kasım da bir okulda öğrenciler Atatürk’e secde ettirildi ve bunun üzerine milli eğitim soruşturma başlatma soruma gelince ben bunu yapan hocaya bu tutumundan dolayı vay kafir bunu yaptırmak küfürdür diye tepki gösterdim o sinirle bu davranışım da bir yanlış varmıdır.?


Aleyküm selam

Tapınma amaçlı değilse, saygı ve hürmet gösterme amaçlıysa eğilmenin dinen bir sakıncası yok. Allah zaten kişinin niyetini bildiği için sıkıntı olmaz. Atatürk’e secde konusunun içeriğini bilmiyorum ama Atatürk!ün kendisi hayatta olsaydı kendisi bile bu duruma kızardı. Kendisi hakkında çok okudum (söylemleri vb) ve bu nedenle böyle bir olay karşısında tepkisini az çok tahmin ediyorum. Tepkinizde hiçbir sorun yok, kimse o şekilde davranmak zorunda değil. Yanlış anlaşılmasın kendisine saygım sonsuz, zekasını ve ülkeye yaptığı hizmetleri çok beğeniyorum ama secdeden kastınız tapınmaysa bu bana bile abartı geldi.

Kimi kültürlerde eğilme saygı ve minnetarlık göstergesi. Bazı dövüş sporlarında selamlama amaçlı eğilerek başlanır.

imam Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster

Allah’tan başkasına secde etmek doğru olur mu?

Cevap:
Allah’tan başkasına secde etmek caiz değildir.
Meleklerin Âdem ( a.s.)’e secdeleri, namaz ve ibadet secdesi gibi bir secde olmayıp tazim, hürmet ve selam secdesidir. Zemahşerî şöyle der: Allah’a secde ibadet için olur. O’ndan başkasına secde ise hürmet ve tazim için olur. Meleklerin Âdem (a.s.)’e secdesi, Yakup (a.s.) ve oğulları­nın Yusuf (a.s.)’a secdesi bu kabildendir.

 

 

Yaşlılara saygı

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2025-02-20T14:54:27+03:00

    “Allah’tan başkasına secde etmek” ifadesi, İslam inancında büyük bir öneme sahiptir. İslam’a göre, yalnızca Allah’a secde edilmesi gerekir, çünkü secde, ibadetin en yüksek derecesini ifade eder. Bu, bir kişinin kalbinde Allah’a olan sevgi, saygı ve teslimiyetin bir göstergesidir. Başka bir varlığa secde etmek, dini açıdan büyük bir sapma ve şirk anlamına gelir. Şirk, Allah’a ortak koşmak anlamına gelir ve İslam’da affedilmez bir günahtır.

    Kur’an’da, Allah’ın dışında hiçbir varlığa secde edilmemesi gerektiği açıkça belirtilmiştir. Örneğin, Al-Bakara Suresi 255. ayet, Allah’ın mutlak gücünü ve yüceliğini ifade eder. Secde, sadece Allah’a yapılmalıdır, çünkü O, her şeyin yaratıcısı ve mutlak kudret sahibidir.

    Bu konu, İslam’daki monoteizm inancının temel taşıdır. Allah’a başkalarını ortak koşmak, o inancın özüne aykırıdır.

Cevapla