Allaha verilen sözü tutmamak

Question

Allaha söz vermek? Allaha verilen sözü bozmak

selamun aleyküm hocam normal günde hayatımızda çok konuşup söylüyoruz yani hemen hemen hepimiz söyliyoruz konuşurke vallahi gelecem veya vallahi söyledim veya vallahi yedim gibi şeyler yani hep Allaha yemin edip kimi zaman yerine getirmiyoruz kimi zaman getiriyoruz iki arkadaş konuşurken bile hemen ortyaya yemin ederim vallahi gibi yeminler oluyor ama tutulmuyor günlük hayattaki bu yeminlerin tutulmaması veya allaha verilen sözü tutmayıp bozmak dindeki hükmü nedir hocam günlük hayattaki bu laf arasında çıkan istemedende alışkanlık haline gelmiş bu yeminlerin hükmü nedir hocam teşekkürler kolay gelsin


Allah’a söz vermek demek ya Rabbi sana söz veriyorum falan işi yapacağım veya falan işi yapmayacağım demektir ki bu bir nevi Allah adına yapılmış bir yemindir.

Allah’a söz veren kişiyi sözünde durmalıdır şayet Allah’a verdiği sözü bozarsa bu durumda yemin kefareti gerekir
Yemin kefareti Hanefi ve Şafii mezhepleri ne göre 10 fakiri sabah akşam doyurmaktır veya gidermektir buna gücü yetmeyenler 3 gün oruç tutarlar


İyi günleriniz olsun inşallah ben bir şey sormak istiyordum, ben Allah’ıma cuma günü için dua sözü vermiştim fakat cumadan önce sözümü tuttum salı günü bir kusuru var mıdır?

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

  1. “Allaha verilen sözü tutmamak” ifadesi, bir kişinin Allah’a verdiği bir sözü, vaadi veya taahhüdü yerine getirmemesi anlamına gelir. İslam’da, kişinin Allah’a verdiği sözün önemine vurgu yapılır. Bir kimse, Allah’a bir söz verip bunu yerine getirmediğinde, bu durum dini ve ahlaki bir sorumluluk eksikliği olarak değerlendirilir.

    Kur’an’da, özellikle “Ahid” (söz, anlaşma) kavramı ve Allah’a verilen sözün yerine getirilmesi ile ilgili pek çok ayet bulunmaktadır. Allah’a verilen sözlerin tutulması, sadakat, dürüstlük ve takva ile ilgili çok önemli bir ahlaki değer olarak kabul edilir.

    Bu tür davranışların, insanların Allah’a olan bağlılıklarını, güvenlerini ve inançlarını zedelemesi söz konusu olabilir. Ayrıca, İslam’da bir sözün tutulması, toplumsal ilişkilerde güveni sağlamlaştıran ve insanları birbirine yakınlaştıran bir erdem olarak kabul edilir.

    Allaha verilen sözü tutmamanın sonuçları, kişisel bir vicdan sorunu olduğu gibi, bazı ayetlerde bunun Allah’ın hoşnutsuzluğunu doğuracağına ve kulun manevi durumuna zarar verebileceğine de dikkat çekilmiştir.

Cevapla