Kayıt Ol

Oturum aç

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Allah dövme yapana da yaptırana da lanet etsin hadisi

Question

Allahin indirdigi ile hukmetmeyenler hakkinda hadisler

Peygamber efendimiz neden dövme yaptırana Allah lanet etsin demiştir bu dönemin şartlarıyla ilgili midir abdesti de geçiriyor sebebi bu olamaz

Cevap:

Dövme vücuda zarar verir. Bu bilimsel bir gerçektir. Rasulullah (sav)’in bu hadisi şerifinde gerek sağlıksal sorunlar olsun, gerekse müslümana yakışmayan bir davranış olduğu için yasaklamış olabilir. Günümüzde de bu hadisi şerif hala yürürlülüğünü sürdürmektedir. Tıpkı Rasulullah (sav)’in diğer hadislerinde men ettiği şeyler olduğu gibi.

Answers ( 2 )

    1
    2021-12-26T09:00:55+03:00

    Dövme yaptırmak vücuda zarar vermektedir. Bu tıbben tesbit edilmiş bir gözlemdir. Onun dışında dövme yaptırmak ile alakalı Rasulullah (sav)’in birçok hadisi vardır. Rasulullah (sav) bu hadislerden birisinde dövme yaptırana allah lanet etsin buyurmaktadır. Dövme Müslümana yakışmayan bir davranış olduğu için yasaklanmış olabilir. Günümüzde de bu hadisi şerif hala yürürlülüğünü sürdürmektedir. Tıpkı Rasulullah (sav)’in diğer hadislerinde men ettiği şeyler olduğu gibi.

    En iyi cevap
  1. Sorduğunuz ifade, İslam’da dövme ile ilgili bazı rivayetlerle ilgilidir. Hadis literatüründe bu konuya dair en çok nakledilen görüş, Peygamber Efendimiz ﷺ’in dövme yaptıran ve yaptıran kişiler hakkında olumsuz söylediği rivayetlerdir. Özetle:

    Sahih kaynaklarda geçer ki, Peygamber Efendimiz ﷺ şöyle buyurmuştur:

    “Allah, dövme yapanı ve yaptıranı lanetlesin.”
    (Bu hadis, Sahih Buhari ve Sahih Müslim gibi kaynaklarda geçer.)

    Dövme yaptırmak, bedeni değiştirmek ve yaratılmış fitratı bozmak anlamına geldiği için birçok İslam âlimi tarafından mekruh (kaçınılması gereken) veya haram kabul edilmiştir.

    Bazı rivayetlerde özellikle kadınların dövme yaptırması üzerinde durulur, ancak erkekler için de benzer hüküm aktarılmıştır.

Cevapla