Alkollüyken gusül abdesti alınır mı?

Question

Alkollü gusül abdesti alınır mı?

Alkolluyken gusul abdesti alinir mi

içkiliyken gusül abdesti alınır mı?

Bir kimse içki içtiği için sarhoş olmamış ise gusül abdesti almasına mani değildir. Yani sarhoş olmayan bir kimse gusül abdesti alabilir. Ancak sarhoş ise ne kadar doğru gusül abdesti alabilir orası meçhul. Sonuçta çok sarhoş olan bir kimse yaptığının farkında olmadığı için gusül abdestini alırken guslün farzlarını yerine getirmeye bilir. Bu sebeple de ayılmak için gereklidir. Ayıklamayı beklemeli, Aklı başına geldikten sonra gusül abdestini daha düzgün alabilir.

Alkollüyken gusül abdesti almak, sarhoşluk derecesine bağlı olarak değişir.

Eğer kişi alkol almış fakat sarhoş olmamışsa, gusül abdesti almasına bir engel yoktur. Abdesti, normal şartlarda olduğu gibi eksiksiz bir şekilde alabilir.
Eğer kişi alkolün etkisiyle sarhoş olmuşsa, gusül abdesti alması mekruh olarak kabul edilir. Sarhoşluk halinde abdest alırken, abdest şartlarını tam olarak yerine getirememe veya abdest esnasında uygunsuz davranışlarda bulunma ihtimali vardır. Bu nedenle, ayılıncaya kadar beklemek ve daha sonra abdesti almak daha uygundur.
Özetle: Alkol almış ancak sarhoş olmayan bir kişi gusül abdesti alabilir. Sarhoş olan bir kişinin ise ayılmasını beklemesi ve ardından abdest alması daha doğrudur.

BENZER KONULAR:

 

YouTube video

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 8 )

  1. 1
    1
    2020-08-31T11:51:52+03:00

    Sarhoşken gusül abdesti almak olmaz çünkü gusül abdesti almak bir ibadettir ve şuuru yerinde olması gerekir ayıkmadan gusül abdesti veya normal namaz abdesti alınmaz

    En iyi cevap
    1
    2020-10-25T17:43:50+03:00
    This answer was edited.

    Alkollüyken boy abdest alınır mı?

    YouTube video

    2
    2021-09-08T19:44:21+03:00

    Alkollü iken gusül abdesti almak sağlıklı değildir. Kişinin alkol kullandıktan sonra ayılması, kendine gelmesi lazım ki, yapmış olduğu işin farkına varsın. İçki içip sarhoş değilse gusül abdesti almasında herhangi bir sakınca yoktur. Fakat ne yaptığını, ne söylediğini bilmeyecek kadar sarhoş ise, kendine gelene kadar gusül abdesti alamaz.

    2
    2021-12-12T21:53:13+03:00

    Ne olursa olsun gusül alin . Eger onu alabilecek dini duygulariniz akliniza geliyorsa yaptığınızın ne kadar yanlis oldugunun farkindasiniz ve duzeltmek icin niyetinizin ne oldugunu gostermektesinizdir . Suphe duyarsaniz ayildiginizda tekrar alabilirsiniz . Onemli olan cenabet gezmemek ..

    1
    2023-06-15T13:26:10+03:00

    Alkollüyken gusül abdesti almak sarhoşluk geçinceye kadar doğru değildir. İslam hukukunda, bir kişi alkollü iken namaz kılamayacağı ve ibadetlerini yerine getiremez.

     

    1
    2023-09-17T21:24:46+03:00

    İslami dini herkes kendi kafasına göre yazıyor arkadaş aklı yerindeyse gusul alabilir kendini kaybetmemişse kuran bile okuyabilir zaten kendini kaybedecek kadar alkol aldıysada uyur kalır sabah alır bu kadar basit

  2. Alkollü bir kimsenin, eğer sarhoş değilse gusül abdesti alması mümkündür. Ancak kişi sarhoşsa, gusül abdestinin farzlarını tam anlamıyla yerine getiremeyebilir, çünkü sarhoşluk kişinin yaptığının farkında olmasını engeller. Bu durumda, guslün tam ve geçerli olabilmesi için kişinin ayılmasını beklemesi ve daha sonra gusül abdesti alması tavsiye edilir. Ayık bir halde alınan gusül abdesti, şartlarına uygun şekilde yerine getirilmiş olacaktır.

    0
    2025-03-15T17:15:06+03:00

    Alkollü iken gusül abdesti almak caiz değildir. İslam’da alkol, sarhoşluk ve akıl kaybı durumları, gusül veya abdest gibi ibadetleri geçerli kılmak için engel teşkil eder. Alkollü bir kişi, aklını kaybetmiş olduğundan, gusül abdesti alacak şekilde bir niyetle hareket etmesi de geçerli olmayabilir.

    Alkol tüketimi sonrasında, kişi kendine gelmeden ve aklı başında olmadan ibadetlere başlamamalıdır. Bu durumda kişi, alkol etkisinden tamamen arındıktan sonra, yani akıl sağlığı yerine geldikten sonra gusül abdesti almalıdır.

Cevapla