Aile ve Nikah

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

NİKAH VE AİLE

Aile ve Nikah

Toplumun temel taşı ailedir. Aile; anne, baba ve evlenmemiş çocuklardan meydana gelir. Ailenin temelini “evlilik” oluşturur. Evlilik; bir erkek ile bir kadının nikah bağı ile meşru bir şekilde yuva kurmalarıdır. Aile olmadan millet var olmaz. Bir milletin gücü de aile kurumunun sağlam olmasına bağlıdır. Milli varlık ve bütünlüğün devamında milleti millet yapan maddi ve manevi değerler vardır. Bunların dışında din, ahlak, örf, adet, gelenek ve görenekler gelir. Maddi ve manevi değerlerin korunmasında aile müessesesinin yeri ve kıymeti çok büyüktür. Aile hayatına önem vermeyen kısa zamanda yıkılmaya mahkum olmuşlardır. İnsan, öldükten sonra da neslinin devamını ister. Bu ise ancak evlilik yoluyla olur.

İslam’da nikah dışı ilişkiler şiddetle yasaklanmıştır. Nikah insanlara mahsus bir meziyettir. İnsanları diğer canlılardan ayıran en önemli özelliklerden birisidir. Hayvanlar arası cinsel ilişkilerde nikah aranmaz. Zira hayvanların aile ve toplum düzeni kurmalarına gerek görülmemiştir. Bugün nikaha ve bekarete karşı savaş açanlar, aileye ve insani değerlere karşı gelmiş olmaktadırlar. Nikahsız yaşamanın yaygınlaştığı toplumların ne hale geldikleri dolayısıyla da sosyal yapılarının nasıl dejenere olduğu ortadadır. Bu felaketin farkına varan bazı batılı düşünür ve devlet adamları aileyi güçlendirmek ve yuva kurup çocuk edinmek için çeşitli kampanyalar başlatmışlardır.

Nikah Hz. Adem’den bu güne kadar meşru kılınmıştır. Nikah Peygamber Efendimizin sünneti neslin baharı, erkek ve kadının şeref ve edebi, namus ve iffetin kalesi, insanı diğer varlıklardan ayıran bir imtiyazıdır. Evlilik öyle bir bağdır ki; Cennette bile devam eder. İnsanı aile yuvası kurmaya teşvik eden pek çok ayet ve hadis-i şerifler vardır.

Ayet-i kerimede Cenab-ı Hak şöyle buyuruyor; “İçinizden kendileriyle huzura kavuşacağınız eşler yaratıp, aranızda sevgi ve rahmet var etmesi, Allah’ın varlığının delillerindendir. Bunlarda düşünen bir toplum için dersler vardır.”[1] Peygamber Efendimiz de; “Evleniniz, boşanmayınız, zira boşanma dolayısıyla Arş titrer.” [2] buyurmuşlardır. Başka bir hadis-i şeriflerinde ise; “Bir toplumun içinde fuhuş ve diğer sapık ilişkiler yaygınlaşırsa daha önceki toplumlarda görülmeyen bir takım hastalıklar onların arasında zuhur etmeye başlar.”[3] buyurmaktadır. Bu gün AİDS hastalığı bunun bir göstergesidir. Sonuç olarak diyoruz ki; Ailede eşler karşılıklı anlayış ve hoşgörü içerisinde, sevgi ve saygı temeline dayalı bir beraberliği sağlayarak önce çocuklarına, sonra çevrelerine mutlu bir aile yuvası örneği sunmalıdırlar. Bu örneklerin çoğalması ve mutlulukların paylaşmasıyla artacak olan huzur dalga dalga insanları saracak ve bu insanlardan oluşan toplum, sevgi, saygı, hoşgörü ve paylaşımın hakim olduğu büyük bir aileye dönüşecektir. İnsanlık buna muhtaçtır. Dinimizde bunu istemektedir.

—————

[1] Rum Suresi, Ayet: 21.
[2]Ali e-Muttaki, IX 1161727874.
[3]Sünen-i İbn-i Maceh, kitap el Fiten H.No:4019

Benzer konular:

Answer ( 1 )

    0
    2023-04-30T01:00:15+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Aile ve nikah, İslam dininde büyük bir öneme sahiptir. İslam dini, evlilik ve aile kurumunu korumak ve desteklemek için çeşitli kurallar ve öğretiler getirmiştir. İşte aile ve nikah hakkında detaylı bilgi:

    Nikah: İslam dininde nikah, evlilik anlamına gelir ve Müslüman bir erkeğin Müslüman bir kadınla yasal olarak evlenmesi anlamına gelir. Nikah, iki kişinin karşılıklı rızası ve tanıkların huzurunda gerçekleşir. Nikah töreni sırasında koca, karısına bir mahr (evlilik hediyesi) verir ve evlilik akdi imzalanır.

    Aile: İslam dininde aile, toplumun temel yapı taşı olarak görülür ve önemli bir yere sahiptir. Aile, bir baba, bir anne ve çocuklardan oluşan bir birimdir. İslam dininde ailenin korunması ve desteklenmesi için çeşitli kurallar ve öğretiler getirilmiştir.

    Evli Çiftlerin Hakları ve Görevleri: İslam dininde, evli çiftlerin birbirlerine karşı hakları ve görevleri vardır. Bu hak ve görevler karşılıklıdır ve evlilikte eşitlik ilkesine dayanır. İslam dini, evli çiftlerin birbirlerine sevgi, saygı ve sadakat göstermesini öğütler.

    Boşanma: İslam dininde boşanma, son çare olarak görülür ve ancak çiftler arasında yaşanan ciddi sorunlar sonucunda gerçekleşir. Boşanma işlemi, koca tarafından belirli sözlerin söylenmesiyle gerçekleştirilir. Boşanma işlemi gerçekleştiğinde, kadın, iddet (bekleme) süresi boyunca evinde kalmaya devam eder ve maddi olarak desteklenir.

    Polygami: İslam dininde, bir erkeğin birden fazla kadınla evlenmesine izin verilir. Ancak, bu sadece belirli şartlar altında mümkündür. Polygami, eşler arasında adaleti koruma ve koruyucu bir önlem olarak kabul edilir.

    Sonuç olarak, İslam dininde aile ve nikah, büyük bir öneme sahip olan kurumlar olarak görülür. Evli çiftlerin hakları ve görevleri karşılıklıdır ve aile içinde sevgi, saygı ve sadakat önemlidir. Boşanma, son çare olarak görülür ve polygami belirli şartlar altında mümkündür. İslam dininde aile ve nikah kurumları, toplumda huzur ve güvenin sağlanması için önemlidir.

Cevapla