Adam öldüren cennete girer mi

Question

Bir mümini öldüren ebedi cehennemlik mi

Adam öldüren tövbe ederse ebedi cehennemde değildir
Fakat: “Allah, kendisine ortak koşulmasını bağışlamaz, bunun dışında kala günahları, dilediği kimseye bağışlar.” (Nisa, 4/48)
————————————
“Her kim bir mümini kasden öldürürse onun cezası, içinde ebedi kalacağı cehennemdir!” (Nisa, 4/93)

AYETİN AÇIKLAMASI

Alimlerin çoğuna göre kasten katil olanın tevbesi de kabul olunur. Allah Teâlâ: “Ey kendilerinin aleyhinde haddi aşanlar Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Çünkü Allah bütün günahları mağfiret eder. Şüphesiz ki O çok mağfiret edici (yarlığayıcı), çok esirgeyicidir.” (Zümer, 39/53) buyurmaktadır. Bu hitap, küfür, şirk, şüphe, nifak, kati (öldürme), fasıldık vb. bütün günahlar hakkında umumidir. Her kim tevbe edecek olursa Allah da onun tev-besini kabul eyler. Yine Cenab-ı Mevlâ azze ve celle şöyle buyurur: “Şüphesiz ki Allah, kendisine şirk koşulmasını yarlıgamaz. Ondan başka şeyi dileyeceği kimseler için, yarlıgar.” (Nisa, 4/48). Bu da Allah’a şirk koşma ve O’na eş tanıma dışındaki bütün günahlar için geçerlidir.

Buhari ve Müslim’de rivayet olunduğuna göre İsrâiloğulları zamanında bir adam yüz kişi öldürmüş, sonra da bir alime tevbe etmesine imkân kalıp kalmadığını sormuş. Alim de “Senin ile tevbe arasına kim girebilir ki, neden engel bulunsun?” demiş, sonra ona günahlarından uzaklaşıp tevbe ederek Allah’a ibadetle meşgul olacağı bir başka şehre gitmesini tavsiye etmiş. Adam da oraya hicret ederken yolda ölmüş. Adamı rahmet melekleri alıp götürmüşler. Israiloğullan zamanında böyle olduğuna göre bu ümmette olması daha da evlâ ve lâyıktır. Çünkü Allah Teâlâ İsrâiloğulları’na yüklediği ağır yük ve sorumlulukları bizden kaldırmış, sevgili peygamberimizi dosdoğru ve müsamahakâr İslâm dini ile göndermiştir.

Ayrıca kâfirlik, katillikten daha büyük bir günah ve suçtur. Kâfirlikten tevbe kabul olunduğuna göre adam öldürmekten tevbe etmek de daha evlâ olarak kabul edilir. Sonra Furkan süresindeki şu ayet de katilin tevbesinin kabul edileceğine delâlet etmektedir: “Onlar ki Allah’ın yanı sıra bir başkasını tanrı edinip ona tapmazlar. Allah’ın haram kıldığı cana haksız yere kıymazlar, zina etmezler. Kim bunları yaparsa cezaya çarpar. Kıyamet günü de azabı katmerle-şir ve onun içinde hor ve hakir olarak ebedî bırakılır. Ancak tevbe ve iman edip salih (iyi) amel işleyen bunun dışındadır.” (Furkan, 25/68-70).

“Kim bir mümini kasten öldürürse, cezası… cehennemdir.” ayet-i kerimesine gelince, Ebu Hureyre (r.a.) ve seleften bir cemaat bu hususta şöyle demektedir. Allah Teâlâ, o kişiyi cezalandıracak olursa cezası budur. Her bir günaha dair bildirilen tehditler de buna göre izah edilir. Muvazene, yani iyilikler ile kötülüklerin tartılıp karşılaştırılacağı görüşünde olan alimlere göre günahkâr bir kişinin bir takım salih amelleri bulunabilir. Bunlar da bu yüzden gereken cezanın ona erişmesini engelleyebilir.

Cumhurun görüşüne göre, sayesinde kurtulacağı salih bir ameli bulunmadığı taktirde o kişi ebediyen orada bırakılmaz. Hulud kelimesi, o taktirde devamlı kalmak değil, çok uzun bir müddet kalmak manasına hamledilir. Çünkü Resulullah’tan (s.a.) şu manada bir çok hadis tevatüren gelmiştir: “Kalbinde zerre ağırlığından daha az iman bulunan kimse de sonunda cehennemden çıkarılır.”

İkrime ve İbni Cüreyc gibi bazı alimlerin kanaati ise ayet-i kerimenin hükmünün öldürmeyi helâl sayan kimseyle ilgili olduğu yolundadır. Onlar “kasten (müteammiden)” kelimesini “helâl sayarak” manasında tefsir etmektedirler. Öyle olanın cezası da cehennem azabında devamlı, ebediyen kalmaktır.

Livata nedir? İslam’da livatanın cezası

Gıybetin cezası nedir?

İslamda iftira nedir

BENZER KONULAR:

About Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Follow Me

Answers ( 3 )

    1
    2022-12-19T08:32:18+03:00

    Alimlerin çoğuna göre kasten katil olanın tevbesi de kabul olunur. Her kim tevbe edecek olursa Allah da onun tev-besini kabul eyler. Adam öldüren bir kimse Allah’a samimi bir şekilde tevbe etmelidir. Bundan sonraki hayatında ise Allah’a layık bir kul olabilmek için çabalamalıdır. Cumhurun görüşüne göre, sayesinde kurtulacağı salih bir ameli bulunmadığı taktirde o kişi ebediyen orada bırakılmaz.

    Best answer
    0
    2023-03-27T00:39:36+03:00

    bir müslüman bir müslümanı kasten istiyerek öldürse ve tövbe etmese fakat bu yaptığı şeyin haram olduğunu bilse yine de ebedi cehennemd de mi kalır?

    0
    2025-05-23T19:41:47+03:00

    Bir Müslümanın başka bir Müslümanı kasten ve bilerek öldürmesi, İslam’da en büyük günahlardan biridir. Bu konuda Kur’an-ı Kerim’de açık ve ağır bir tehdit bulunmaktadır:

    Kur’an’da Konu Hakkındaki Ayet:

    “Kim bir mümini kasten öldürürse, cezası içinde ebedî kalacağı cehennemdir. Allah ona gazap etmiş, lanetlemiş ve onun için büyük bir azap hazırlamıştır.”
    (Nisâ Suresi, 4/93)

    Bu ayet, kasıtlı öldürmenin çok büyük bir günah olduğunu ve ebedî cehennem tehdidini içerdiğini açıkça beyan etmektedir.

    Bu Ayeti Nasıl Anlamalıyız?

    Bu ayet üzerinde İslam âlimleri farklı yorumlar yapmıştır:

    1. Bazı alimlere göre (zahirî anlam):

    Kasten Müslüman öldüren ve tövbe etmeyen kişi ebedî olarak cehennemde kalır. Bu görüş, ayetin lafzını esas alır. Özellikle Haricîler ve bazı Mutezile alimleri bu görüştedir.

    2. Ehli Sünnet alimlerine göre:

    Bu büyük günahı işleyen kişi tövbe etmezse ve Allah affetmezse, çok uzun süre cehennemde kalabilir. Ancak ebedî kalması gerekmez. Çünkü Ehli Sünnet’e göre:

    Kişi imanla öldüğü sürece cehennemde ebedî kalmaz.

    Allah dilerse bu günahı affedebilir. (Bkz. Nisa 48)

    Tövbe etmemiş olsa bile, imanla ölen biri ebedî cehennemde kalmaz.

    3. İbn Abbas’tan gelen bazı rivayetlerde:

    Bu ayetin “ebedîlik” ifadesiyle, çok uzun süre kalacağı ama sonunda cehennemden çıkacağı da anlaşılabileceği belirtilmiştir. (Fahreddin Râzî, Kurtubî gibi müfessirler bu yönde açıklamalarda bulunmuştur.)

    Sonuç:

    Eğer bir Müslüman:

    Bilerek ve isteyerek bir Müslümanı öldürürse,

    Tövbe etmeden ölürse,

    Bu günahın haram olduğunu da bilmesine rağmen işlemişse,

    bu kişi çok büyük bir günah işlemiştir ve cehennemle cezalandırılması kesindir. Ancak ebedî olarak mı kalır? Bu konuda Ehli Sünnet’e göre:

    Eğer kişi imanla ölmüşse, cehennemde ebedî kalmaz.
    Ancak çok uzun süre kalabilir ve Allah dilemedikçe affa mazhar olmaz.

    Tövbenin Önemi:

    Böyle büyük bir günahı işleyen kişi samimi bir tövbe ederse:

    “Allah, kendisine ortak koşulmasını bağışlamaz; bunun dışındaki günahları dilediğine bağışlar…”
    (Nisa Suresi, 4/48)

    Hadislerde de tövbenin Allah katında büyük bir rahmet kapısı olduğu sıkça ifade edilmiştir:

    “Tövbe eden, hiç günah işlememiş gibidir.”
    (İbn Mâce, Zühd, 30; Taberânî, el-Mu‘cemü’l-Kebîr, 10/195)

Leave an answer