iman-küfür bahsi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Evlilik Nasıl Olur ?

,Fetava-i hindiyye’de Küfür bahsini okurken aşağıdaki ifadeleri gördüm. Tercümeyi  emekli müftü Mustafa Efe yapmış

Fetavai Hindiyye  tercümesi 2. Baskısı 4. Cild Küfrü gerektiren haller kısmında şöyle yazmaktadır:
(Bir kimse: “Peygamberler günah işlerler” demiş olsa kafir olur. Çünkü, bu söz, şetm(=sövme) dir.
Bir kimse: “Peygamberler, peygamberlikleri halinde de, ondan önce de günah işlemezler” dese, yine kâfir olur. Çünkü bu durumda nassı inkar etmiş olmaktadır.
Bir kimse:”Her günah kebîredir[=büyüktür]. Ancak, peygamberlerin günahları küçüktür” demiş olsa kâfir olmaz.
Bir kimse:”Madden yapılan her günah kebîredir. Yapan fâsıktır”der ve bu sırada da: Peygamberlerin günahları kasden yapıldı” derse; muhakkak kâfir olur. Çünkü bu şemtdir. Şayet:” Peygamberlerin günahları kasden olmadı” derse, sözü küfür olmaz. Yetîm’de de böyledir.)

Ahmed Ziyâeddin Gümüşhaneli hazretlerinin Camiu’l-Mütûn kitabı tercümesi 2013 yılı baskısı 101. sayfasında (Bir kimse herhangi bir peygamber hakkında peygamberlikten önce de sonra da âsi oldu derse kâfir olur. Bu görüşte olanlar kâfir olur.) diye yazıyor.

İki kitapta birbirini zıt bilgi var. Öte yandan:

İmam-ı Azam Ebu Hanife hazretleri Fıkh-ı Ekber kitabında ( Bütün peygamberler, Büyük ve Küçük  günah işlemekten, küfürden ve kabahatlerden uzaktırlar) buyurmaktadır.

Fıkh-ı Ekber’e Ebul Münteha hazretlerinin yaptığı Şerhte ise: ( Bütün peygamberler, kendilerine peygamberlik vazifesi verilmeden önce de sonra da büyük ve küçük işlemekten korunmuşlardır.) yazmaktadır.

Keza, Mevlânâ Halid-i Bağdadi hazretleri İ’tikâdnâme kitabında: ( Peygamberlerde İsmet sıfatı vardır. Yani peygamber olduğu bildirilmeden önce  ve bildirildikten sonra , küçük ve büyük hiçbir günah işlemez.) buyurmaktadır.

Bununla birlikte peygamberlerin peygamberlik zamanında ve peygamberlikten önce de  küçük günah işleyebilecekleri bildiren âlimler de var. Mesela:

Muhammed Rebhâmî rahmetullahi teâlâ aleyh Rıyâd’ün-nâsıhîn kitabı tercümesi 1978 yılı 1. baskısı 65.sayfasında buyuruyor ki: (Peygamberler büyük ve küçük günahtan ma’sumdur. Bâzıları nebiler, büyük günah işlemekten ma’sum olup, küçük günah onlardan sadır olabilir dediler.)

İmâm-ı Ebu’l Yusr Muhammed el-Pezdevi rahmetullahi teâlâ aleyh Usûlü’d’-Dîn kitabı tercümesi 2013 yılı baskısı 255. sayfasında buyuruyor ki: ( Eş’arî peygamberlerin bütün büyük ve küçük günahlardan ma’sum oldukları gibi çok küçük hatalardan da ma’sum olduklarını kabul etmiştir. Onların nübüvvetten önce günahları olur. Buna örnek Hazret-i Âdem’in aleyhisselâm günahıdır. O, ağacın meyvesini yemekten yasaklanmıştı, fakat onu yemişti. Bu onun için bir büyük günahtır. Hatta Allah teâlâ şöyle buyurmuştur: “Böylece Âdem, Rabbine âsî oldu da şaşırdı.”)

Görülüyor ki, bazı ehli sünnet âlimleri,  peygamberler için âyet-i kerîmelerde geçen ifadeleri zâhiri ma’nâsıyla kabul edip  peygamberlerin küçük günah işleyebileceklerini söylemektedirler.

Fakat, Fetava-i Hindiyye kitabının küfür bahsindeki bildirilenlere  bakılırsa hem İmâm-ı Azam Ebu Hanife hazretleri hem  de Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî hazretlerinin küfür üzere oldukları anlaşılır. Böyle birşey ise mümkün değildir.  Bunu kitapların bildirdiklerini nasıl anlamak gerekir? Ya’nî Kur’ân-ı Kerîm’de, peygamberlerden masiyet, âsilik diye bildirilen haberlerin zâhiri ma’nâsını inkâr olduğu için mi küfür olmaktadır? Bu durumu, Allahü teâla hakkında müteşâbih ayetlerde  bildirilen el, yüz, ayak gibi sıfatlar gibi mi anlamalıdır?

Cevap:

Müslüman bir erkek sadece müslüman, hırsitiyan ve yahudi kızlarla evlenbilir.
Allaha inansa da müşrik olan budistlerle evlenemez. Ama müslüman olursa evlenebilir

Benzer Konular:

Cevapla