Zina Nedir? Kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Zina Ne Demek?
Zina Hakkında Kısa bilgi

zina nedir kisaca
İSLAMDA ZİNA

Zina evlilik dışı cinsel ilişki anlamına gelmekte olup, dinen kesinlikle yasaklanmış büyük günahlardandır. İslâmî hükümlerin gerçekleştirmeye çalıştığı ve nassların açıkladığı hakîkî ve gerçek 5 maslahattan birisi de neslin muhafazasıdır. Neslin korunması, bütün insan türünü korumak ve yeni nesillerin yetiştirilmesi anlamına gelir. Bu ise, ancak evlilik hayatının düzenlenmesi ve evlilik hayatına, kişilerin ırz ve namuslarına yönelik saldırı ve tecavüzlerin önlenmesiyle gerçekleşir.

Bu nedenle zinâ, en şiddetli bir şekilde yasaklanmıştır. Çünkü zinâ, sadece tarafları ve onların yakınlarını ilgilendiren şahsî bir suç değil, bütün toplumu ilgilendiren; toplumun temel taşını oluşturan aileyi kökünden sarsan, insanlardaki namus ve iffet duygusunu rencide eden, ahlâksızlığın yaygınlaşmasına neden olan sosyal bir suç, cinayettir. Kur’ân-ı Kerim’de, “Zinâya yaklaşmayın, çünkü o bir hayasızlıktır. O ne kötü bir yoldur.” (İsrâ, 17/32) denilmek suretiyle zinânın çirkinliği ve kaçınılması gerektiği bildirilmiştir.

Zinânın önlenebilmesi için sadece zinâ değil, zinaya götüren sebepler de yasaklanmıştır. Nitekim Yüce Allah, “Ahlâksızlığın açığına da gizlisine de yaklaşmayın.” buyurmaktadır (En’âm 6/151). Bu çerçeveden olarak, zinaya götüren ve zinayı kolaylaştıran yollardan uzak durulmalı, cinsel duyguları tahrik edici ve sömürücü yayın ve telkinlerden küçükler ve gençler korunmalıdır. Ayrıca fertlerin manevî eğitiminin sağlanması ve evlilik müessesesinin korunması zarûrîdir.
Diyanet dini kavramlar sözlüğü

Zina Nedir? Zinaya Götüren Yollar Nelerdir


Zina ne demektir? Kısaca

 

zinaya yaklasmayin

ZİNAYA YAKLAŞMAYIN

Dinimiz, insanın sosyal hayatını düzenleyen bir değerler bütünüdür. Bu nizamın korunması için günah olarak tabir edilen fiillerin işlenmemesini, dinimiz bizden talep eder. Bu günahlardan biri olan zina, erkek ve kadının meşru bir nikâh olmaksızın birlikteliğidir. İslam, toplumu temelinden sarsan, aileleri parçalayan zinayı kesin olarak yasaklamış ve büyük günahlar arasında saymıştır. Kur’an’ı Kerim’inde Allah Teâlâ; “Zinaya yaklaşmayın, çünkü o, hayâsızlıktır ve çok kötü bir yoldur.” (1) buyruğuyla, biz inananlara kesin olarak bu fiili yasaklamıştır. Zina sosyal hayatı parçaladığı için sadece dinimiz İslam tarafından yasaklanmamış, diğer ilahi dinler ve insanların oluşturdukları ahlaki kurallara da aykırı bir tutum olarak değerlendirilmiştir.

İnsan, kadın ve erkeğiyle bir elmanın iki yarısı gibi ve birbirleri için yaratılmışlardır. Kadın ve erkek her ne kadar fiziksel ve duygusal olarak farklılık arz etse de bu farklılıklar birbirlerini tamamlayıcı niteliktedir. Nesebin korunması ve çoğalması nikâhlı meşru birlikteliklerle mümkündür. Toplumun sağlıklı bireylerden oluşması buna bağlıdır. Dinimizin zinayı yasaklaması da asıl olarak bundan kaynaklanmaktadır. Ahlaklı, erdemli insanların yetişmesi mutlu ve huzurlu aile yuvalarında mümkündür.

Kur’an’ı Kerim’inde Allah Teâlâ; “Mümin erkeklere söyle; gözlerini haramdan sakınsınlar. ,(2) “Kulak, göz, gönül bunların hepsi yaptıklarından sorumludur.” (3), “Allah, gözlerin hain bakışını ve kalplerin gizlediğini bilir.” (4)
Okumuş olduğum ayeti kerimelerde zinaya tevessül etmek söyle dursun, ona götüren yolları da bir bir kapatmıştır. Bu ayeti kerimeler insana gizli-açık ayrımı yapılmaksızın en ince detayına kadar bütün hareketlerinin kayıt altına alındığını bildirmektedir.

Günümüzde kitle iletişim araçlarının da zinanın yaygınlaşmasında olumsuz etkilerini görmekteyiz ve bu konularda gereken hassasiyeti göstermeliyiz. Ayette “Allah, zina yapmayın, zinaya yaklaşmayın” buyurarak ona giden yolların da önünü kesiyor.


BENZER KONULAR:

Answers ( 4 )

    2
    2021-01-13T17:31:08+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Zina; evlilik dışındaki her türlü ilişki demektir. Rabbimiz (cc) zinaya yaklaşmayın buyurmaktadır. Değil zina suçunu işlemek yaklaşmayın diye bir uyarıdır Rabbimiz’den. Ve bu uyarı da ne kadar büyük bir günah olduğunu göstermektedir zinanın. Zina sadece evlilik dışı bir birliktelik olarak algılanmamalıdır. Gözün zinası; harama bakmaktır, kulakların zinası, haramı işitmektir, dilin zinası haram olan bir şeyi konuşmaktır, elin zinası haram olan bir şeyi tutmaktır, ayakların zinası harama yürümektir.

    Yukarda da söylendiği gibi zina sadece haram olan bir birliktelik değildir. “Ama biz nişanlıyız!” sözü masum (!) bir söz değildir. Veya, “biz sadece arkadaşız!” sözü kişiyi bu günahtan asla kurtarmaz. O yüzden Müslüman asla zinaya yaklaşmamalıdır. Adeta o yola giden yollar Müslüman için kapalı bir yol olmalıdır. Zinadan Allah (cc) emrettiği için, Allah’ın rızası için uzak durmak zorundadır.

     

    En iyi cevap
  1. Burhan avatarı
    1
    2023-05-22T18:08:07+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    1)Evlilik dışı ilişki yaşadığında çocuk doğsa babaya nisbet edilmez diyorda şunu soracağim baba bunu kabul etse dahi yine de nisbet edilmez mi ?

    2)Hamileyken  veya doğduktan sonra evlenseler yine de nisbet oluşmaz mı?

     

    3)Birde insanın gerçek babasından başkasına baba olarak kabul etmesi caiz değil.şimdi bu veledi zina olan çocuk ne kadar da babaya nisbet edilmese de ona baba demesi günah  mı oluyor? Gerçektende babası oysa.

    4)Babanın zinadan doğan çocuğa miras bırakması günah olur mu?

  2. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da veledi zina babasının nispet edilmez örüşü İmam şafi’ye aittir diğer mezhep imamlarına göre zina da olsa çocuk babaya nispet edilir.

  3. Burhan avatarı
    0
    2023-05-24T19:54:59+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Bu babaya nispet edilmesi için evlilik şart mı? Evlilik olmadan çocuk doğsa ama evlenmeseler yine de nisbet edilir mi?

    Birde zina ettiğin hamile kadınla doğurmadan evlilik caiz midir ?

Cevapla