Yılbaşı günah mıdır ?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Yılbaşı günah mıdır ?

Yilbasi gunah midir

Hocam yılbaşı kutlamak günah Mıdır bana diyorlar ki Noel kutlamak günah ama yılbaşı kutlamak günah değildir dedi bana bir arkadaşım doğru mudur yılbaşı kutlamak günah mıdır değil midir ?

BENZER KONULAR:

Answers ( 5 )

  1. Yasin avatarı
    1
    2020-12-02T08:11:13+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Yılbaşı ile Noel birbirinden farklıdır; fakat Noel kutlamalarının devamı sayılabileceğinden yılbaşı gecesi onlar gibi eğlenmek, çam kesip evi çamla süslemek caiz olmaz. Çünkü bayramlarında onlar gibi eğlenmek, onlara benzemek olur.

     

    Din kitaplarında buyuruluyor ki:

    Noel günü ve gecesinde, kâfirlerin paskalya ve yortularında, onlar gibi bayram yapan küfre girer.

    1
    2020-12-02T15:26:16+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    YILBAŞI

     

    إِنَّ عِدَّةَ الشُّهُورِ عِندَ اللّهِ اثْنَا عَشَرَ

    شَهْراً فِي كِتَابِ اللّهِ يَوْمَ خَلَقَ السَّمَاوَات وَالأَرْضَ

     

     

    Zaman, Yüce Allah’ın, insanoğluna değerli bir ikramıdır. İnsanlar, zamandan en iyi şekilde yararlanmak için onu gün, ay, yıl gibi birimlere ayırmışlardır. Bu zaman dilimlerinden yıl, on iki ayla tamamlanır. Bu durumu Cenab-ı Hakk Yüce Kitabımızda şöyle bildirmiştir: “Muhakkak ki Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısında, Allah katında ayların sayısı on ikidir…”[2] Yüce Allah bir başka ayeti kerimede ise şöyle buyurmuştur:  “O, güneşi bir ışık (kaynağı), ayı da (geceleyin) bir aydınlık (kaynağı) kılan, yılların sayısını ve hesabını bilmeniz için ona menziller takdir edendir. Allah bunları ( boş yere değil) ancak gerçek (hikmeti gereğince) yaratmıştır.”[3] Ayet-i kerime zamana ait yıl, ay gibi ölçülerin boşa yaratılmadığını ifade eder. Zamanın, dünya hayatımızı ve kulluğumuzu kolaylaştıran nice hikmetleri olduğunu vurgular. Dolayısıyla bizler, bize bahşedilen zamanın şükrünü eda etmeliyiz. Bu da ancak zamanı, yaratılış hikmetine uygun, din ve dünya hayatına faydalı işler için kullanmakla olacaktır.

     

    Çağımızda evrensel hale gelen yılbaşı eğlenceleri ve kutlamaları, dini ve milli değerlerimize zarar verir hale dönüşmemelidir. Bu anlamda Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de: “Ey İman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz”[4]  buyurmaktadır.

    İyi bilinmelidir ki manevî çöküş; bir millet için en büyük felakettir. Bu çöküşü önlemek ise, ancak kendi değerlerimize ve kültürümüze sımsıkı sarılmaya bağlıdır. Başka kültürlerin yanlışlarını körü körüne taklit etmek bir milleti yüceltmez.

     

    En değerli hazinelerimizden biri olan ömür sermayemizi dikkatli ve yerli yerinde kullanalım, Allah’ın huzurunda bizi mahcup edecek davranışlardan uzak duralım. Geçmiş senelerimizi gözden geçirerek kendimizi muhasebe edelim. Nitekim ayet-i kerimede yüce Allah şöyle buyurur:  “Ey İman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve herkes, yarın için önceden ne göndermiş olduğuna baksın. Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır.”[5]

    Bir yılın daha bittiği bu günler aynı zamanda veremle savaş eğitimi haftasıdır. Tüberküloz, geceleri terleme ve hafif ateşlenme, kesik kesik öksürükler, halsizlik, zayıflama ve devamlı yorgunluk hali ile kendisini gösteren bir hastalıktır. Vücuda giren bu mikroplar tedavi edilmezse ölüme dahi yol açabilir. Bu hastalıktan korunmak için havasız yerlerde kalmamalı, dengeli beslenmeli, verem aşısını yaptırmalı, veremli hastaların eşyalarını kullanmamalı, öksüren, hapşıran insanlardan uzak durmalı, açık ve temiz havada dolaşmalıyız.

    Bu vesileyle yeni yılın, Müslümanlar ve tüm insanlık için sağlık ve mutluluk dolu bir yıl olmasını diler, hayırlara vesile olmasını Yüce Allahtan temenni ederim.

    [1] Seyfullah COŞKUN, Karasu Vaizi

    [2] Tevbe, 9/36

    [3] Yunus, 10/5

    [4] Maide, 5/90

    [5] Haşr, 59/18

    En iyi cevap
  2. Soruyu soran avatarı
    1
    2020-12-02T16:37:19+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Şema hocam çok uzun yazmışsınız yani şunu mu demek istiyorsunuz günaha süreklemiyorsa ve niyet eğer hristiyanlar gibi çam süsleme falan değilse içki zina gibi günahlar yoksa yılbaşı kutlamakta sakınca yoktur mu demek istiyorsunuz kısaca ?

    0
    2022-12-29T23:37:45+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Yılbaşı kutlamak başlı başına bir Müslüman için sıkıntılı bir durumdur aslında. Ömrümüzden koca yıl geçmiş bunu kutlamak yerine bu durumun muhasebesi yapılması gerekmektedir. Yılbaşı İslam kültüründe olan bir olay değildir. Peygamberimiz, diğer dinlerden olanlara benzemeyi önlemek ve Müslümanları her bakımdan onlardan ayrı bir ümmet kılmak için pek çok tedbir almıştır. Kendisi saç tarama şekli bakımından bile müşriklere ve Yahudilere muhalefet etmiş, namaza çağırmak için çan çalma veya boru kullanma fikrini Yahudi ve Hristiyanlara benzemek olarak gördüğü için doğru bulmamış, başka pek çok konuda da alternatif uygulamalar yapmıştır.

  3. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da Noel’in dini bayram olarak kutlanması caiz görülmemektedir. İslam, dini inanç ve uygulamaların çeşitliliğini tanır ve saygı duyar ve Müslümanların kendi dini inançlarını ve geleneklerini sürdürmeleri beklenir.

    Noel, Hristiyan inanışlarına göre Hz. İsa’nın (a.s) doğumunun anısına kutlanan ve Hristiyanlar için dini önemi olan bir bayramdır. İslami öğretiler, Allah’ın (Tanrı) birliğini tasdik eder ve Kuran’da vahyedilen İslam öğretilerini ve Hz.Muhammed’in (sav) geleneklerini takip etmenin önemini vurgular.

    Müslümanların Noel’i dini bir bayram olarak kutlamaları veya onunla ilgili dini törenlere katılmaları caiz olmamakla birlikte, diğer inançlardan insanlara karşı saygı ve hoşgörünün sürdürülmesi önemlidir. İslam, farklı dini geçmişlere sahip insanlarla iyi ilişkiler sürdürmeyi ve onlara nezaket ve adaletle davranmayı teşvik eder.

    Müslümanlara, İslami gelenek içinde önemi olan Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi kendi dini uygulamalarını ve bayramlarını sürdürmeleri tavsiye edilir.

    Yorumlar değişebileceğinden, İslam’daki dini uygulamalar ve kutlamalarla ilgili belirli hükümler veya rehberlik için bilgili İslam alimlerinden veya güvenilir dini otoritelerden rehberlik istemek önemlidir. Dini konuları İslami inançlara uygun olarak yönlendirmeye yardımcı olmak için İslami öğretilere ve ilkelere dayalı içgörüler sağlayabilirler.

Cevapla