Yere kadar uzun giysi günah mı

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Uzun Giysiler

elbisenin yere sürünmesi ile ilgili hadisler

SORU: Yürürken yerlerde sürünecek kadar uzun elbiseler giymek Müslüman için haram mıdır?
Topuktan aşağıya sarkan elbiseleri giymek haram mıdır

CEVAP: İslamiyet temizlik ve düzen dinidir. Bağlılarından giysilerinin ve vücutlarının temiz olmasını, işlerinin düzenli planlı olmasını ister. İnsanın görüntüsünün güzel, giysilerinin pırıl pırıl olmasını asla yasaklamaz. Bu konuda aşağıda zikredeceğimiz olay kâfidir:

Hz. Peygamber birgün saçları perişan halde birini gördü ve o kimseyi ayıpladı. Daha sonra onu kasdederek “Kimilerine ne oluyor ki ortalıkta şeytan gibi saçı başı darmadağınık dolaşıyor!” (Mâlik b. Enes, Muvatta) buyurdu. Daha sonra orada bulunanlara saçları*na bakım yapmalarını öğütledi.

Saçın bakımı yıkamak, taramak ve güzel koku kullanmakla olur. Çünkü onu yıkamak kirleri, teri ve salgılanan artıkları temizler. Taramak da ona düzen verir. Koku sürmek ise saçı, hem güzelleştirir, hem de herkes için sevimli, hoş kokulu olmasını sağlar. Güzel koku Hz. Peygamberin hoşlandığı şeylerdendir. Onun hoşlandığı şeyler, bizce de hoşlanılan şeyler olarak benimsenmelidir.

Bunun yanında İslâm dini her tür aşırılıktan kaçınmayı, orta yolu benimsemeyi tavsiye eden bir dindir. Ayrıca kendini beğenmek, kibirlenmek İslâmiyet’te hoş karşılanmaz. İslâm, övünmeye ve şaşaalı yaşamaya, aşırı davranmaya savaş açar. Bundan dolayıdır ki İslâm, bağlılarına her şeyde haddi aşmayı yasaklamış; yeme, içme, giyim, uyku, çalışma ve ibadette orta yolu izlemeyi öğütlemiştir.

Uzun elbiseler giyenleri, insanlar arasında meşhur olmak ve kibirlenmek için göze batan giysiler giyenleri yeren pek çok hadis vardır. Bunlardan bazılarını aşağıda zikredeceğiz. Hz. Peygamber’in bu aşırı*lığı nasıl yasakladığı görülecektir. Bu hadislerdeki yasağın gerekçesi, çoğu kere aşırılık ve böbürlenmektir. İman askeri müslüman evlatları*nın böyle davranışlar içinde olması uygun değildir.

Hz. Ömer’in oğlu Abdullah’ın rivayet ettiğine göre, Hz. Peygamber şöyle buyurdu:

Dünyada şöhret giysisi giyene Allah ahirette perişanlık elbisesi giydirecektir. (Ebu Dâvud ve İbn Mâce)

Özetle ifade edersek, başkalarının ilgisini çekmek ve meşhur ol*mak için herkesin giyim tarzına aykırı bir kıyafet giymek şöhret elbisesi giymek demektir. Herkesin gözü böyle giyinen kimsenin üzerinde olur. Sonuçta bu kimseye bir gurur gelir. Bu kimseye ahirette rüsvay ve perişan olacağı bir giysi giydirilir. Bu, dünyada büyüklük taslamak için giyilen elbisenin karşılığıdır. Ahiretteki giysi gerçekten giyeni perişan edecek bir giysi olabileceği gibi, Allah’ın o kimseyi alçaltıp zelil kıla*cağını bildirmek için söylenmiş mecazî bir ifade de olabilir.

Bir diğer hadiste de şöyle buyurulur:

Kibirlenerek elbisesini (yürürken) yerde sürüyene, ahiret gününde Allah (rahmet nazariyle) bakmaz. (Buharı)

Hz. Ebubekir “Elbisemin bir kısmı yere kadar iniyor, fakat ben onu yere doğru her sarkışında toparlayıp düzeltiyorum” deyince Hz. Peygamber; “Sen bunu kibirlenerek yapanlardan değilsin” buyurdu.

Bu gösteriyor ki giysinin, kadının ayaklanna kadar Örtünmesi gibi bir ihtiyaçtan dolayı uzun olması bir zarar vermez. Hatta böylesi teşvik edilmiştir.

Ebu Davud’un rivayetinde yulardaki hadis “bir şeyi…” ifadesi ile rivayet edilmiştir. Buna göre kibirlenmek için giyilmesi sakıncalı olan sadece elbise değildir. Zira “şey” ifadesi elbise, gömlek, sarık, tayla-san, pardesü gibi her çeşit giyeceği içine alır.

Buharî’deki rivayet şöyledir:

Belden aşağıya giyilen şeylerin topuktan aşağıya ineni ateştedir.

Buharı ve Müslim’in rivayet ettikleri bir diğer hadiste ise şöyle Duyurulmaktadır:

Belden aşağıya giyilen giysisini taşkınlık ve kibirle yerde sürüye*ne Allah (rahmet nazarı ile) bakmaz.

Buraya kadar söylediklerimiz gösteriyor ki İslâmiyet’te yerde sürünecek kadar uzun giysi giymek haramdır. Zira bu, israf olmasının yanı sıra kibirlenme ve böbürlenme sebebidir.

Allah doğruyu söyleyen ve yolun doğrusuna iletendir.

 

Bu konuyla ilgili bir soru soracağım. Mümine kardeşlerimiz etek pardesü boylarını kısaltıp altına ten çorap gitmeye başladılar. Neredeyse baldıra kadar kısaldı elbise boyları. Buna ne dersiniz ?
Tesettür mü kaldı? En dindar insanlar bile bon bon kızlara döndü maalesef
Nasıl düzelteceğiz hocam bize düşen görev nedir içim kan ağlıyor gördükçe. Kuran kursu hocaları bile değişik değişik giyinmeye başlamış frown
Moden Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Nasıl düzelteceğiz hocam bize düşen görev nedir içim kan ağlıyor gördükçe. Kuran kursu hocaları bile değişik değişik giyinmeye başlamış frown

Umrede vücut yapısı belli olan tek kadın türklerdi eek çok gevşedik çok

Benzeri konular:

Cevapla