Kayıt Ol

Oturum aç

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Yemin kastı olmadan Allah’a söz vermek

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Yemin kastı olmadan Allah’a söz vermek

Yemin kasti olmadan Allaha soz vermek

Hocam ben yemin kadar ağır olmasın diye Allah’ım söz bidaha bu günahı yapmayacağım diye emin bir şekilde içimden söyledim. Bunu yapmadan önce söz vermenin kefaret gerektirdiğini çok bilmiyordum. Amacım bu günahta caydırıcı bir şey olmasıydı. Ancak ben bunu bozduğum için kefaret gerekir mi ?

Cevap:

Kişinin içinden geçirmiş olduğu hiçbir şey geçerli değildir. Yani kişi Allah’a içinden geçirerek, düşüncesinde söz vermiş. Bu sözünü yerine getirmesi gerekir. Fakat iç geçirme ile veya düşünce ile kişi mesul yani sorumlu olmaz. Bu şekilde de keffaret ödemesine gerek yoktur.

Benzeri konular:

Answers ( 2 )

  1. Leyla avatarı
    0
    2022-03-29T19:35:05+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Dışından aynı şeyi yapsa kefaret gerekir mi kişi bunun yemin olduğunu bilmiyorsa ve vesveseli ise

      0
      2022-03-30T11:25:18+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Yemin, bilerek ve isteyerek Allah’ı şahit tutmaktır. Bir kimsenin yemin etmesi için kasıtlı bir şekilde Allah’ın adını anması gerekmektedir.

  2. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da, yeminler ciddi bir konudur ve bu yeminler kastlı olarak verilir. Yemin, Allah’a şahit tutularak, bir söz veya taahhüt verme eylemidir. Ancak yeminler kastlı olarak verildiğinde geçerlidir. Yani, yemin ettiğinizde kesinlikle bir niyetiniz ve bilinciniz olmalıdır.

    Eğer bir söz veya taahhüt verirken kastınız olmadan Allah’a yemin ettiyseniz, bu yemin geçerli olmayabilir veya üzerinizde ağır bir sorumluluk taşımayabilir. İslam’da niyetin önemi büyüktür ve niyetin olmadığı bir durumda verilen yeminin geçerliliği tartışmalı olabilir.

    Ancak yine de, verilen sözlere ve taahhütlere saygı göstermek önemlidir. Eğer söz verdiğiniz bir konuda gerçekleştirmeniz mümkünse, bu sözü yerine getirmeniz en doğrusudur. İslam’da dürüstlük, sözünde durmak ve taahhütlerini yerine getirmek önemli değerlerdir.

    Özetle, yeminler kastlı olarak verildiğinde geçerli olur. Kastınız olmadan verdiğiniz bir söz veya taahhüt, üzerinizde aynı derecede bir yükümlülük taşımayabilir. Ancak verilen sözlere ve taahhütlere saygı göstermek, dürüst ve güvenilir olmak İslam’ın öğretilerine uygun davranışlardır.

    En iyi cevap

Cevapla