Tüp bebek işlemi caiz midir

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Tüp bebek işlemi

Tup bebek islemi caiz midir

Tüp bebek tedavisinde dondurulan embriyolar. Bir süre sonra isteğe bağlı olarak imha ediliyor. Bu günah mıdır.

Cevap:

Tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olmak caiz midir?

İster kadın, ister erkekteki bir kusur sebebiyle, tabii ilişkiyle gebeliğin gerçekleşmesi mümkün olmadığı takdirde, Din İşleri Yüksek Kurulu’nun 20.05.1992 tarihli kararına göre;

a) Döllendirilecek yumurta ve spermin her ikisinin de nikâhlı eşlere ait olması, yani bunlardan herhangi birisinin yabancıya ait olmaması;
b) Döllenmiş olan yumurta, başka bir kadının rahminde değil de yumurtanın sahibi olan eşin rahminde gelişmesi;
c) Bu işlemin, gerek anne babanın gerek doğacak çocuğun maddi, ruhi ve akli sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisinin olmayacağı tıbben sabit olmak şartıyla, tüp bebek yöntemine başvurmakta bir sakınca yoktur.

Tüp Bebek Yöntemi Dini Açıdan Caiz Midir?

Genel Olarak:

Tüp bebek tedavisi, tıbbi bir tedavidir ve evli çiftler için çocuk sahibi olma imkanı sunar. Bu yöntem, tıbbi açıdan gerekli olduğu ve yukarıda belirtilen etik şartlara uyulduğu takdirde İslam dininde caizdir.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Görüşü:

Diyanet İşleri Yüksek Kurulu, 1992 yılında vermiş olduğu bir kararda tüp bebek yönteminin bazı şartlarla caiz olduğunu belirtmiştir. Bu şartlar şunlardır:

Evlilik: Döllendirilecek yumurta ve sperm, nikahla evli olan eşlere ait olmalıdır. Başka bir kişiden alınan yumurta veya sperm kullanılamaz.
Rahim: Döllenmiş yumurta, başka bir kadının rahminde değil, yumurtanın sahibi olan kadının rahminde gelişmelidir.
Sağlık: Bu işlemin, anne-baba ve doğacak çocuğun maddi, ruhi ve akli sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisi olmamalıdır. Bu durum, tıbbi açıdan da teyit edilmelidir.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:

Fazla embriyo üretimi ve dondurmaktan kaçınılmalıdır.
Embriyoların seçimi ve transferi konusunda etik ve dini hassasiyet gözetilmelidir.
Tüp bebek tedavisine başvurmadan önce bir din alimine danışılması ve gerekli fetvanın alınması tavsiye edilir.
Unutulmamalıdır ki:

Tüp bebek tedavisi, tıbbi bir işlemdir ve bazı riskler içerebilir. Bu nedenle, tedaviden önce doktorla detaylı bir şekilde görüşülmesi ve tüm risklerin değerlendirilmesi önemlidir.

Benzer Konular:

Answers ( 3 )

    1
    2022-02-04T17:06:57+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Tüp bebek

    1
    2022-02-10T20:47:34+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Tüp bebek işlemi gerçekleştirerek çocuk sahibi olmak da dinen bir sakınca yoktur. Fakat ttğp bebek yaptırabilmek için dinen birtakım şartlar gerekmektedir. Bu şartlar;

    Döllendirilecek yumurta ve spermin her ikisinin de nikâhlı eşlere ait olması, yani bunlardan herhangi birisinin yabancıya ait olmaması; döllenmiş olan yumurta, başka bir kadının rahminde değil de yumurtanın sahibi olan eşin rahminde gelişmesi;

    En iyi cevap
    1
    2023-01-03T07:57:57+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Değerli kardeşim;

    Tüp bebek tedavisi yapmak caizdir. Hatta çocuk olması için sadece tüp bebek yapılması gerekiyor ise; ve sizler de çocuk istiyor iseniz sizlere tavsiyem mutlaka tüp bebek yaptırın derim. Veren Allah’tır. Buna imanımız tamdır. Tüp bebek ile çocuk olacak ise bunu veren yine Rabbimiz (cc)’tur. Bizler Allah’a tevekkül etmeliyiz. Tevekkül ise şu şekilde olur; kişi elinden gelen bütün maddi imkanları yerine getirir. Sonucu ise Allah’a bırakır. Yoksa verecek ise Allah verecektir deyip hiçbir şey yapmadan Allah’a bırakmak herşeyi tevekkül değildir.

Cevapla